Osmice in vinotoči

OSMICE NA KRASU Posebna turistična ponudba ter starodavna tradicija Krasa so OSMICE. Danes osmica vključuje prodajo neustekleničenega vina z geografskim poreklom in domače pridelke, prevladujejo suhomesnati izdelki. Osmico priredi vinogradnik na svojem domu, v kleti ali na "borjaču" (dvorišču).  

osmica

Pisni viri poročajo, da pravica točenja vina izvira še iz starih časov nemškega cesarja Karla Velikega. Ta pravica se je ohranila še kasneje v času vladavine cesarice Marije Terezije in avstrijskega cesarja Jožefa II., kateri je konec 18. stoletja izdal dekret, ki je vinogradnikom dovoljeval osemdnevno neobdavčeno točenje vina, od tod ime OSMICA. Po tem dekretu je lahko kmet oz. vinogradnik prodajal vinske presežke iz preteklega leta v tako imenovanem vinotoču pod vejo. Tak vinotoč je bil na vhodu označen z bršljanovo vejo, in še danes je ostala navada, da se na oznako, ki vodi k osmici, imenovano »fraska«, obesi bršljanova veja.

Včasih so na osmicah prodajali vino, ki je ostalo od zadnje trgatve, ter trdo kuhana jajca. Do današnjih dni se je ponudba na osmicah precej razširila, saj poleg vina, dobite še doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače, od hrane pa prevladujejo predvsem suhomesnati izdelki, na primer kraški pršut, salame, suhe klobase, kraška panceta in ošokolo. V jesenskih dneh lahko poskusite tudi joto. Manjkal ne bo doma pečen kruh, vložena zelenjava in tipične sladice.

Osmice na Krasu 2019.pdf

 

Po Krasu vas bodo fraske (na križiščih) usmerjale in vabile željne dobre kapljice, hrane in prijetne družbe na osmice v naslednje vasi:

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+7=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije