si
Festival Brkinske sadne ceste

Festival Brkinske sadne ceste

  • Kdaj

Brkini so daleč naokrog poznani po odličnem sadju, predvsem jabolkih in češpah. V času festivala številne turistične in sadjarske kmetije ter gostilne obiskovalcem ponudijo značilne brkinske jedi iz domačih pridelkov, med katerimi je vedno tudi brkinsko sadje. Na nekaterih kmetijah vas povabijo v svoj sadovnjak, na številnih domačijah pa lahko uživate ob degustacijah brkinskih dobrot.

Poleg kulinaričnih užitkov festival ponuja tudi kulturne in športne dogodke. To je odlična priložnost za obisk in spoznavanje posebnosti Brkinov!

Organizator: Občina Hrpelje Kozina, Občina Pivka, Občina Ilirska Bistrica, Razvojni center Divača, Društvo Brkinskih sadjarjev, Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, KGZ Nova Gorica, OOZ Sežana

Program

Nedelja, 15.9.

Češpov praznik v Slivju in X-tek skozi Jamo Dimnice

Tradicionalna prireditev v Slivju s kulinarično zgodbo. V programu je bogata ponudba na stojnicah, kulinarična ponudba s poudarkom na slivah (njokov ne bo zmanjkalo!) ter pester zabavni in kulturni program za vse generacije. KLIK za program.

Četrtek, 19.9.

od 17.00 do 20.00 ~ Delavnica za vse: Kako iz češp ustvariti najboljše jedi in shranke?

Iz češp bomo pripravili sadne lističe – bombone, gosti sok, sladoled, kolač – češpovo rožo, hiter sadni kruh, suhe češpe v medu in sveče z medeno koščico.
Delavnico vodi: Mateja Reš.
Prijave zbiramo do 13. 9. 2019 na: romina.poles@hrpelje.si ali +386 5 620 53 90

Sobota, 21.9. in nedelja, 22.9.

Kmetijska tržnica Ilirska Bistrica

Konec septembra že vrsto let poteka dvodnevna sejemska prireditev, namenjena predstavitvi kmetijskih pridelovalcev in predelovalcev s področja občine Ilirska Bistrica in širše. Letošnja Kmetijska tržnica je posvečena povezovanju kmetijstva in turizma preko gastronomije. V strokovnem delu želimo strokovni in širši javnosti predstaviti priložnosti in izzive za sektorje kmetijstva, gastronomije in turizma, ki nam jih prinaša naziv Evropska regija gastronomije 2021. Predvsem pa želimo poudariti pomen lokalnih živil, kot priložnost za vrhunsko gastronomijo ob pogoju povezovanja med sektorji. V sklopu letošnje Kmetijske tržnice bomo obeležili tudi Dan biosfernih območij v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame.

Organizator: Občina Ilirska Bistrica, Turistično informacijski center Ilirska Bistrica v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame, Slovenija
Več na www.ilirska-bistrica.si, +386 30 345 221

Nedelja, 22.9.

9:00 ~ Okusi Vremsko-brkinskih sadnih dobrot

Kolesarski izlet, Vremska dolina-Brkini

Ob 9.00h – Start izleta iz sprejemnega centra Parka Škocjanske jame v Matavunu. Izlet je voden in je srednje težavnosti. Na poti sledita 2 kulinarična postanka. Udeleženci naj imajo s sabo 20€ gotovine za kulinarične postanke po poti. Za udeležbo na kolesarskem izletu se je potrebno prijaviti na razvojni.center©divaca.si, saj je število udeležencev omejeno. Udeleženci imajo možnost brezplačne izposoje e-koles. Udeleženci so deležni tudi malice in čaja v Športnem centru Vreme. Cilj izleta sprejemni center Parka Škocjanske jame v Matavunu. Startnina 4 EUR.
V primeru slabega vremena izlet odpade!

Pohod, Vremska dolina-Brkini

ob 9:30 – Start in cilj pohoda v Športnem centru Vreme v Famljah. Pohod traja cca. 4 ure in ima en kulinarični postanek na poti. Pohod je voden in nizke težavnosti. Na cilju sledi malica in čaj. Startnina 4 EUR.

Od 14:00 dalje ~ Pokušina vremsko-brkinskih sadnih dobrot s kulturnim programom

Pokušina vremsko-brkinskih sadnih dobrot na stojnicah. Sodelujejo aktivi žena in ponudniki iz Vremske doline, Senožeč, Suhorja ter drugih krajev Krasa in Brkinov.

Kulturni program: harmonikarski orkester Nika Polesa, pevska skupina Brkinci iz Ostrožnega brda in pevci iz Suhorja, Škwfljšći trio, dramska sekcija TKŠD Urbanščica, Osnovna šola dr. B. Magajne Divača podružnična Vreme.

Več informacij: razvojni.center@divaca.si

Organizatorji: Občina Divača, Razvojni center Divača, Park Škocjanske jame, TKŠD Urbanščica

Udeležba na kolesarskem izletu in pohodu je na lastno odgovornost. V primeru slabega vremena prireditve odpade. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

15:00 ~ Sadjarska delavnica za otroke s Tamaro Urbančič: stiskanje soka iz jabolk

Otroci si sami stisnejo jabolčni sok na priročni preši za sadje. Na Kmečki tržnici v Ilirski Bistrici.

Sobota, 28.9.

15:00 ~ Dnevi evropske kulturne dediščine, grad Prem

Ohranjanje dediščine izdelovanja rož iz krep papirja. 

Nedelja, 29.9.

Nedelja v sadovnjaku

Kmetija Miše iz Sabonj vam bo odprla vrata, da boste dan preživeli sproščeno in v neokrnjeni naravi.
Dodatne informacije in obvezne predprijave na +386 30 345 221

od 15:00 dalje ~ Okusi Pivških jezer, pred Krpanovim domom v Pivki

Nedeljska etnološka kulinarična prireditev Okusi Pivških jezer, na kateri se bodo s tipično kulinariko predstavili kraji Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera in druge vasi iz občine Pivka. Obiskovalci bodo lahko poskusili krompir v zevnici, joto, fižolovko, kolerabo, belo polento, štruklje, šnite, omlete s češpovo marmelado. Predstavljene bodo jedi, ki so še danes na jedilniku marsikatere pivške družine pa tudi prazgodovinska in sodobna hrana. Na prireditvi bo tržnica jesenskih pridelkov in izdelkov, predstavili se bodo ustvarjalci, za otroke bodo zabavne igre ter v popoldanskih urah ples z ansamblom Biseri.

Organizator: Občina Pivka, Kolodvorska 5, 6257 Pivka. 
Več na: www.pivskajezera.si, +386 (0)5 72 10 100

Sobota, 5.10.

10:00 ~ Pohod Suhorje-Zalesje

Start pohoda v Suhorju.

Organizator: Turistično informacijski center Ilirska Bistrica, vaški skupnosti Suhorje in Ostrožno Brdo
Več na www.ilirska-bistrica.si, +386 30 345 221

Nedelja, 6.10.

Nedelja v sadovnjaku

Kmetija Miše iz Sabonj vam bo odprla vrata, da boste dan preživeli sproščeno in v neokrnjeni naravi.
Dodatne informacije in obvezne predprijave na +386 30 345 221

Nedelja, 13.10.

Nedelja v sadovnjaku

Kmetija Miše iz Sabonj vam bo odprla vrata, da boste dan preživeli sproščeno in v neokrnjeni naravi.
Dodatne informacije in obvezne predprijave na +386 30 345 221

Kostanjev praznik v Rodiku

Tradicionalna prireditev v osrčju vasi Rodik. Bogata ponudba na stojnicah. Poudarek je na kuhanju jedi v bakrenih kotlih, pri čemer sodelujejo različna društva, ter na slastnem kostanjevem pecivu domačih gospodinj. Rekreativci se lahko udeležijo organiziranega kolesarjenja ali teka ali pa posežejo po stari igri »na škrabe«. Za zabavo je poskrbljeno. Kostanja ne bo zmanjkalo!

Organizator: TD Rodik
Več na: www.rodik.si

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se