si
12 predlogov za raziskovanje Krasa in Brkinov

12 predlogov za raziskovanje Krasa in Brkinov

Piše: ORA

Ob vstopu v novo leto si ljudje radi zadamo novoletne zaobljube ter sestavimo seznam krajev, ki jih želimo obiskati. Na destinaciji Kras in Brkini smo pripravili 12 predlogov za raziskovanje Krasa in Brkinov.

Zakaj dvanajst? Ker verjamemo, da nas letos čaka dvanajst čudovitih mesecev za ustvarjanje novih, nepozabnih spominov.

1. Obiščite kraške jame

Kraška pokrajina je edinstvena. S svojimi kreacijami očara na vsakem koraku. A svojo čarobnost skriva v podzemlju, kjer voda že tisočletja ustvarja nove podobe. Spoznajte Jamo Vilenico, ki velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, odkrijte Divaško jamo, katero je obiskal tudi sloviti psihoanalitik Sigmund Freud, obiščite Jamo Dimnice, ki slovi po nenavadnih pojavih ter doživite Škocjanske jame, ki očarajo z največjim podzemnim kanjonom na svetu in so vpisane na seznam svetovne dediščine UNESCO. 

2. Obiščite zibelko lipicanca

Kobilarna Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja isto pasmo konj. Danes je, s svojo čredo več kot 300 plemenitih konj, kobilarna z lipicanci na svetu. Kobilarno si lahko ogledate samostojna ali v družbi vodnika, vse od pomladi do pozne jeseni, lahko v predstavi Lipiške šole klasičnega jahanja občudujete lipicance v izvajanju najbolj zahtevnih figur klasične šole. 

3. Spoznajte biser kraške arhitekture

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu. Najprej očara s svojo edinstveno veduto. Ko ga začneš raziskovati vas prevzame vedno znova. Štanjel lahko raziskujete sami ali v družbi lokalnega vodnika na vodenem ogledu Štanjela ali vodenju Fabianijev Štanjel. Njegove skrivnosti pa lahko spoznate tudi skozi doživetje Črna mačka v Štanjelu

4. Okusite Kras in Brkine

Kras in Brkini se tako kot v marsičem, tudi v kulinariki izjemno dopolnjujeta. To kar sta za Kras pršut in teran, so v Brkinih slivovi njoki. Tu boste našli številne priložnosti za kulinarična razvajanja. Od najbolj preprostih na osmicah, ki se na Krasu zvrstijo vse od marca pa do decembra, do izvrstnih kosil na turističnih kmetijah ter popolnih večerij v najboljših gostilnah, ki iz tradicionalnih receptur pripravljajo najboljše kreacije. Številne gostilne in restavracije so uvrščene v Gault Millau vodnik, Gostilna Mahorčič in Špacapanova hiša sta povezani v združenje JRE, v katero se uvrščajo najprestižnejši ponudniki visoke kulinarike. 

5. Sprehodite se po kraških in brkinskih poteh

Kraške in brkinske poti so vabljive vse leto. Pozimi obsijane s soncem, ki nas napolni z vitaminom D, poleti nam borovi gozdovi nudijo prijetno senco. Na Krasu in v Brkinih boste našli številne tematske poti, ki poleg znamenitosti, ki si jih lahko ogledate na poti, spoznate tudi nove zgodbe. Ena izmed takih je Lintverjeva pot, ki je bila v letu 2021 na natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrana za 2. najboljšo tematsko pot. 

6. Poskusite kraška vina

Kraška vina slovijo po vsem svetu. Če vas pot zanese na Kras, pri tem ne sme manjkati obisk kraških vinarjev, ki vas bodo popeljali v iz kamna grajene hrame, ter vam postregli z najboljšo kapljico. Zato degustacije kraških vin ne smete izpustiti. 

7. Obiščite prireditve, ki so obraz destinacije

Kras in Brkine lahko spoznate tudi skozi številne prireditve, ki se tekom leta odvijajo na destinaciji. Že takoj v začetku spomladi, ko na plan pokukajo prvi divji poganjki, lahko vaše brbončiče razvajate na Divjih okusih Krasa. Gostinski ponudniki postrežejo s številnimi jedmi pripravljenih iz divjih rastlin kot so šparglji, koprive, čemaž… Kraško pokrajino lahko spomladi in jeseni spoznate tudi skozi posebna doživetja, pripravljena v okviru Festivala kraška gmajna.

S pričetkom poletnih počitnic se prične KrasPass poletje, ki združuje preko 60 vinarjev, gostincev in kmetij ter drugih ponudnikov pristnih doživetij.

Mesec avgust je že tradicionalno rezerviran Praznik terana in pršuta, ki obiskovalce vabi na okušanje kraških avtohtonih vin ter na burji sušenega pršuta. Brkini se, v vsej svoji razkošnosti, pokažejo v mesecu septembru, ko slive in jabolka dozorijo in ji lahko okusite na Festivalu brkinske sadne ceste. V jeseni iz pridelkov, ki so zrastli na lokalnih kmetijah, kraški gostinci pripravijo okusne jedi. Poskusite jih lahko v Mesecu kraške kuhinje, katerega nasledi vrhunec za kraške vinarje – Martinovanje na Krasu.

8. Spoznajte Kras in Brkine z lokalnimi vodniki

Kras in Brkine najbolje poznajo domačini. Ti edinstveni pokrajini vam bodo razkazali na #Mojnačin in vas popeljali na tiste kotičke, ki jih sami ne bi mogli odkriti. Lokalni turistični vodniki vas bodo na raziskovanje Krasa in Brkinov popeljali individualno ali v družbi vaših prijateljev in družine. 

9. Uživajte v razgledih

Vzemite si čas zase ter se prepustite spokojnosti narave. Kraška planota in gričevnati Brkini ponujajo čudovite razglede vse od, pozimi zasneženih gora, do Jadranskega morja. Izberite eno izmed številnih pohodniških poti ali kolesarskih poti, ki vas bodo nagradile z izjemnimi razgledi. 

10. Odkrijte drugačen Kras in Brkine

Ste bolj za aktivna, kulturna ali kulinarična doživetja? Ste bolj pustolovske narave in destinacijo raje odkrivate na drugačen način? Številna doživetja kličejo k odkrivanju skrivnosti Krasa in Brkinov.

11. Kupujte lokalno

Kras in Brkini že od nekdaj slovijo po doma pridelani hrani. Brkini razvajajo z okusnim sadjem iz katerega predelajo jabolčne sokove in jabolčni cider ter žganja iz sliv, ki nosijo geografsko zaščito porekla. Krasa ne smete zapustiti brez steklenice avtohtonega vina Teran ter na burji sušenega pršuta in drugih suhomesnatih izdelkov. Geografsko zaščito porekla nosi tudi Kraški med, ki je zaradi posebnih kraških rastlin in suhega podnebja bolj polnega okusa in ima izrazitejšo aromo.

Tu boste našli tudi kraška zelišča, sladke marmelade, doma pridelano sadje in zelenjavo, odličen kozji in ovčji sir in še marsikaj.

Poleg hrane in pijače pa sta Kras in Brkini prava zakladnica umetnin, ki so lahko tudi odlična ideja za darilo. Pri tem gre vsekakor za izpostaviti uporabne spominke iz kraškega kamna

12. Potujte zeleno

Na Krasu in Brkinih že stoletja delamo z naravo, saj smo od nje neposredno odvisni, hkrati pa jo želimo ohraniti za prihodnje rodove. Z vstopom v Zeleno shemo smo se k temu tudi zavezali. S pridobitvijo znaka Slovenia Green Gold spodbujamo k trajnostnemu delovanju ter pridobivanju znakov Zelena Slovenija tudi na strani ponudnikov. Ponosni smo, da se je zelena družina Krasa in Brkinov v letu 2021 povečala na šest ponudnikov, ki imajo vsaj enega od trajnostnih znakov: Hotel St. Daniel, Bistro Grad Štanjel, Gostilna Mahorčič, Mladinski hostel Pliskovica, Špacapanova hiša, Gostišče z namenitvami Risnik. Trajnostni znak Slovenia Green Park pa ima Park Škocjanske jame.

K ohranjanju narave lahko prispevate tudi sami. Namesto z avtomobilom, raziskujte Kras in Brkine s kolesom. Tu deluje mreža električnih koles, ki si jih lahko brezplačno izposodite vse od Štanjela do Kozine. 

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se