si
Vojaški muzej Tabor, Lokev

Vojaški muzej Tabor, Lokev

TripAdvisor ocena popotnikov

Vojaški muzej Tabor Lokev se ponaša z izjemno bogato zbirko vojaških uniform, opreme in oborožitve iz različnih obdobij. V obrambnem stolpu Tabor je razstavljen le dober 1% celotne vojaške zbirke oz. 8. 887 eksponatov.

V središču vasi Lokev stoji edinstven renesančni obrambni stolp Tabor iz leta 1487, ki z župniščem, gotsko kapelo iz leta 1426, župnijsko cerkvijo nadangela Mihaela iz leta 1613, spominskim parkom NOB, osnovno šolo in vrtcem tvori vaško jedro. V njem se od leta 1994 nahaja največji zasebni Vojaški muzej Tabor Lokev, pod vodstvom zbiratelja Srečka Rože, ki mu je Občina Sežana 27. avgusta 2021 podelila naziv častnega občana.

Pritličje stavbe je namenjeno začasnim tematskim razstavam. V prvem nadstropju je postavljena stalna razstava o soški fronti in njenem zaledju na Krasu med letoma 1915 in 1917 ter uniforma avstro - ogrskega generala Svetozarja Boroevića. Obiskovalec se nahaja med vojskujočima silama: Avstro – Ogrsko in Nemčijo na eni strani ter Italijo na drugi strani. V drugem nadstropju je stalna razstava druge svetovne. Na hodniku drugega nadstropja so na eni strani razstavljene fotografije in dokumentacija okupacije Slovenije s strani fašistične Italije in nacistične Nemčije, na drugi strani pa narodnoosvobodilni boj. Obiskovalec se v razstavnem prostoru ponovno nahaja med vojskujočima silama. Tako so na eni strani razstavljene uniforme, oprema in oborožitev sil protifašistične koalicije, na drugi strani pa uniforme, oprema in oborožitev fašistične Italije in nacistične Nemčije z jugoslovanskimi kolaboracionisti. Na podstrešju so v sklopu stalne razstave razstavljene uniforme, oprema in oborožitev vojska od Avstro - Ogrske do Socialistične federativne republike Jugoslavije. Posebnost tega nadstropja je na eni strani habsburški prapor iz dneva ustoličenja Franca Jožefa I za cesarja Avstrije, komorni ključ ter ogrska in nemška garda cesarja Franca Jožefa I. Na drugi strani pa nosilec kasetne bombe, ki jo je Jugoslovanska ljudska armada uporabila proti slovenski teritorialni obrambi na območju Krakovskega gozda v času osamosvojitvene vojne leta 1991.

Srečko Rože je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov in je v sedemindvajsetih letih delovanja muzeja prejel 144 priznanj, odlikovanj in nagrad.

Odpiralni čas

Januar in februar:

  • sobota, nedelja od 10. do 12. ure in od 14. do 17. ure

Ostali meseci:

  • od srede do nedelje od 9. do 12. ure in od 14. do 18. ure

Ostale dni po predhodni najavi.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se