si
Kras za pare

Kras za pare

Piše: 3 Krasne

Tri krasne smo in smo tudi bile zaljubljene in ljubljene. Biti zaljubljen na Krasu je nekaj najlepšega. 

To velja tudi za vse tiste, ki niste Kraševci, a bi radi Kras doživeli v vsej njegovi lepoti. In kaj bi bilo lepšega kot romantičen pobeg na Kras z vašo boljšo polovico?

Zakaj na Kras? Ker se na Krasu čas ustavi in ker ima Kras nešteto skritih draguljev, ki vabijo, da jih odkrivate v vsej njihovi lepoti. Čas prehitro zbeži le, ko je treba s Krasa domov.

Seveda je obdobje zmenkarij že nekaj časa za nami, vendar si ob vikendih še vedno vzamemo čas in z našimi partnerji odkrivamo čare Krasa, ki poskrbijo, da iskrica med nami še kar naprej tli in ne ugasne. 

Zato vsem zaljubljencem in romantikom po duši ali pa pač tistim, ki se trudite osvojiti srce nekoga, predlagamo, da peljete vašo ljubezen na Kras. Ni važno, v katerem letnem času – pozimi, ko se bosta pogrela ob ognjišču na kateri od domačij, jeseni, ko se Kras škrlatno obarva in diši po moštu in mladem vinu, spomladi, ko Kras obarvajo pisani kraški travniki, ali poleti, ko te v poletni vročini ohladi prijetna kraška burja. Kras te očara v vseh štirih letnih časih.

Če sta po duši športnika, si izposodita kolo in se z njim zapeljita po neskončnih asfaltiranih ali makadamskih poteh. Jeseni so te škrlatno čarobne zaradi ruja. Ena izmed takih je Teranova krožna pot. Speljana je po poti Marije Terezije, ki je bila včasih glavna pot proti Italiji. Kmetje so po njej v Trst vozili pridelke za prodajo. Marija Terezija je zaslužna tudi za to, da imamo na Krasu osmice, na katerih so kmetje lahko prodajali presežke pridelka. Ustavita se tudi na eni izmed osmic in se okrepčajta s kraškimi dobrotami.

Če sta ljubitelja dobre vinske kapljice, predlagamo, da obiščeta eno od vinskih kleti, se prepustita, da vam vinar razkaže vinsko klet, in ob suhomesnatih dobrotah (pršut ne sme manjkati) degustirata vina – od terana do vitovske grganje. 

Štanjel je eden od tistih romantičnih krajev, ki ga nikakor ne smeta izpustiti. Čeprav se sliši že skoraj klišejsko, vaju bo Štanjel začaral. Ferrarijev vrt vaju bo popeljal v še bolj romantično razpoloženje. Ozke ulice Štanjela, na katerih bosta odkrila skrite kotičke, vaju bodo pripeljale do grajskega dvorišča, kjer je Bistro Grad Štanjel. Pravljično lep ambient, kjer si lahko brez slabe vesti privoščita kozarček teranove penine in eno od njihovih dobrot. Naj omenimo, da imamo na Krasu kar nekaj vinarjev, ki pridelujejo teranovo penino. Med njimi najdemo tudi na svetovnih ocenjevanjih nagrajene penine. Prvo, ki je proizvedlo teranovo penino, pa je vinarstvo Jazbec iz Tupelč.

Na grajskem dvorišču v Štanjelu bosta našla tudi vinoteko, v kateri bosta med vinarji z obeh strani Krasa (slovenske in italijanske) zagotovo odkrila vinsko kapljico, ki vama bo najbolj všeč. Preden zapustita Štanjel, se na izhodu ustavita v galeriji Ana & Gaja Art, v kateri lahko vašo boljšo polovico presenetite z unikatnim nakitom ali torbico.

Ko se dan prevesi v večer, je čas za romantično večerjo v dvoje. Za prave gurmane predlagamo Špacapanovo hišo v Komnu, v kateri vas bodo Ago in njegova družina razvajali z njihovimi dobrotami, ki jih predstavijo na unikaten način. En dan je čisto premalo za odkrivanje Krasa, kajne? Vsem tistim, ki se strinjate s to trditvijo, predlagamo, da vikend na Krasu podaljšate še za en dan. Dušo in telo si lahko odpočijeta v prečudovitem butičnem biohotelu St. Daniel v Hruševici. Na dvorišču vaju bo obdal omamni vonj zeliščnega vrta, prijazni lastniki pa bodo poskrbeli, da se bosta razvajala in nabrala novih moči za naslednji dan.

Če bosta Kras obiskala v začetku poletja, ne zamudita neskončnih sivkinih polj v Povirju v lasti kozmetike Renčelj. Verjamemo, da bosta med dišečimi sivkinimi polji zagotovo »škljocnila« kakšno lepo fotografijo v dvoje. Ja, ženske imamo rade takšna fotografiranja, saj ni lepšega kot v fotografski objektiv ujet spomin. 

Ima vaša draga rada vrtnice? V maju ne smeta zamuditi cvetočih in omamno dišečih vrtnic na posestvu Vile Fabiani v Kobdilju, rojstne hiše arhitekta Maxa Fabianija. Ne samo da se bosta z roko v roki izgubila med tisočerimi različnimi cvetočimi vrtnicami, uživala bosta tudi v čarobnem ambientu vile, ob kateri se nahajajo tudi vinograd pikolita in dolg kraški latnik ter kamnita klopca, ki je kot romantičen kraj opisana tudi v knjigi Murva Fabianijevih avtorja Renata Ferrarija. Citiramo tale romantičen odlomek iz  knjige:

»/…/ Tam na klopci, na večer 22. avgusta 1844 sva si obljubila ljubezen do poslednjega utripa najinih src. Če želite priti v stik z najinim duhom, pojdite v brajdo in sedite na klopco. Tudi v današnjem času boste slišali, kako najini močni utripajoči srci enoglasno bijeta.«

Na Krasu, znanem po odličnem kraškem pršutu, je seveda tudi več pršutarn. Zakaj ne bi obiskali ene izmed njih? Vse so odlične, mi pa vama predlagamo, da si ogledata butično pršutarno Ščuka in uživata ob njihovih suhomesnatih dobrotah.

Verjamemo, da vama je pršut vzbudil tek, zato bo treba lakoto potešiti z dobrim kosilom. S kosilom v eni od mnogih odličnih restavracij. Predlagamo vama Gostilno Grahor v Danah pri Sežani, v kateri boste prišli na svoj račun tudi ljubitelji morskih dobrot in pregrešno dobrih sladic – te so tako lepe, da jih je skoraj škoda pojesti. 

Morda pa se bosta potepala tudi po Šepuljah in si ogledala najstarejšo trto na Krasu ter kosilo pojedla v restavraciji Domačija Šajna, v kateri boste gurmani navdušeni nad njihovo ponudbo. 

Da se hrana po kosilu poleže, predlagamo sprehod po Botaničnem vrtu ob vili Mirasasso v Sežani. Telo in duha si bosta odpočila na ozkih poteh med cvetočimi lepoticami in visokimi drevesnimi krošnjami.

Preden se dan poslovi, naj vaju pot zapelje še na Cerje, kjer se bohoti Pomnik miru z veličastnim razgledom – na eni strani do morja in na drugi do Alp. Privoščita si kavo z razgledom ali aperitiv ali morda enega od njihovih odličnih hamburgerjev, brusket, frtalij ... v Okrepčevalnici Cerje. Družbo vama bo delal najlepši sončni zahod.

Smo vas prepričale? Me smo se zaljubile v to, kar smo zapisale, in se prav zdaj odpravljamo novim zaljubljenim kraškim dogodivščinam naproti. Upamo, da sta se vidva zaljubila drug v drugega in v naš pravljično lep ter romantično obarvan Kras.

Vaše 3 Krasne

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se