si
Okusi kraških in brkinskih jedi

Okusi kraških in brkinskih jedi

Piše: TIC Sežana

Kraševci prijazno in zavzeto razlagajo, kako pripravljajo jedi. Priprava odseva razpoloženje in možnosti za pridelavo hrane. S hrano so tesno povezani vsakdanje delo, praznovanja, navade in družinski dogodki.  

Kras je od nekdaj ponujal mir, počitek in ustrežljivost. Kraševci imajo svoj svet - takega z veliko vznemirljivosti, pestrosti in skladnosti obenem. Saj je to, česar je malo, tudi dobro. Okusi terana, pršuta, jote, minešter in štrukljev so jim posebej pri srcu in združujejo Kraševce na slovenskem in italijanskem delu Krasa. 

Kraška jota je dar jeseni. Skuhajo jo iz kisane repe ali zelja, fižola in krompirja. V lonec vedno dajo kos prašičjega mesa.
Posebnost so mineštre, kjer pridejo do veljave šelin, grah, fižol, ohrovt, ječmen, testenine. V njih se prepletajo vabljivi okusi in vonji. Med mineštrami so zelo ponosni na šelinko (zeleno) z ajdovo polento.

Spomladansko vabilo na Kras so dišeče frtalje. Pripravijo jih iz divje šparnge, koromača, žajblja, melise, bezgovih in akacijevih cvetov. Kraševke uporabljajo pester izbor zelišč in začimb, vendar vedno tako, da prevladujejo okusi izvirnih osnovnih sestavin.

Priprava jagnjetine, piščancev in telečjih krač privablja na Kras izletnike in letoviščarje. Jagnjetina z mlinci je pogosto na jedilniku nedeljskih kosil. Ob mesnih jedeh ponudijo tenstan krompir z ohrovtom. Goveja juha z domačimi lezanji in meso iz goveje juhe tekne že od nekdaj. Poleg lezanjev (rezancev) so zelo cenjeni široki rezanci in bleki. Testeninam so Kraševci z izvirnimi omakami dali svoj čar.

V Brkinih se pohvalijo s krompirjem v zevenci in okusno mineštro iz kolerabe. Posebnost so jedi iz divjačinskega mesa in pestra ponudba gobjih jedi. Težko se upremo krompirjevim njokom s češpami in kuhanim štrukljem s skutnim ali orehovim nadevom. Uživali so jih takrat, ko se je pri hiši dogajalo kaj pomembnega.

Lahko bi rekli, vse ob svojem času. Domač kruh, rezina pršuta, ovčji sir, teranova supa spadajo v protokolarne jedi in predstavljajo dobrodošlico na Krasu. Deležni jih bomo v gostilnah, na turističnih kmetijah in na osmicah.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se