si
Svet kraških dobrot: Zeliščna žganja

Svet kraških dobrot: Zeliščna žganja

Piše: TIC Sežana

Likerji so oplemenitena žganja, glede na vsebnost alkohola jih imenujemo tudi zeliščni napitki, zeliščna vina, ali preprosto likerji. V Sloveniji raste približno sedemindvajset vrst različnih žlahtnih in divjih sadežev ter nešteto zelišč, zato bi bilo nedopustno, da bi pustili, da sadje zgnije, okusna zelišča pa se posušijo in propadejo.

Naši predniki so bili bolj odvisni od darežljivosti narave in zato so tudi bolj spoštovali njene sadove. Pobrali so vso sadje in ga shranili. Boljše sadeže so shranili sveže ali jih posušili, slabše pa predelali v jabolčnik ali sadno žganje. Že od nekdaj so v domača žganja namakali različne sadeže, zelišča ali dišavne rastline, nabrane ob pravem času, bodisi zaradi okusa bodisi zaradi zdravilnosti.

Danes pri likerjih ne gre za moč, ampak za prijetno harmonijo okusov, zato zadošča nižja vsebnost alkohola. Žganje lahko oplemenitimo s plodovi, sadeži ali zelišči, pri čemer moramo pri prvih paziti, da vsebujejo dovolj sladkorja, obenem pa nimajo premajhne količine kislin. Za pripravo grenkih likerjev uporabimo predvsem korenine, primerni za uporabo so tudi listi in iglice ter cvetovi rastlin. Naj naštejemo najbolj tradicionalne: višnje, divje češnje, orehi, izbrana zdravilna zelišča (koromač, žajbelj, glog), vinska rutica, slive, češnje, drnulji… In seveda iz domačih avtohtonih vin -  terana. Ne glede na to, ali ste ljubitelj sladkega, grenkega ali začinjenega, zagotovo boste našli liker, ki bo ustrezal vašim željam.

Zeliščna žganja in sadni likerji so popotovanje skozi čudovit svet narave in okusov in izvrsten aperitiv pred užitjem obroka, nekateri pa imajo celo blažilen učinek, predvsem kadar gre za želodčne težave, razne zobobole itd.

Kjer je dobro žganje, dobro sadje, zelišča, radovednost in volja, kjer so dobri recepti.
Tam, kjer so prijatelji, tam nastane liker.

Če si želite polepšati svoj vsakdan ali razveseliti svoje goste z novimi okusi, obiščite naše Kraške trgovine - v Turistično-informacijskih točkah Sežana, Dutovlje in Lokev, kjer vam poleg nudenja informacij omogočamo tudi nakup. Do konca meseca junija so izbrana zeliščna žganja v akciji.  

Avtor fotografij: TIC Sežana, Dean Dubokovic

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se