si

Resnične barve našega sveta

Kras in Brkini predstavljajo poseben svet. Podobo in dušo mu daje kamen, ki ga že od nekdaj in brez prestanka spreminjata voda in človek. Vas zanima kako? 
Kaj iz kamna v naravi ustvarja voda in kaj je iz kamnitega sveta v tisočletjih ustvaril človek?

Obiščite Kras in Brkine, zaljubite se v lepote tega dinamičnega sobivanja na robu Mediterana.
Ujemite priložnosti za edinstvena doživetja. Spoznajte naše prave barve.

Kras in kraške jame

Našemu svetu med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini je ime Kras. Tu sta se srečala voda in topen kamen. Vse od takrat skupaj ustvarjata čarobni svet podzemnih jam, izginjajočih rek, vrtač in drugih kraških pojavov. Naša planota Kras je dala ime vsem pokrajinam na svetu s podobno sestavo tal, pa tudi njihovim naravnim pojavom.

Najbolj osupljivo kraško čudo so podzemne jame. V globinah zemlje vode ustvarjajo nenavadne struge in dvorane ter počasi, zares počasi ustvarjajo neopisljivo lepe kapnike. V ta svet morate vstopiti, da bi lahko zaznali njegovo lepoto in razumeli njegovo večno spreminjanje.

Obiščite Škocjanske jame

V Škocjanskih jamah, ki so kot edinstven naravni pojav vpisane na seznam svetovne dediščine Unesco, lahko občudujete največji podzemski kanjon na svetu, bogastvo kapnikov in druge kraške pojave.

Ne prezrite tudi drugih zanimivih jam. Jama Vilenica je najstarejša turistična jama v Evropi, zelo zanimive pa so tudi Divaška jama in Jama Dimnice.

Kobilarna Lipica in lipicanci

Beli konji so verjetno ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Krasa, črede žlahtnih lipicancev, ki prosto dirjajo po kraški pokrajini, pa so tudi eden najbolj prepoznavnih motivov fotografij Slovenije. Elegantni beli lipicanci, ki jih pozna in občuduje ves svet, so doma v Lipici na Krasu. Po kraju so dobili ime.

Kobilarna Lipica, ustanovljena leta 1580, je dom več kot 300 plemenitih belih konj in je največja kobilarna z lipicanci na svetu. S svojo vrhunsko rejo konj, privlačnimi programi za obiskovalce, stavbami in krajino predstavlja edinstveno znamenitost, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev.

Obiščite konjeniški park Lipica

Spoznajte večstoletno zgodbo kobilarne, doživite stik z belimi konji, oglejte si navdihujočo predstavo Zgodba o Lipici, uživajte v posebnem doživetju Postanite šepetalec konjem, popeljite se s kočijo in občutite edinstveno lepoto zelene narave.

Štanjel

Kamen, ki ga je na Krasu res v obilju, že od nekdaj izziva človeško ustvarjalnost. Slikoviti Štanjel, srednjeveška vasica in hkrati eno najstarejših naselij na Krasu, je čudovit primer takratne arhitekture in stavbarstva. Skupaj z gradom in pozneje zgrajenim Ferrarijevim vrtom je izjemen kulturni spomenik.

Ozke ulice, tako značilne za kraje z burjo, in Kraška hiša, verjetno najstarejša stavba v vasi, pripovedujejo o iznajdljivosti in spretnosti tukajšnjih ljudi. Skrbno obnovljeni srednjeveški grad je danes pomembno kulturno središče. Sloviti Ferrarijev vrt, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani, dodaja prostoru neprecenljivo kulturno dimenzijo.

Obiščite Štanjel

Sprehodite se po starih ulicah in spoznajte edinstveno stavbarsko dediščino Krasa, v gradu obiščite galerijo likovnih del Lojzeta Spacala in si oglejte tudi katero od priložnostnih razstav.

Arhitektura in krajina

Tako kot je poseben Kras, je posebna tudi njegova arhitektura. Podnebje, obilje kamna in skromni način življenja so vsak po svoje prispevali k nastanku značilne arhitekture in oblikovanju prav posebne krajine. Popotnik tega preprosto ne more prezreti. Čudovita skladnost, prefinjeni detajli in mojstrsko izklesan kamen na vsakem koraku vzbujajo občudovanje.

Prvo, kar obiskovalec opazi na Krasu, so suhi kamniti zidovi, ki razmejujejo obdelovalno zemljo in ograjujejo pašnike. Kraška hiša navduši z izvirnimi arhitekturnimi elementi, z zaprtim dvoriščem, borjačem, in značilnim vhodom, kalono. Klesanje kamna je do mojstrstva izpiljena obrt. Ne le zaradi uporabnosti predmetov iz kamna, kraški kamen je tudi neizčrpen navdih umetniškega ustvarjanja.

Spoznajte kraško kamnoseštvo

Kraško kamnarstvo in kamnoseštvo imata korenine v antiki. Vse od takrat ima tradicija oblikovanja kamna izjemno pomembno vlogo pri ustvarjanju kraške krajine, klesani, značilno oblikovani gradbeni profili pa so prepoznavni element kraške arhitekture. Obiščite eno od kamnoseških delavnic, kjer nekajkrat v letu prirejajo tudi tečaje kamnoseštva za začetnike.

Brkini

Narava se je prav prijazno poigrala, ko je na rob kamnitega Krasa nanizala zelene in zelo rodovitne griče. To so Brkini, čudoviti svet sadovnjakov in neskončnih travnikov. Vedute jemljejo dih. Skorajda na vsakem vrhu griča vas pozdravi bela cerkvica in prebuja romantična občutja. To so kraji, kamor lahko človek pobegne iz ponorelega sveta.

Brkini so dežela odličnega sadja. Najbolj poznani so po jabolkih in slivah, iz katerih domačini pripravljajo tudi izvrsten sadjevec. Kozarček domačega žganja je tradicionalna dobrodošlica na prijaznih kmetijah, kjer vas sprejmejo odprtih rok in razvajajo s svojo pristnostjo. Tu boste našli idiličen mir za resnično sprostitev.

Obiščite Brkine

Na vsaki od turističnih kmetij boste našli prijazno gostoljubje, odlično domačo hrano in nešteto priložnosti za okušanje prav posebnih lokalnih dobrot.

Mitski park Rodik

Tam, kjer se komaj opazno začenjajo Brkini, se nad vasjo Rodik razprostira očem nevidna mitska krajina. Skrbno ohranjeno ljudsko ustno izročilo, s katerim so si ljudje skozi stoletja osmišljali svoj prostor in vlogo v svetu, ima danes v Mitskem parku Rodik edinstveno materialno podobo, obogateno z mitskimi zgodbami in umetniškimi stvaritvami.

Na dvanajstih skrivnostnih krajih Mitskega parka so drobci mitskega izročila predstavljeni s kamnitimi označevalci in skulpturami, ob katerih obiskovalca pričakajo zapisane mitske zgodbe. V prvinskem brkinskem gozdu sta med skrivnostnimi kraji speljani dve tematski poti, Lintverjeva in Babina pot.

Obiščite Mitski park

V mitski svet vstopite čez kamniti prag. Najprej v Center za obiskovalce v Rodiku, kjer vas pričakajo z vodenim ogledom razstave, nato pa peš ali s kolesom, samostojno ali z vodnikom po eni od dveh tematskih poti Mitskega parka.

Naravna in biotska pestrost

Kras lahko obiskujete spet in spet, njegova narava vas bo vsakokrat znova presenetila. Travniki in gozdovi, kamen, vode in podzemni svet so vsak zase pravo razkošje posebnosti in skupaj ustvarjajo neizmerno naravno bogastvo. Travne bilke in metulji, trdoživi bori in skrivnostne jame pod njihovimi koreninami ... Tisočere življenjske oblike ustvarjajo svet brez primere.

Kraški pojavi, prave umetnine iz apnenca, dajejo Krasu prepoznaven karakter, a še zdaleč niso njegova edina dragocenost. Izjemna raznolikost rastlinskih in živalskih vrst uvršča Kras med bogatejša naravna območja v Evropi in predstavlja eno izmed "vročih točk" biotske raznovrstnosti na svetu.

Ste vedeli?

Večji del planote Kras je vključen v Naturo 2000, evropsko omrežje posebnih varstvenih območij za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Na Krasu živi več kot 300 vrst metuljev. Izjemno bogastvo rastlinskih in živalskih vrst najdemo v gozdu in na suhih traviščih, na mokrotnih travnikih, v kalih in lokvah, v skalnih razpokah, na meliščih in kamnitih tratah, na kmetijskih površinah in v kraških podzemnih jamah.

Mir

Spokojnost kraške narave očara vsakogar, a popotnik na Krasu zlahka sreča tudi sledi pravega nasprotja miru. Kras ne leži le na prepihu vetrov, tu se srečujejo kulture in tu so bila velikokrat v zgodovini prizorišča tragičnih bitk. Danes so po sledeh nemirne zgodovine speljane poti miru in na nesmiselnost vojn opozarja mogočen Pomnik miru, zgrajen na vzpetini Cerje.

Prva svetovna vojna je v kraško pokrajino vtisnila posebej globoke sledi. Takratni način vojskovanja je za seboj pustil številne strelske jarke in rove, vojske so si začasno prisvojile celo mnoge podzemne jame. Urejene in označene ostaline prve svetovne vojne lahko spoznavate ob tematskih pohodniških poteh na zahodnem robu Krasa, ki se povezujejo s potmi miru na italijanski strani državne meje.

Obiščite Pomnik miru na Cerju

Monumentalen pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju je posvečen vsem žrtvam vojnih spopadov. Sedemetažni stolp gosti muzejske zbirke in je hkrati izjemna razgledna točka s pogledom na štiri pokrajine. S Cerja vodijo številne pohodniške poti, ob katerih lahko obiščete tudi Jamo Pečinko in druge jame, ki ohranjajo zgodbe o bojih na Soški fronti.

Vino in kulinarika

Če vprašate Slovence, sta teran in pršut prvo, na kar pomislimo ob besedi Kras. Mali hedonist, ki se skriva v vsakem od nas, se pač oglasi prvi. Sloviti teran, rdeče vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, in na burji zorjen kraški pršut sta popoln par. Z intenzivno barvo in edinstvenim prepletanjem okusov nas popeljeta v svet kulinaričnih užitkov.

Kraška miza ponudi avtentične jedi. Domač kruh, rezina pršuta, pancete in zašinka ter kozarec domačega vina so tradicionalna dobrodošlica, ki ji sledijo raznovrstne lokalne dobrote. Včasih intenzivne kot Kras, včasih divje kot njegova narava. V vsakem primeru okusne in nepozabne ...

Obiščite gostilne na Krasu

Kraške gostilne so nekaj posebnega. Že stoletja razvajajo svoje najbolj zveste goste, Tržačane. Gostje iz mesta so bili vselej zahtevni, zato so kraške gostilne preprosto odlične. Na zunaj preproste, za mizo vrhunske. Odlično se vam bo ob mizi godilo tudi na kateri od turističnih kmetij ali značilnih kraških osmic, ki ohranjajo lokalno izročilo.

Za lepši dan

Z izkušnjami ljudi, ki živimo na Krasu

Načrtujte obisk

Bi doživeli drugačen oddih? Sredi narave, v središču doživetij …
Obiščite nas. Spoznajte Kras in naše pristno gostoljubje.

Načrtujte obisk

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se