si

Velika evropska kulturna pot sv. Martina

8,45 ur (osrednja trasa)
Zahtevnost
Pot sv. Martina (Via Sancti Martini), ki poteka v skupni dolžini 2500 km od Szombathelya na Madžarskem do Toursa v Franciji, vodi tudi preko Slovenije.
Tretji odsek poti se začne v Logatcu in vodi do državne meje z Italijo pri Opatjem selu in naprej do Doberdoba, ki je prvo večje naselje v sosednji Italiji. Povezuje Martinova svetišča, naravno in kulturno dediščino, vključuje pa tudi turistično ponudbo, kjer se pohodnik lahko okrepča.
Osrednja trasa vodi iz Logatca do Opatjega sela oziroma meje z Italijo. V Ošteriji Branik, ki je zadnja kontrolna točka v Vipavski dolini, se nadaljuje trasa čez Kras. Od tu se pot povzpne do vasice Pedrovo ter preko Železnih vrat nadaljuje na vrh Trstelja. Mimo Stjenkove koče vodi v smeri Cerja, nato pa se z Renških vrat spusti v Kostanjevico na Krasu k cerkvi sv. Martina. Od tu se, po kraški gmajni, nadaljuje mimo Borojevičevega stola do vasi Lokvica ter kmalu doseže Opatje selo, kjer je v Gostilni Štirna tudi žig poti. Mimo kapelice gre zaključni del slovenske poti do državne meje z Italijo in naprej skozi zaselka Hišarji in Brni na Doberdob.
Pod ostrim vrhom, v vasici Gabrje v Vipavski dolini, lahko pohodnik izbere različico poti, ki pelje v smeri Štanjela ter nato čez Železna vrata na Trstelj.
Iz vasi Gaberje, kjer stoji cerkev sv. Martina, se pot spusti v dolino Branice. Nato se povzpne na Štanjel in po trasi Spacalove poti vodi skozi Kobjeglavo in Mali Dol čez Kras. V bližini hriba Sveti Martin, kje bi naj nekoč stala cerkev, doseže Škrbino, nad katero se pod hribom Sv. Katarina priključi osnovni trasi Poti sv. Martina, ki pripelje iz Branika in Pedrovega ter se nadaljuje čez Železna vrata na Trstelj.

Čas hoje:

Branik-Trstelj: 3 h
Trstelj-Opatje selo: 4 h 15 min
Opatje selo-Doberdob:  1 h 30 min
Trajanje
8,45 ur (osrednja trasa)
Podlaga
asfalt, makadam
Zahtevnost
srednje zahtevna
Znamenitosti ob poti
  • vasica Pedrovo,
  • cerkev sv. Martina v Kostanjevici na Krasu,
  • Borojevičev stol,
  • kraške gmajne,
  • suhi zidovi in kamnite hiške,
  • srednjeveško naselje Štanjel.

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se