si
Predlogi za obisk Krasa in Brkinov v času zimskih počitnic

Predlogi za obisk Krasa in Brkinov v času zimskih počitnic

Zima nas na Krasu in v Brkinih razvaja. Številni sončni dnevni in že skoraj pomladne temperature, kličejo za izlet, sprehod in raziskovanje novih krajev ali obisk že znanih kotičkov.

5 pohodnih poti za družine

Zimske počitnice so kot nalašč za vsaj en nekajurni sprehod v naravi. Tu travnike že krasijo zvončki, nekje pa sramežljivo kukajo na plan trobentice.

Za vas smo izbrali pet predlogov pohodnih poti za družine, ki jih je vredno obiskati v vseh letnih časih, a so odlična izbira v času zime in zgodnje pomladi.

1. Koča na Kokoši

Koča na Kokoši se nahaja na hribu Jirmanec. Je odlična ideja za vse, ki si želijo majhnega vzpona a kljub vsemu uživati v lepem razgledu. Od tu boste videli okoliško hribovje, med katerimi najdemo tudi Vremščico, Nanos, Slavnik, kot tudi našo obalo. Koča na Kokoši se nahaja na nadmorski višini 674 m in je zaradi tega odlična izbira za pohod za družine z otroki. Kljub temu, da večina poti poteka skozi gozd, pa boste kljub vsemu deležni sončnih žarkov, katerim se boste v obilju predajali na vrhu. Tu je med vikendi odprta tudi Koča na Kokoši, ki vas bo razvajala s ponudbo domačih jedi.

2. Pot kamna

V kraški vasici Volčji Grad se nahaja posebna učna pot Pot kamna, speljana med naravno in kulturno dediščino te kraške vasice. Tu se nahajajo ostanki halštatskega gradišča Debela griža, ki spada med srednje velika gradišča. Na poti, speljani skozi vasico, gradišče in gozd, boste občudovali še druge kulturne zanimivosti in lokalne posebnosti.

3. Učna pot Škocjan

Kapljica, simbol učne poti vas bo popeljala v čudoviti svet Parka Škocjanske jame. Speljana je okoli Male in Velike Doline, kjer lahko uživate v prekrasnih razgledih na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Na informativnih tablah boste spoznavali naravne pojave in kulturno dediščino.

4. Naravoslovna učna pot Hrpelje

Podajte se na poučno pot, ki vas popelje skozi vaško jedro, kjer boste spoznali arhitekturne posebnosti Krasa, zunaj vasi pa občudovali kraške pojave, starodavna vodna zajetja ter uživali v neskončnem miru pristne kraške pokrajine.

5. Gozdna učna pot Tabor

Na hribu Tabor, ki se dviga nad Sežano, je speljana gozdna učna pot, ki je zasnovana kot učilnica v naravi. Na poti boste spoznavali številne drevesne vrste, naravne pojave in kulturno dediščino. 

6 doživetij v naravi v času zimskih počitnic

Kras in Brkini pa se v zadnjem obdobju ponašata tudi kot odlična družinska destinacija. Družine z otroki boste tu lahko preživele ne samo nekaj dni, ampak cel teden. In vsak dan uživale v številnih doživetjih. Ne verjamete? Mi vam jim predlagamo za čas zimskih počitnic šest:

1. Pravljično doživljajska pot Škratji Kras

Spoznajte čudoviti svet burje, kamna in ruja. Na poti boste odkrili marsikatero kraško skrivnost ter skrite kotičke starodavnega Štanjela. Skupaj z otroki boste iskali skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, kot so vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. V času zimskih počitnic sta na voljo dve vodenji po Škratjem Krasu. Vsak dan v letu, pa se na pot lahko odpravite sami.

2. Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica ponuja edinstvena doživetja za družine z otroki. Spoznajte zibelko lipicanca, sami ali na vodenem ogledu. Popeljite se s kočijo ter si oglejte trening lipiške šole klasičnega jahanja. V času zimskih počitnic pa vas čakajo še prav posebna doživetja.

3. Park miru med zemljo in nebom

Podajte se na zgodovinsko doživetje. Odkrijte podzemno oskrbovalnico v Jami Pečinka, sedite na kamniti prestol generala Borojevića ter se za konec naužijte razgledov iz Pomnika miru in se prepustite spokojnosti narave, ki vas obdaja. 

4. Park Škocjanske jame

Ali ste vedeli, da je v jamah stalna temperatura 8°C? Zato je obisk jam v zimskem času še toliko bolj prijeten. Obiščite Park Škocjanske jame, ki se ponaša z enim največjih podzemnih kanjonov na svetu in je od leta 1986 del svetovne dediščine UNESCO. 

5. Mitski park

(D)oživite mitsko krajino. Podajte se na edinstveno doživetje narave, v katerem se prepletata umetniški in mitski izraz. Drobci mitskega izročila so v Mitskem parku predstavljeni z dvanajstimi umetniškimi kamnitimi označevalci, postavljenimi na skrivnostnih krajih na dveh tematskih poteh. Odkrivanje mitske krajine je primerno za majhne in velike radovedneže.

6. Pustolovščine za male in velike

Ste tudi vi med tistimi, ki obožujejo lov za zakladom, sobe pobega in zabavne kvize? Karra s svojimi doživetji na igrificiran način oživlja plemenite zgodbe, ki tonejo v pozabo ali so že pozabljene. Spoznajte kraške zgodbe na drugačen način:

Še nekaj namigov

  • Pri obisku Krasa in Brkinov pa ne sme manjkati postanek v eni izmed turističnih kmetij, kjer vas bodo razvajali z lokalnimi dobrotami. 
  • Preverite prav posebne dogodke in doživetja v času zimskih počitnic.
  • Rezervirajte nastanitev, ker je en dan za obisk Krasa in Brkinov premalo. 

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se