si
Svet kraških dobrot: Kraški med je dar narave

Svet kraških dobrot: Kraški med je dar narave

Piše: TIC Sežana

Kras je mozaik domačih dobrot ter bogate naravne in kulturne dediščine, na njem v ekstremnih pogojih uspeva številno, avtohtono rastlinstvo, ki je osnova za številne zaščitene izdelke ter pridelke tega območja. Eden izmed darov narave te dežele je Kraški med, ki nosi okuse naše regije.

Kraški med se pridobiva iz nektarja cvetov, ki uspevajo v kraškem svetu. Med cvetočimi rastlinami v tem območju najdemo rešeliko, ruj, pravo kaduljo, kraški šetraj in številne druge vrste. Te rastline ne dajejo medu le svoj unikaten okus, ampak tudi zdravilne lastnosti. Po svoji vsebini je Kraški med suh in zrel, bogat z minerali, rudninskimi snovmi in encimi, bogat floristični sestav in suho podnebje pa se odražajo v polni in izraziti aromi medu, kar je odločujoče za drugačnost. Kraški med ni le zdravilno sredstvo, ampak igra pomembno vlogo v kraški kulinariki in kulturi.

Čebelarjenje na Krasu poteka že dolga stoletja. Zaradi enkratnih naravnih danosti so čebelarji zaščitili svoj pridelek KRAŠKI MED z geografskim poreklom. To pomeni, da ima živilo takšne lastnosti, ki so posledica geografskega okolja in njegovih naravnih in človeških dejavnikov. Gre za dokumentiran nadzor nad pridelovalnim procesom in analizami medu. Značilnost tako zaščitenih izdelkov je ta, da vsi postopki pridelave in predelave potekajo znotraj določenega geografskega območja. V tem primeru Krasa.

Kraški med je resnično edinstvena zakladnica Krasa. Najdete ga v naših Kraških trgovinah - v Turistično-informacijskih točkah Sežana, Dutovlje in Lokev, kjer vam poleg nudenja informacij omogočamo tudi nakup.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se