si

Kras Masterclass

5-6 ur

Kulinarični in arhitekturni vrhunci Krasa

Podajte se na pot spoznavanja mojstrovin in postanite poznavalec ustvarjalnih vrhuncev Krasa. Poglobljeno doživetje arhitekture Krasa se začne z ogledom vasi Pliskovica in obiskom kamnoseka, nato vas popelje v okušanje vrhunskih vin in slovitega kraškega pršuta, doseže vrhunec med Fabianijevimi arhitekturnimi mojstrovinami v Štanjelu in se zaključi kraškemu kulinaričnemu pedigreju primerno, z bogato chefovo večerjo.

Najlepši deli doživetja

  • sprehod skozi vas Pliskovica in ogled Slamčeve domačije
  • obisk kraškega kamnoseka in spoznavanje obdelave kamna
  • degustacija vin pri lokalnem vinarju
  • degustacija kraškega pršuta v priznani pršutarni
  • ogled Fabianijevih mojstrovin v Štanjelu s presenečenjem
  • večerja v gradu Štanjel

Na popotovanju od kamna do arhitekturnih mojstrovin in od kraških pridelkov do vrhunske kulinarike si boste najprej ogledali vas Pliskovica, kjer stoji znamenita Slamčeva domačija, tenkočutno obnovljena kraška hiša z borjačem in gospodarskimi poslopji, ki je zaščitena kot kulturni spomenik. Vodnik vam bo predstavil značilne arhitekturne elemente in razloge zanje, spoznali pa boste tudi, kako te prekrasne mojstrovine nastajajo. Pospremil pa vas bo na obisk kamnoseške delavnice, kjer se boste lahko dotaknili kamna, za katerega kamnosek trdi, da je mehek, ko ga obdeluje z iskreno ljubeznijo …

Iz kamnoseške delavnice vas bo vodnik pospremil v kamnitno kraško klet, k lokalnemu vinarju, ki nadaljuje družinsko tradicijo pridelave kraškega terana, slovitega rdečega vina z zaščitenim tradicionalnim poimenovanjem.  Po okušanju vrhunskih vin boste spoznavanje ustvarjalcev posebnih okusov na čarobnem Krasu nadaljevali v pršutarni, ki slovi po tem, da je hišno izročilo zorenja pršuta nadgradila v priznan tehnološki postopek, edinstven v Sloveniji. Okušanje kraškega pršuta, ravno prav suhega in ravno prav mehkega, da ga lahko režejo na prosojno tanke rezine, je neprecenljivo doživetje.

Za marsikoga vrhunec popotovanja je postanek v Štanjelu, arhitekturnem biseru Krasa. V starodavnem naselju, čigar nastanek sega v pradavnino, je največji novodobni pečat pustil Maks Fabiani, eden izmed najpomembnejših urbanistov avstrijske monarhije ter inovator v arhitekturi na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Stvaritve, s katerimi je Štanjel povzdignil med arhitekturne bisere, so nastale v času njegovega dvajsetletnega županovanja. Najpomembnejšo Fabianijevo zapuščino predstavljata prenova vile Ferrari ter zasnova Ferrarijevega vrta, ki ima zaradi fenomena vodovodnega sistema posebno mesto v zgodovini arhitekture. Tu si boste lahko vzeli trenutek zase in uživali v razgledih, ki so navdihovali tega izjemnega mojstra.

Za nepozaben zaključek popotovanja bodo poskrbele kulinarične mojstrovine. Kras je svojevrsten vrt, z dišečimi gmajnami, polnimi divjih zelišč, in skrbno negovanimi vinogradi, z neukrotljivo burjo in zrakom, ki diši po soli. Vse te barve, vonji in okusi se na kraški mizi pod taktirko kulinaričnih mojstrov zlijejo v neponovljivo celoto. Prav to boste okušali med večerjo ob zaključku popotovanja med mojstrstvi Krasa.

Cena:

  • pri rezervaciji 2 oseb: 233 evrov na osebo                       

  • pri rezervaciji 4 oseb: 173  evrov na osebo                

  • pri rezervaciji 6 oseb:; 153 evrov na osebo      

  • pri rezervaciji 8 oseb: 143 evrov na osebo

Cena vključuje: vodeni ogled vasi Pliskovica in ogled Slamčeve domačije, obisk kraškega kamnoseka Jerneja Bortolata in kratka delavnica obdelave kamna, degustacija vin pri lokalnem vinarju (Vino Derenda), degustacija kraškega pršuta v priznani pršutarni Ščuka v Kobjeglavi, vodeni ogled Fabianijevih mojstrovin v Štanjelu s presenečenjem, večerja v gradu Štanjel (degustacijski 5-hodni meni), vse prevoze po programu, lokalnega vodnika ves čas trajanja doživetja, spominek presenečenja.

Potrebna oprema: udobna obutev

Odpiralni čas

Vse dni po vnaprejšnji najavi. 

Trajanje
5-6 ur
Jezik doživetja
slovenski, angleški, italijanski, nemški
Število oseb
2-8 oseb
Informacije
Center za obiskovalce Grad Štanjel

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se