si
Zlati znak trajnostnega turizma Slovenia Green Destination Gold

Zlati znak trajnostnega turizma Slovenia Green Destination Gold

Destinacija Kras in Brkini je v letošnjem letu stopila na pot celovitega razvoja turizma. S Strategijo razvoja in trženja v turizma v turistični destinaciji Kras in Brkini 2022 - 2028 ter prijavo v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), se pridružuje uspešni trajnostni zgodbi Slovenije, ki odmeva v mednarodnem prostoru. 

Nacionalna turistična certificirana shema, ki jo je razvila Slovenska turistična organizacija, pod krovno znamko SLOVENIA GREEN, združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Destinacijami in ponudnikum ponuja konkretna orodja za oceno ter izboljšanje trajnostnega delovanja po evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) merilih. Skozi znamko SLOVENIA GREEN zeleno delovanje tudi promovira. 

Združitev destinacije pod krovno organizacijo

Štiri občine (Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana), katere sestavljajo destinacijo Kras in Brkini, so vsaka zase leta 2017 vstopile v Zeleno shemo slovenskega turizma. Občine so samostojno izvedle vse postopke priprave vloge ter v letu 2018 ter prejele – vsaka zase – znake ZSST. 

V letu 2020 so sprejele odločitev o pripravi skupne Strategije razvoja in trženja turizma v turistični destinaciji Kras – Brkini 2022-2028, ter se tudi odločile, da po treh letih obnovijo svoje trajnostne znake na način, da pridobijo skupen trajnostni znak. 

Na destinaciji Kras in Brkini vedno več ponudnkov z zelenim znakom

S skupnim vstopom v ZSST se je destinacija ponovno zavezala, da bo spodbujala trajnostno delovanje, združevala trajnostna prizadevanja ter promovirala lokalni značaj in zelene zgodbe. V tem obdobju je destinacija izvedla več izobraževanj in usposabljanj s področja trajnostnega razvoja za turistične ponudnike z namenom spodbuditve k pridobitvi znaka Zelena Slovenija za ponudnike. Pred tremi leti je imel v destinaciji zeleni znak le en ponudnik, konec leta 2021 pa jih ima v destinaciji kar šest: 

Trajnostni znak ima tudi Park škocjanske jame in sicer Slovenia Green Park. 

Zlati znak za destinacijo Kras in Brkini

Destinacija je skupen zlati znak prejela na podlagi ocen, ki so jih dobile z izpolnjevanjem določenih pogojev po 100-ih kriterijih s šestih različnih področij: narava, okolje, kulturna dediščina, skupnost in varnost ter turizem in poslovanje. V šestih kategorijah je prejela povprečno oceno 8,8. Najmočnejša je destinacija na področju varovanja narave (ocena 10), odlična pa tudi pri sodelovanju z lokalno skupnostjo (9,4), vključevanju podjetij v zeleno zgodbo (9,4) in ohranjanju kulture (9,2). Šibkejše, a še vedno dobro (8,1) je področje destinacijskega managementa, kjer destinacijo čaka še nekaj dela v zvezi s strategijo ter internim in javnim poročanjem. Najslabšo oceno destinacija dosega na področju varovanja okolja (7,0), kjer lahko aktivnosti okrepi na področju podnebnih sprememb, merjenja ogljičnega odtisa in zmanjševanja rabe fosilnih goriv, v sodelovanju z javnimi komunalnimi podjetji pa tudi na področju ravnanja z odpadnimi vodami in ravnanja z odpadki.

Izpeljavo postopka je koordinirala Zelena ekipa vseh štirih občin v sodelovanju s turističnim gospodarstvom ter s pomočjo Inštituta za odgovorni turizem ROS.Turist.

Podrobneje o pridobitvi zlatega trajnostnega znaka ter trajnostnem razvoju na destinaciji Kras in Brkini:

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se