si
Kras je v vseh pogledih zelen

Kras je v vseh pogledih zelen

Piše: ORA Krasa in Brkinov

Slovenija je zelena država.

Mednarodna fundacija Green Destinations je leta 2016 Slovenijo kot prvo državo razglasila za najbolj zeleno destinacijo na svetu. Pri ocenjevanju kar 100 kriterijev je Slovenija dosegla 96 odstotkov vseh točk.

Kras ima znak Slovenia Green.

Večina občin na Krasu je za svoje trajnostno delovanje že pridobila znak Slovenia Green. Kras se uvršča med 100 najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu. Zavezan je odgovornim standardom slovenskega turizma, ki jih označuje znak Green & Safe. Kaj to pomeni na Krasu? Voda je povsod pitna in odlične kakovosti, odpadke ločujemo in z njimi ravnamo odgovorno, trajnostno ravnamo z vso krajino in posebej skrbimo za ohranjanje naravnih dragocenosti.

Najpomembnejše vrednote na Krasu so neokrnjena narava, tradicija in skrb za kulturno dediščino.

Kraški človek ima skrb za naravo v svojih genih. Kraški svet, z vodo in rodovitno zemljo zelo skopa pokrajina, je človeka v tisočletjih naučil odgovornega ravnanja. Danes je Kras eno od biotsko najbolj raznovrstnih območij v Evropi. Navdušuje dejstvo, da na Krasu danes živi več kot 300 vrst metuljev, v Škocjanskih jamah pa več kot 25 različnih vrst netopirjev. Izjemno biotsko raznovrstnost Kras ohranja tudi na področju rastlinskih vrst.

Zgovoren primer sožitja človeka z naravo je čebelarjenje, ki ima na Krasu večstoletno tradicijo. Pestrost travniškega rastlinja in podnebni pogoji omogočajo pridelavo Kraškega medu, ki je v primerjavi z drugimi bolj aromatičen. Zaradi enkratnih naravnih danosti je Kraški med zaščiten z geografskim poreklom.

Potujte zeleno.

Na Krasu že stoletja skrbimo za svoje okolje, zato vas vabimo, da po Krasu potujte odgovorno in ga pomagajte ohraniti zelenega. Priporočamo vam, da kraške poti, ki se vijejo po gmajnah in med suhozidi, raziskujete s kolesom. Izkoristite možnost najema e-koles.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se