si
Festival Kraška gmajna

Festival Kraška gmajna

  • Kdaj
25. 4. – 25. 5. 2019 / 15. 9. – 7. 10. 2019

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Posebej zanimivo je spoznavanje prepletanja lokalne kulinarike z letnimi časi.

V okviru festivala so organizirani tematski pohodi, kulinarične delavnice in predavanja. Ponudba kraške gmajne je v vseh letnih časih izjemna, zato je festival sestavljen iz sklopov, ki sledijo ritmu narave.

Organizatorji in pobudniki festivala so: Konjeniški park Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas.

TIC Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: tic.sezana@visitkras.info

TIC Štanjel
T: +386 5 769 00 56
E: info@stanjel.eu

Razvojni center Divača
T: +386 5 7310 941
E: tic@divaca.info

PROGRAM 

Četrtek, 25. 4. 2019 
ODPRTJE FESTIVALA:
Suhi zid = naša identiteta = UNESCO dediščina; suhozidna gradnja s kulturnega in naravovarstvenega vidika – okrogla miza

Lokacija: Mladinski hotel Pliskovica,  Pliskovica 11, 6221 Dutovlje
Ura: 17.00
Veščina suhozidne gradnje je bila konec leta 2018 vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Zlaganja kamenja na suho brez uporabe veziva je osnovna in prvobitna tehnika gradnje na Krasu. Tovrsten način gradnje je posledica in rezultat boja za preživetje kraškega človeka na kamnitem območju vse od prazgodovine naprej. Suhi zidovi so se izkazali tudi kot čvrsta gradbena konstrukcija, ki bo preživela marsikatero današnjo gradnjo. Kljub izgubljanju uporabne vrednosti suhih zidov pa ne gre spregledati estetskega vidika, zaradi katerega je kraška krajina tako privlačna in predstavlja enega od njenih potencialov za turizem. Kraški suhi zid in kraška krajina si nedvomno zaslužita, da ju ohranjamo, varujemo in ščitimo pred človekom za človeka. V pogovoru bodo sodelovale Eda Belingar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije), Jasna Fakin Bajec (ZRC SAZU), Bojana Fajdiga (Zavod RS za varstvo narave), Karin Lavin (Zavod za celostni razvoj Anima mundi in Partnerstvo kraške suhozidne gradnje).
Pogovor bo vodila Petra Mezinec.

Petek, 26. april 2019
Voden ogled gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu
Zbirališče: parkirišče na začetku vasi
Ura: 14.30
Debela Griža, ostanki utrjenega naselja iz obdobja bronaste in železne dobe, je eno izmed najbolj poznanih in raziskanih gradišč na Krasu. Skupna dolžina obzidja meri kar 1100 m, skupna količina vgrajenega kamenja pa presega 60.000 kubičnih metrov. Zid je visok od 2 do 7m, njegove ruševine segajo od 5 do 15 m v širino in po celotni dolžini kažejo ostanke prvotne stopničaste gradnje.
Brezplačno vodenje bo izvedeno v sodelovanju z Društvom Debela Griža z Volčjega Grada in Projektom Kaštelir (Interreg SLO-HR, sofinanciranem iz sredstev ESRR).
Prijave niso potrebne. Priporočamo pohodno obutev, v slabem vremenu pa zaščito pred dežjem.

Sobota, 27. april, 2019
Razstava: Natečaj Kraška hiša, razstava
Lokacija: Grad Štanjel
Ura: 14.00
Otvoritev razstave in podelitev nagrad za natečaj »Kraška hiša«. Otvoritev razstave nagrajenih del natečaja in podelitev nagrad sodelujočim na natečaju. Po podelitvi nagrad sledi voden ogled Štanjela.
Sodelujoči: Natečaj Kraška hiša, Jelena Uršič v sodelovanju z ZKK.

Sobota, 27. april, 2019
Odprtje potujoče razstave: LIVING LANDSCAPE - ŽIVA KRAJINA KRASA
Lokacija: Grad Štanjel, Fabianijeva dvorana
Ura: 16:00
Razstava, ki je bila pod vodstvom Univerze na Primorskem del čezmejnega projekta Living Landscape, se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti. Prikazani so zgodovinski zemljevidi Krasa, odprti prostori Kraške krajine, suhozidna gradnja ter mitsko-folklorna parka v Rodiku in Gropadi.
Postavitev razstave je uredila Monika Milic v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kras.

Nedelja, 28. 4. 2019
Delavnica: Začetna delavnica obnove suhozidne hiške pri Coljavi
Zbirališče: Izletniška kmetija Ostrouska Pelicon, Coljava 5
Zbiranje: 8.00 - 8.30
Delavnico vodi: mentor Boris Čok 
Obvezne prijave: do petka, 26. aprila na  tic@stanjel.eu ali 05 769 00 56.
Po uvodni razlagi Borisa Čoka o suhozidni gradnji in jutranjem prigrizku, bomo peš in z avtomobili krenili na delovišče. Da ne bi onesnaževali okolja, imejte s seboj svoj jedilni pribor, kozarec in posodico za kosilo. Predvsem pa bodite praktično oblečeni in obuti (gojzarji), imejte tudi pokrivalo, delovne rokavice, vedro za drobir, škarje, morda fotoaparat. Delavnica odpade le v primeru stalnega dežja.
Sodelujoči: Javni zavod Komenski Kras, Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, Izletniška kmetija Ostrouška Pelicon, Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras, TIC Sežana.

Sobota 4. 5. 2019
Naziv: Kamniti suhi zidovi Kosovelja
Lokacija: Kosovelje
Ura: 9.00
Cena: brezplačno
Odkrijte veščino in tehnike suhe zidne gradnje in obnovite del zidu kot pravi Kraševec! Na začetku idilične kraške vasice Kosovelje bomo pod mentorstvom izkušenega graditelja skupaj obnovili del suhega kraškega zidu. Po napornem delu se bomo zasluženo okrepčali s pravo kraško »marendo«. Najbolj vzdržljive pa bodo pravi »Kosovevci« popeljali po vasi in kraški gmajni mimo suhih kraških zidov in pastirskih hišic ter nam razkrili njene zgodovinske skrivnosti.
Delavnico obnove suhega kraškega zidu vodi Boris Čok
S seboj imejte delavske rokavice, ustrezno obutev, dobrodošel je tudi kak kos orodja (kramp, lopata, kladivo za kamen).
V sodelovanju z Vaško skupnostjo Kosovelje. V primeru slabega vremena delavnica odpade.
Prijave in informacije: : TIC Sežana, tic.sezana@visitkras.info, 05 731 01 28.
 

Nedelja 4. 5. 2019 ob 10:00
Naziv: Metulji in živalstvo v kraških suhih zidovih
Lokacija: Kosovelje, »Šuštarjeva« gmajna
Cena: brezplačno
Za male radovednice in radovedneže: da bi spoznali identiteto krajine, ki so jo gradile in zapustile generacije prednikov, bomo na pravi kraški gmajni s pomočjo vaje senzibilizacije dogajanje v naravi in okolju izkusili, doživeli in začutili. Zatem se bomo sprehodili ob suhih zidovih ter opazovali metulje in druge živali kraške gmajne. Poskrbljeno bo tudi za kmečko pogostitev, vaščani pa nas bodo popeljali po Kosoveljah ter ob kraških suhih zidovih po Pliskini poti do pastirskih hišic.
Dogodek je namenjen družinam z otroki. Delavnice vodijo Jošt Stergaršek iz Vaške skupnosti Kosovelje ter vzgojiteljice vrtca Sežana – enota Povir: Jerica Hlad, Silvana Lozej in Mojca Može Škapin. V primeru slabega vremena dogodek odpade.
Prijave in informacije: TIC Sežana, tic.sezana@visitkras.info, 05 731 01 28.
 

Petek 10. 5. 2019 ob 8:30
Delavnica: suhozidne gradnje
Lokacija: Famlje
Cena: brezplačno
Suho zidna gradnja zidov je integralen del kraške kulturne krajine in eno izmed najpoglavitnejših znanj, ki se širi iz roda v rod. Prepredenost polj, gmajn in pašnikov s tovrstnimi zidovi priča o odnosu kraškega človeka do zemlje in kamna. Na delavnici bomo z različnimi partnerji obnovili en košček sicer izjemne količine teh zidov ter se ob tem naučili prastarih znanj gradnje suhih zidov. Udeležba je zastonj, zainteresirani naj pridejo v delavskih oblačilih, priporočljive so rokavice. Po koncu delavnice sledi malica.
Sodelujoči: Razvojni center Divača, TKŠD Urbanščica, Partnerstvo kraške suhozidne gradnje osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača, Park Škocjanske jame
Prijave in informacije: turizem@divaca.info, 051 223 201

Nedelja 12. 5. 2019 ob 9:00
Pohod: Botanični sprehod po Divaškem Krasu
Lokacija: Muzej slovenskih filmskih igralcev
Cena: brezplačno
Kras kot pokrajina je v svetovnem merilu posebna, geološka stvarnost Krasa je ustvarila jame, udorne doline, vrtače in še vrsto ostalih kraških pojavov. Ena izmed posledic pa je tudi izjemna biotska in rastlinska pestrost. Prav ta del bomo spoznavali na sprehodu po Divaškem Krasu. Potovali bomo po poti krasoslovja in naravoslovja, mimo mogočne udornice Risnik, pa mimo treh spodmolov, večjih dolin in Divaške jame. Po poti se nam bo razkrival svet, ki ga ne opazimo, ampak je še kako živ in bogat. Spoznavali bomo rastline in njihovo življenje iz prve roke. Za na pot je potrebna športna oprema in obutev. Po končanem sprehodu, se vrnemo nazaj na Muzej, kjer bo sledila malica.
Sodelujoči: Razvojni center Divača, Zavod za gozdove Slovenije-območna enota Sežana
Prijave in informacije: turizem@divaca.info, 051 223 201
 

Sobota 18. 5. 2019, ob 10:00
Izlet: Z električnimi kolesi med suhimi zidovi
Lokacija: Info center Parka Škocjanske jame, Matavun 12
Cena: brezplačno.
Podali se bomo na kolesarski izlet po kraški gmajni. Uživali bomo v opazovanju bujne poznopomladanske narave in kilometrih suhih zidov. Med spoznavanjem gmajne bo čas tudi za malico iz nahrbtnika. Da pa izlet ne bo prenaporen bodo poskrbela električna kolesa s pomočjo katerih bo vsak kraški klanec mala malica. Potrebna je prijava, saj je število mest omejeno. Udeleženci kolesarskega izleta prejmejo v brezplačno izposojo e-kolesa.
Potrebna oprema ki si jo zagotovi udeleženec: kolesarska čelada, primerna obutev in pijača za na poti.
Dolžina poti: cca 40 km
Trajanje: cca 4 ure
Zahtevnost: Nezahtevna
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, SloActive
Informacije in prijave: psj.info@psj.gov.si, 041 309 771


Sobota 18. 5. 2019 in nedelja 19. 5. 2019
Naziv: Spoznajmo se s plazilci
Lokacija: Promocijsko kongresni center Pr' Nanetovh, Matavun 8
Mozaična krajina Krasa s stotinami kilometrov suhih zidov je ugoden življenjski prostor številnih plazilcev. Največkrat opazimo črnice, ki so naše najhitrejše kače. Modrasa ali zelenca opazimo bolj redko. Vloga plazilcev v naravi je izjemno velika, saj s plenjenem uravnavajo številčnost drugih vrst organizmov. Plazilce ogroža predvsem uničevanje njihovega življenjskega prostora in pobijanje. Da bi se podrobneje spoznali s temi nežnimi živalmi vas vabimo na ogled razstave, delavnico odpravljanja predsodkov in predavanje.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Društvo Bioexo

Sobota 18. 5. 2019 in nedelja 19. 5. 2019 od 9.00 do 18.00
Razstava: Razstava plazilcev
Vstopnine ni.
Na razstavi se bomo podrobneje spoznali z nekaterimi domorodnimi vrstami plazilcev in njihovimi bolj eksotičnimi sorodniki. S strokovnjaki bomo opazovali njihove značilnosti in vedenje in izvedeli marsikatero zanimivost o posamezni vrsti.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Društvo Bioexo


Sobota 18. 5. 2019 in nedelja 19. 5. 2019 od 9:00 do 18:00.
Naziv: Delavnica odpravljanja predsodkov
Brezplačno.
Čutite strah ali odpor do kač, kuščarjev ali drugih gomazečih živali in bi se tega radi znebili? Potem je Delavnica odpravljanja predsodkov kot nalašč za vas. S pomočjo strokovnjakov bomo poskušali odpraviti strah do kač, kuščarjev, pajkov,… Si upate sprejeti izziv?
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Društvo Bioexo

Sobota 18.5. 2019 ob 18:00
Predavanje: Plazilci Slovenije
Cena: brezplačno.
Kras velja za eno od vročih točk biodiverzitete na našem planetu, temu primerna je tudi pestrost plazilcev. Katere vrste kač, kuščarjev in želv živijo v Sloveniji in katere od teh lahko opazimo na Krasu bomo izvedeli na zanimivem predavanju, ki nam bo približalo življenje plazilcev.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Društvo Bioexo
Informacije: psj.info@psj.gov.si, 041 309 771


Sobota 18.5.2019 in nedelja 19.5.2019
Naziv: Pisani svet metuljev Krasa
Lokacija: Jurjev in Jakopinov skedenj, Škocjan
Mozaična krajina Krasa, ki sta jo človek in narava sooblikovala skozi tisočletja je izjemna zakladnica vrstne pestrosti rastlin in živali. Na Krasu živi več vrst metuljev kot v celotni Veliki Britaniji. V Sloveniji je bilo odkritih 200 vrst dnevnih metuljev in več kot 3600 vrst nočnih metuljev. Te nežne letalce ogroža uničevanje njihovega življenjskega prostora z opuščanjem kmetijstva na eni strani in intenzifikacijo kmetijstva na drugi strani. Na pohodih, razstavi in prikazih popisov bomo podrobno spoznali ta pisani del kraške narave.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Center za kartografijo favne in flore

Sobota 18. 5. 2019 in nedelja 19. 5. 2019
Ura: 9:00 ­– 18.00
Naziv: Razstava metuljev
Na razstavi metuljev se bomo s pomočjo fotografij in prepariranih metuljev podrobneje spoznali z vrstami metuljev, ki živijo na Krasu. S strokovnjaki bomo opazovali njihove značilnosti in izvedeli marsikatero zanimivost o posamezni vrsti.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Center za kartografijo favne in flore

Nedelja 19. 5. 2019 ob 10. uri in 16. uri
Naziv: Sprehod v pisan svet dnevnih metuljev Krasa
Cena: brezplačno
Pod vodstvom strokovnjakov se bomo podali na sprehod po kraški gmajni in spoznavali pisani svet metuljev. Kras velja za območje z izjemno vrstno pestrostjo metuljev. Izvedeli bomo kdaj je najprimernejši čas za opazovanje metuljev, kako jih prepoznavamo, katere so najbolj pogoste vrste in izvedeli marsikaj zanimivega o njihovem življenju. Pohod se prične v Škocjanu pri Jurjevem skednju.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Center za kartografijo favne in flore

Nedelja 19. 5. 2019, od 20:00 do 24:00
Delavnica: Spoznajmo nočne metulje Krasa
Cena: brezplačno.
V Sloveniji živi več kot 3600 vrst nočnih metuljev. Na predavanju nam bodo strokovnjaki Centra za kartografijo favne in flore predstavili to zanimivo skupino žuželk, izvedeli bomo zanimivosti iz življenja nočnih metuljev, spoznali kakšna je njihova ogroženost pa tudi zakaj jih tako zelo privlači svetloba. Predavanju bo sledil sprehod na bližnje travnike, kjer bomo na svetlobne pasti privabljali metulje, jih opazovali ter od blizu spoznavali. Opazovanje nočnih metuljev je že zaradi atraktivnih svetlobnih pasti posebno nočno doživetje.
Sodelujoči: Park Škocjanske jame, Slovenija, Center za kartografijo favne in flore
Informacije: psj.info@psj.gov.si, 041 309 771

Sobota 25. 5. 2019, ob 10:00
Pohod: Med belimi lipicanci in kraškimi zidovi do čarobne jame Vilenice
Lokacija: Kobilarna Lipica, jama Vilenica
Cena: 14 evrov
Podali se bomo po najlepših drevoredih lipiškega posestva in med zelenimi pašniki doživeli pomlad v Lipici, domu več kot 300 belih lipicancev. Voden sprehod bomo nadaljevali po kraški gmajni, med kamnitimi zidovi. Med prijetnim druženjem nas bo pot vodila do jame Vilenice, kjer nas bodo vodniki Jamarskega društva Sežana popeljali v čarobno kraško podzemlje. Zaupali nam bodo skrivnosti o kapnikih in bitjih, ki živijo v jami, tudi o vilah. Po vodenem ogledu jame Vilenice in doživetju podzemnega srca Krasa se bomo vrnili v Lipico, ki bo na dan pohoda še posebej privlačna, v duhu čudovitih konj in tekmovanja v dresurnem jahanju. Tako bo pohod povezal dve unikatni doživetji: pomladno doživetje prve kobilarne z lipicanci na svetu in izjemno lepoto Vilenice, prve turistične jame v Evropi.
Trajanje: cca 3,5 ure
Zahtevnost: Nezahtevna
Sodelujoči: Kobilarna Lipica, Jamarsko društvo Sežana
Informacije in prijave: info@lipica.org, 05 7391 696

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se