si
Festival Kraška gmajna - pomlad 2023

Festival Kraška gmajna - pomlad 2023

  • Lokacija
    Kras in Brkini
  • Kdaj

Kraška gmajna je v vseh letnih časih izjemna, polna življenja. Velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi. Njeni pestrosti in raznolikosti sledi Festival Kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu in v Brkinih. 

Festival Kraška gmajna obiskovalcu ponuja različne aktivnosti doživetja naravne in kulturne dediščine, edinstvenega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, ljudskih modrosti in znanj.

Vabljeni na raziskovanje izjemne biotske raznolikosti kraške gmajne, njene kulturne dediščine, znanja, ki ga je navdihnil ta izjemni habitat ter raziskovalne aktivnosti, ki poteka v njem.

Število mest je omejeno, zato je na dogodke potrebna predhodna prijava. 


Oglaševanje Festivala Kraška gmajna se izvaja v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027 (Evropski sklad za regionalni razvoj). Več informacij o projektu je dostopnih na https://www.ita-slo.eu.

Program

Sobota, 22. april 2023

10.00 in 13.00 ~ Vila, vrt in vino v znamenju Festivala kraška gmajna

Pomlad prinaša čas pravega razkošja. V naravi vse poka in brsti, a na Krasu je ta še posebej »živa«, biotsko in kulturno pestra kot nikjer drugje. V znamenju čaščenja tega blagoslova vas vabimo na doživetje Vila, vrt in vino, ki v enost povezuje vodeno raziskovanje Vile Mirasasso, njenega Botaničnega vrta ter Vinske kleti Vinakras s tamkajšnjo zaključno pokušino vin in kraških suhomesnatih dobrot.

Lokacija: Vila Mirasasso, Botanični vrt Sežana in Vinska klet Vinakras, Sežana
Prijave: do 21. 4. 2023 na info@vrtsezana.si
Več informacij: www.vrtsezana.si (pod rubriko Novice), turizem@vinakras.si, obcina@sezana.si
Organizator: Botanični vrt Sežana, Vinakras Sežana

Nedelja, 30. april 2023

18.00 ~ Marš na pohod! – voden krožni pohod po kraški gmajni v okolici Kobjeglave

Spoznajte gozdne poti in klance v okolici tipične kraške vasi Kobjeglava. Bogata naravna in kulturna dediščina Krasa se skriva v  izjemni raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst, ki Kras uvrščajo med bogatejša naravna območja v Evropi. Odkrivanje vrste zelo občutljivih živali, rastlin in organizmov bomo zaključili pred dvorano v Kobjeglavi, kjer se bo večer nadaljeval z druženjem in tradicionalnim prižigom kresa. Pohod je voden, priporočljiva je pohodniška oprema.

Lokacija: pred dvorano v Kobjeglavi, Kobjeglava
Prijave: /
Več informacij: na povezavi
Organizator: Društvo Kraški slavček Kobjeglava-Tupelče, ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

Četrtek, 4. maj 2023

17.00 ~ Užitne in zdravilne rastline kraškega in priobalnega območja z dr. Luko Kristancem – interaktivno predavanje

17.00 – 17.45: Druženje z avtorjem knjige dr. Kristancem ob zeliščnih prigrizkih in napitkih s praktičnimi nasveti o uporabi užitnih in zdravilnih rastlin v terapevtske namene  

18.00 – 20.00: Interaktivno predavanje Užitne in zdravilne rastline kraškega in priobalnega območja s predstavitvijo nove knjige Samonikle užitne in zdravilne rastline Slovenije (možnost nakupa knjig).

Lokacija: Vaški dom Rodik, Rodik
Prijave: valerija@visitkras.info
Več informacij: /
Organizator: Zeliščno-etnološka domačija Belajevi, ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

Sobota, 6. maj 2023

9:00–16:00 ~ S kolesom skozi zgodbe kraške gmajne na Goriškem Krasu

Vabljeni na kolesarjenje od Cerja do Lokvice, mimo Opatjega sela in Nove vasi, preko Vojščice, Temnice, Lipe in Kostanjevice na Krasu nazaj na razgledno izhodišče. Vozili se bomo po poteh, kjer je človek z gmajn umaknil odvečno kamenje in ustvaril površine, primerne za pašo ali poljedelstvo. Med potjo spoznajte značilno rastlinstvo polj, vinogradov in sadovnjakov ter izdelke, ki jih ustvarjajo lokalni kraški proizvajalci. Nekatere boste imeli možnost tudi degustirati ali jih kupiti.

Lokacija: Pomik braniteljev slovenske zemlje, Cerje
Prijave: do 4. maja na: +386 40 264 433, info@gremozeleno.eu ali povezavi; max. 15 oseb
Več informacij: na povezavi
Organizator: Potovalna agencija GremoZeleno | GoGreenWay

Nedelja, 7. maj 2023

9:00–14:00 ~ Kraška gmajna pripoveduje zgodbe – o vaseh Temnica, Lipa in Kostanjevica

Pohod bomo začeli v vasi Temnica in se preko gmajn podali do Lipe, se ustavili pri pridelovalcu odličnega terana ter zavili na borjač kraškega čebelarja. V nadaljevanju bomo obiskali staroversko svetišče Gulaka, vas Kostanjevica na Krasu ter se mimo kaverne iz 1. Svetovne vojne in vasi Novelo vrnili v Temnico. Pohod je nezahteven. Med izletom so predvidene degustacije izdelkov lokalnih proizvajalcev, udeležencem priporočamo tudi lastno malico in pijačo.

Lokacija: Stara šola Temnica, Temnica
Prijave: do 5. maja na: +386 40 264 433, info@gremozeleno.eu ali na povezavi; max. 25 oseb
Več informacij: na povezavi 
Organizator: Potovalna agencija GremoZeleno | GoGreenWay

Destinacijska akcija tudi letos povezuje različne organizacije, ki delujejo na področju turizma; glavni organizator Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov (ORA Krasa in Brkinov), soorganizatorji in pobudniki festivala: Javni zavod Park Škocjanske jame, Turizem Miren-Kostanjevica, Kobilarna Lipica d.o.o., KSP d. d. Sežana - Botanični vrt ob vili Mirasasso.

Sobota, 13. maj 2023

10:00 ~ Spoznavanje kraških zelišč in njihove uporabe na Zeliščni kmetiji Rogelja 

Na zeliščni kmetiji Rogelja se lahko umirite na krožnem sprehodu čez zeliščne vrtove, ker boste spoznali zdravilne učinkovine zelišč, ki jih gojijo. Po sprehodu sledi krajše predavanje o uporabi zelišč v našem vsakdanu, ki ga bo pospremila tudi manjša degustacija dobrot iz zelišč. Na zeliščni kmetiji Rogelja nudijo tudi možnost nakupa domačih izdelkov in pripravkov iz zelišč.

Lokacija: Zeliščna kmetija Rogelja, Vojščica
Prijave: info@zeliscarogelja.si ali +386 31 202 588; max. 20 oseb
Več informacij: /
Organizator: Zeliščna kmetija Rogelja

17.00 ~ Vonji in okusi kraških začimbnic – senzorično predavanje z degustacijo in ogled dokumentarnega filma o kraški gmajni*

Sobotno popoldne preživite v prijetni družbi in ob okusnih pridelkih z zeliščno-etnološke domačije Belajevi. Skozi predavanje spoznajte njihovo zgodbo in zanos, dogodek pa bomo zaključili z ogledom dokumentarnega filma RTV Slovenija »Kraška gmajna«. Predavanje je sofinancirano iz LAS projekta sodelovanja: Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa.

Lokacija: dvorana Muzeja slovenskih filmskih igralcev, Divača
Prijave: turizem@divaca.info; max. 60 oseb
Več informacij: /
Organizator: Zeliščno-etnološka domačija Belajevi, Občina Divača

Nedelja, 14. maj 2023

Ob 11.00, 13.00, 15.00 ~ Spoznavanje čudes kraške gmajne ob skodelici zeliščnega čaja

V okviru letošnjega Festivala Kraška gmajna bomo v Divači drugo majsko nedeljo posvetili ogledu dokumentarnega filma z naslovom Kraška gmajna, ki predstavlja enega od petih delov dokumentarne serije Gozdovi Slovenije. Film, ki osvetli najglobje skrivnosti Krasa in tukajšnjega značilnega rastlinstva, si bodo obiskovalci lahko pogledali v treh terminih (ob 11., 13. in 15. uri). Po filmu bo sledila pogostitev z okusnimi zeliščnimi čaji z domačije Belajevi. 

Lokacija: dvorana Muzeja slovenskih filmskih igralcev, Divača
Prijave: /
Več informacij: /
Organizator: Občina Divača

Od nedelje, 14. maja, do torka, 16. maja 2023

Dnevi dobrot kraške gmajne*

Lokacija: Bunčetova domačija, Dutovlje
Prijave: marjeta@visitkras.info
Več informacij: na povezavi
Organizator: ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

Sobota, 20. maja 2023

Delavnica suhozidne gradnje

Spoznajte in se naučiti suhozidne gradnje – stare tradicionalne tehnika gradnje zidov brez uporabe malte ali drugih vezivnih materialov. Strokovnjaki s področja suhozidne gradnje in kulture bodo predstavili zgodovino in postopek gradnje suhozidnih zidov. Udeleženci bodo aktivno sodelovali pri gradnji/obnovi suhozidnega zidu in se naučili različnih tehnik gradnje. Delavnica poteka na prostem v čudovitem okolju Lipice, kjer boste lahko občudovali tudi zgodovinske zgradbe in kulturno dediščino.

Lokacija: vhod v Kobilarno Lipica, Lipica
Prijaveevents@lipica.org 
Več informacij: /
Organizator: Kobilarna Lipica

9.00 ~ MiniBioblitz – 24-urni dogodek raziskovanja biotske pestrosti

BioBlitz je mednarodna prireditev, s ciljem zbrati čim večje število znanstvenikov, terenskih biologov in ljubiteljev narave iz različnih javnih ustanov, s čim več področij sistematske biologije, ki v 24 urah raziščejo biotsko pestrost manjšega izbranega območja ter svoje rezultate tudi javno predstavijo. Med celodnevnim MiniBioblitzem na temo rastlin in njihovih opraševalcev se bomo podali na raziskovanje rastlinskih bogastev Parka Škocjanske jame in divjih opraševalcev. Dogodek bo potekal v okviru projekta Life for pollinators.

Lokacija: Promocijsko-kongresni center Parka Škocjanske jame Pr Nanetovh, Matavun
Prijave: psj.info@psj.gov.si
Več informacij: /
Organizator: FAMNIT UP v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame in drugimi partnerji

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
*Dogodka Vonji in okusi kraških začimbnic in Dnevi dobrot kraške kuhinje sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Dogodek Bioblitz poteka v okviru projekta Life for pollinators.
Informacije

Kontakt

Center za obiskovalce Mitski park Rodik
Rodik 6
6240 Kozina
TIC Divača
Kraška cesta 26
6215 Divača
TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Turizem Miren–Kostanjevica
Cerje, Lokvica 35
5291 Miren
Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso
Partizanska cesta 2
6210 Sežana
Center za obiskovalce Grad Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel
Kobilarna Lipica
Lipica 5
6210 Sežana
Park Škocjanske jame
Matavun 12
6215 Divača

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se