si
Otvoritev razstave Kras v barvi in verzu

Otvoritev razstave Kras v barvi in verzu

Razstava biserov treh tržaških slikarjev: Lojzeta Spacala, Klavdija Palčiča in Franca Vecchieta.

V povsem novi preobleki bodo baročne stene štanjelskega gradu sprejele medse bisere treh tržaških slikarjev, ki so s svojim delom in življenjem sooblikovali ta kraški prostor in vanj vtisnili neizbrisljiv pečat: ko na sliki, grafiki, risbi ali objektu zasijejo imena Lojze Spacal, Klavdij Palčič in Franco Vecchiet, se ti oko napoji z eleganco, premišljenostjo in skladnostjo barvnega prepleta, igro barvitih potez in premišljenih geometrijskih likov, a hkrati tudi zgovornostjo ter vznemirljivostjo sporočil, ki jih zaslutiš v njihovih risarskih in barvnih nanosih. Slikarji, ki so pisali zgodovino moderne, sodobne umetnosti povojnega časa v tržaškem, primorskem, italijanskem in slovenskem kulturnem prostoru, se bodo predstavili z najbolj značilnimi deli. Njihovo likovno govorico vsa desetletja plemenitijo tudi izbrane besede sopotnikov in prijateljev, pesnikov Miroslava Košute, Marka Kravosa in Renata Quaglia, ki ob slikarjih zaokrožajo kulturno dediščino tega prostora, zato jih v razstavo tudi vključujemo.

Od 19. aprila 2024, ko bo slovesna otvoritev razstave Kras v barvi in verzu, do 5. januarja 2025, bo Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala, postala središče slovenske umetnosti tržaškega prostora. V tem času bomo predstavljena izbrana slikarska in grafična dela ob izbranih verzih obogatili s strokovnimi vodstvi in prestavitvami poezije.

Avtorji postavitve so: mag. Marko Arnež, dr. Nelida Nemec, Ani Palčič, Martin Spacal, Franko Vecchiet.

Razstavo in dogodke bo Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov organizirala v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj in KB deliniška družba s.p.a., ter druge organizacije in posamezniki z obeh stani meje.

Informacije

Kontakt

Center za obiskovalce Grad Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se