si
Prebivalci Pliskovice se imenujejo Pliskovljani

Prebivalci Pliskovice se imenujejo Pliskovljani

Piše: Mladinski hostel Pliskovica

Prebivalci Pliskovice imajo pa tudi zanimiv vzdevek »Metlarji«. Izdelovanje metel iz drenovega šibja je bilo sicer običajno tudi za okoliške kraje, v Pliskovici pa so drenove metle imele še dodatno funkcijo. Jeseni, ko so grabili listje za steljo, so z drenovo metlo pometli še izpod grmovja, okoli zidov in iz vseh  težje dostopnih kotičkov. Prebivalci drugih vasi so jih zato zbadali: »O, metlarji, še gmajne pometaste z metlo!” Ob prihodu pomladi, na križno nedeljo, so vse odslužene metle zažgali in s tem simbolno oznanili konec zime. To je bil tudi čas za izdelavo nove metle.

Čeprav je bilo poimenovanje »metlarji« za njihove prednike žaljivka, pa so danes v Pliskovici ponosni na to posebnost, ki izraža skromnost in sožitje z naravo. Tudi zaradi tega so še danes te vsestranske, neuničljive in nepogrešljive drenove metle prisotne na vsakem borjaču.

V Pliskovici pa imajo še veliko več zanimivosti kot samo metle. Duh tradicije se tu  izraža takorekoč na vsakem koraku. Preplet naravne in kulturne dediščine ustvarja prav posebna doživetja, ki jih ne gre zamuditi, zato ob naslednjem vašem obisku Krasa, ne izpustite Pliskovice. Vas je primerna tako za  enodnevni izlet kot tudi za večdnevno bivanje, saj prenočitvenih kapacitet v vasi res ne manjka. Sprehodite se po lepo urejeni Pliskini poti, ustavite se na kavi v mladinskem hotelu, oglejte si galerijo izvrstnih kamnoseških izdelkov in kamnoseške delavnice, obiščite čebelarja ali pa zavijte k kateremu od vaških vinarjev.  Več o sami ponudbi in dogajanju v Pliskovici najdete na spletni strani www.hostelkras.com. Vabljeni v Pliskovico!

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se