si
Svet kraških dobrot: Kraški brinjevec, simbol kraške pokrajine

Svet kraških dobrot: Kraški brinjevec, simbol kraške pokrajine

Piše: TIC Sežana

Brin je svojevrsten simbol Krasa, kraški gmajni daje podobo, njenemu vonju pa prepoznavno eteričnost. Posebno mesto ima tudi zaradi žlahtne žganice, za liter katere potrebujemo 12 – 15 kg brinovih jagod.

Pridelava kraškega brinjevca

Brinove jagode je potrebno najprej posušiti, nato se jih zmelje. Fermentacija v kadeh poteka približno tri tedne. Po prvi destilaciji nastane brinovo olje in žonta (tj. žganje z nižjo vsebnostjo alkohola). Sledi druga kuha, ko nastane le najbolj kakovostno žganje.

Ko je brinjevec kuhan, se ga shrani od pol do enega leta, da razvije svojo tipično aromo. Žganje ima visoko vsebnost alkohola, zato ga je pred stekleničenjem potrebno razredčiti z destilirano vodo. Skladno s pravilnikom o geografski označbi mora ta vsebovati od 40 do 50 volumskih odstotkov alkohola.

Kraški brinjevec se polni v prepoznavne steklenice treh velikosti, ki jih enotno uporabljajo vsi pridelovalci, ki so združeni v Društvo proizvajalcev kraškega brinjevca. Leta 2002 so se odločili, da ga zaščitijo in skladno z veljavnimi pravili smejo le oni svojega imenovati kraški brinjevec z geografsko označbo.

Uporaba

Brinjevec na tem območju pridelujejo že najmanj 200 let in že od nekdaj je cenjen kot ljudsko zdravilo za številne težave. Spodbuja prekrvavitev trebušne votline ter tako pomaga pri želodčnih težavah in slabi prebavi. Brinjevo olje učinkovito pospešuje prekrvavitev, in tako pomaga pri bolečih sklepih in menstrualnih krčih (za zunanjo uporabo). Brinove jagode so uporabne tudi v kulinariki: s suhimi brinovimi jagodami začinimo divjačino, divjo perutnino, pečenke in kislo zelje.

Kraški brinjevec in brinjevo olje sta lahko idealno darilo za prihajajoče praznike. Najdete ju v naših trgovinah - Turistično informacijskih točkah Sežana, Dutovlje in Lokev.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se