si
Štanjel

Štanjel

TripAdvisor ocena popotnikov

Srednjeveška vasica je biser kraške arhitekture in kulture.

Štanjel, ki je eno najstarejših naselij na Krasu, najprej očara s svojo edinstveno veduto. Na griču Turn se slikovito razprostira terasasto grajena vas, ki privablja pogled s svojimi znamenitimi stavbami. Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna stavbna dediščina starega naselja, ki že tisočletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa. Vas, ki je ime dobila po zavetniku cerkve, svetem Danijelu, je v mnogih pogledih edinstven kulturni spomenik.

Grič Turn je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini. Iz obdobja antike so ohranjeni ostanki rimske utrdbe, imenovani Gledanica, v srednjem veku pa je na terasah nastalo naselje stanovanjskih hiš. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Za obrambo pred turškimi vpadi so naselje v 15. stoletju obdali z obzidjem. Vrhunec razvoja je Štanjel doživel v 16. in 17. stoletju. Iz tega časa izvira zasnova naselja z ozkimi ulicami in večina arhitekturnih značilnosti stavb.

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki so odraz arhitektove vizije. Daljnovidno in inovativno je obstoječi prostor nadgrajeval z rešitvami, ki so staro naselje prilagajale potrebam sodobnega življenja. Ob tem je dosledno ohranjal duha kraja, obnovljenim objektom pa je vizionarsko namenjal novo rabo. Po njegovi zaslugi je grad postal prostor družbenega dogajanja. Že v tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet, lotil pa se je tudi vodne oskrbe, ki je eden glavnih problemov kraških naselij. Med pomembnejša Fabianijeva dela v Štanjelu sodita tudi obnova Ferrarijeve vile in zasnova Ferrarijevega vrta s parkom, ki v Sloveniji velja za najpomembnejšo parkovno ureditev iz časa med obema vojnama.

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija starega jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini ob vznožju griča Turn razvil novejši del naselja.

Štanjel je danes pomembno kulturno središče Krasa, ki gosti številne kulturne in znanstvene dogodke. V obnovljenem gradu so na ogled muzejske zbirke, posebej zanimiva je razstava Maks Fabiani. V gradu je dobila svoj prostor tudi galerija Lojzeta Spacala, osrednji hram likovne umetnosti, ki je v Štanjelu močno zastopana tudi v malih galerijah.

Vodeni ogledi:

Odpiralni čas

Poletni urnik:

  • ponedeljek–nedelja: 10.00–18.00 (od Velike noči do 1. oktobra)

Zimski urnik:

  • ponedeljek–nedelja: 10.00–16.00 (od 1. oktobra do Velie noči)
  • Za skupine
  • Kolesarjem prijazno
  • Poslovni turizem
  • Družina z otroki
  • Organizacija dogodkov in porok
Ferrarijev vrt – s Kobdiljskega stolpa
Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se