si
Brkini

Brkini

Zasanjana dežela slovi po jabolkih in skrivnostnih škoromatih.

Brkini so poseben svet. Razgibano pokrajino, ujeto med dolino reke Reke na severu, Snežnik na vzhodu in gozdnato kraško Čičarijo na jugu, najbolj zaznamujejo flišna tla in posebna klima na prehodu med celinsko in mediteransko. Gričevnati Brkini so preprosti lepi, v svoji odmaknjenosti delujejo zasanjano, brkinsko življenje pa upočasnjeno. Že prvi vtis obeta idealno okolje za sprostitev v prvinski naravi. Ko začne obiskovalec malce raziskovati, lahko na vsakem koraku odkrije čudovite posebnosti.

Brkini so od nekdaj najbolj poznani po sadju, predvsem po jabolkih in češpljah. Ob Brkinski sadni cesti lahko danes najdemo številne pridelovalce sadja. Mnogi med njimi znajo po tradicionalnih receptih pripraviti sloviti slivovec, žganje iz sliv, in tudi druge vrste sadnih žganj, na kmetijah pa vam z veseljem ponudijo tudi odličen jabolčni sok, jabolčni kis in suho sadje. Obilje sadja je v Brkinih zaznamovalo tudi tradicionalne lokalne jedi. Najbolj poznani so češpovi njoki, sladki cmoki iz krompirjevega testa.

Gričevnati Brkini so kot ustvarjeni za pohodništvo in kolesarjenje. Številne lokalne ceste, po katerih se lahko podate tudi v gozdnato Čičarijo, so odlična izbira za vse, ki radi kolesarite po manj prometnih cestah in uživate v pristni naravi. Slikovite cerkvice na gričih in stare vasi vabijo k postanku in spoznavanju lokalnih zgodb. Na odmaknjenih turističnih kmetijah si lahko privoščite resničen oddih. Mir, kot ga lahko danes najdemo malokje, odlična hrana in šilce domačega žganja, so razkošje posebne vrste, ki ga boste želeli uživati spet in spet.

V pustnem času pokažejo Brkini svoj drugi, prav tako edinstven obraz. Tu so doma škoromati, najstarejše omenjene maske v Evropi. Slikovita in zelo barvita oprava tradicionalnih pustnih likov je prava paša za oči, njihovo preganjanje zime pa nepozabno doživetje.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se