si

Kruh z drožmi

#KUHAJDOMA PO RECEPTIH KRAŠKIH KUHARIC IN KUHARJEV

Od 20. marca pa do 24. aprila, bo sedem kraških kuharic in kuharjev, med njimi tudi tisti, ki so v vodniku Gault & Millau ocenjeni s tremi kuharskimi kapami, razkrivalo svoje skrivne recepte in namige za pripravo lokalnih sezonskih jedi, napitkov in drugih kulinaričnih dobrot. Z akcijo v prvi vrsti ljudem sporočamo, da je v tem trenutku ključnega pomena, da ostanejo doma, poleg tega pa jih želimo spodbuditi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa in krepitvi znanja o uporabnosti spomladanskih zelišč v kuhinji. Sezonski recepti in kuharski namigi so namenjeni tako tistim s kuharskim predznanjem, kot kuharskim navdušencem, katerim hiter ritem življenja ni dopuščal, da bi svoje kuharsko znanje nadgradili. Večino sestavin za pripravo jedi pa najdemo na vrtu ali balkonu. 

KRUH Z DROŽMI
Kuharica: Ada Špacapan, Špacapanova hiša

Štarter, ki zadostuje za spodnji recept:
-25g droži
-125g vode
-125g moke

Droži, moko in vodo v posodi premešamo, pokrijemo z  mokro krpo in pustimo na sobni temperaturi dokler na površju ne opazimo delovanja mehurčkov. Štarter se začne dvigovati. Ko za 1x naraste je pripravljen za uporabo.  Priporočamo, da droži predhodno kupite v eni izmed trgovin ( npr.Gourmet shop), ki se ukvarja z tovrstno prodajo ali si jih sposodite pri znancu, prijatelju, ki tak kruh že peče.

Proces traja pribljižno 3 h, če je štarter pogosto v uporabi. Drugače ga lahko pripravimo čez noč.

Testo z cca. 2 hlebčka :

-200g štarterja
-866g moke
-500g vode
-24 g soli

V  posodo ali mešalec damo vodo, štarter, premešamo in dodajo moko, ki naj bo presejana. 10 minut mesimo , nato dodamo sol in mesimo še 5 min.

Testo damo na pomokan pult,  pokrijemo z prozorno folijo in ga vsake pol ure pregibamo. Način pregiba prilagamo v posnetku. Ko opravimo štiri pregibe oziroma, ko vidimo, da je testo začelo vzhajati, ga razdelimo na 500 gramske dele. Pokrito z vlažno krpo pustimo počivati še pol ure.   Medtem v lesene košarice položimo krpe in jih pomokamo z ostro moko. Testo z čimanj pregibov oblikujemo v hlebčke ali štrunčke, ki  jih položimo v košarice, pokrijemo z prozorno folijo in vzhajamo  v hladilniku. Vzhajanje lahko poteka 12 ali več ur. 1 uro pred peko vzamemo posodice s kruhom ven, da pride temperatura testa na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo, vanjo položimo posodo z vodo in pekač. Na vroč pekač  zvrnemo štručke jih z žiletko prerežemo in pekač pokrijemo ( lahko tudi pokrijemo vsak hlebec posebej z železno posodo). Pečemo 20 minut, kruh odkrijemo in nadaljujemo pečenje  na 220 stopinj še 15 minut.

Ko gre kruh iz pečice je idealno da ga postavimo na mrežo ali nek podstavek, ki omogoča pretok zraka tudi spodaj. Če imamo raje mehkejšo skorjico ga pokrijemo z vlažno krpo.

Dober tek,
#ostanidoma

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se