si
Svet kraških lepot: Kamnita dediščina Krasa

Svet kraških lepot: Kamnita dediščina Krasa

Piše: ORA Krasa in Brkinov

Zakaj v tej pokrajini kamniti je vse lepo in prav, biti, živeti, boriti se in biti mlad in zdrav.

~ Srečko Kosovel, Pesem iz Krasa

Kras je neločljivo povezan s kamnom – materialom, ki ga je človek uporabljal že v prazgodovini, aktualen pa je še danes. Kraški kamen ni le geološki pojav, temveč je življenjski utrip kraške regije. Skozi stoletja so se prebivalci tega območja navezali na kraški kamen in ga uporabili kot gradbeni material, umetniški izraz ter del svoje kulturne identitete.

Ena najopaznejših značilnosti kraškega kamna je njegova izjemna trdota, ki je rezultat procesa izpiranja in taljenja apnenca skozi tisočletja. Ta trdna kamnina se uporablja za različne namene, od gradnje značilnih kamnitih hiš do oblikovanja kraških spomenikov in znamenitih suhih zidov.

Kamen so že v preteklosti uporabljali za pripravo in shranjevanje živil. V kamnitih stopah so luščili ječmen in drobili začimbe, v večjih kamnitih posodah so shranjevali mast in klobase, kamen je bil uporabljen v prešah in mlinih, v koritih iz kapna so napajali domače živali itd.

Prepletanje narave in kulturne dediščine še dandanes ohranjajo lokalni mojstri kamnoseške obrti. Obiskovalci lahko v kraških trgovinah oz. turistično-informacijskih centrih v Sežani, Dutovljah, Lokvi in Štanjelu najdejo različne izdelke iz kraškega kamna – od unikatnih nakitov in okrasnih izdelkov do uporabnih domačih izdelkov, kot so krožniki, terilniki, lončki ipd.

Odkrijte čar kamnite dediščine Krasa, kjer se preteklost srečuje z sodobnostjo, in si zagotovite košček tega naravnega zaklada na svojem potovanju skozi čudovit svet kraških lepot.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se