si
Kras ima edinstveno klimo

Kras ima edinstveno klimo

Piše: ORA Krasa in Brkinov

Burja

Med vsemi vetrovi je na Krasu najbolj prepoznavna burja. Ta severovzhodni veter je zelo koristen. Očisti ozračje, obenem pa je del skrivnega recepta za pripravo okusnih suhomesnatih izdelkov, ki zorijo na Krasu.

Kraška pokrajina je goste od nekdaj privlačila s svojimi kraškimi pojavi, pa tudi z ugodno klimo in svežim zrakom, prečiščenim s kraško burjo. Čist zrak z ozonom in v borovih gozdovih z visoko stopnjo ionizacije je na Krasu omogočil razvoj zdravstvenega turizma. V času med obema svetovnima vojnama se je na Krasu razvilo zdravljenje bolnikov s pljučno tuberkulozo. Zaradi ugodne lege in obilja borovih gozdov so v Komnu postavili pomemben zdravstveni center z eno izmed prvih rentgenskih postaj.

Na Kras pa so zahajale tudi družine s slabokrvnimi in astmatičnimi otroci. Prihajali so iz večjih mest in večina jih je tu preživela celo poletje. Počitnice na Krasu, po priporočilu zdravnikov, so preživljali tudi številni meščani iz Trsta. Nameščeni so bili v gostilnah ali na turističnih kmetijah.

Speleoterapija

Na Krasu se je razvila tudi vrsta klimatskega zdravljenja z zadrževanjem bolnikov v podzemnih kraških jamah. Gre za dopolnilno zdravljenje bolnikov z bronhialno astmo in kroničnim obstruktivnim bronhitisom. Speleoterapijo izvaja Bolnišnica za zdravljenje in rehabilitacijo pljučnih bolnikov Sežana.

Dobro počutje

Edinstvena kraška klima podpira vaše dobro počutje. Privoščite si sprehod po mirni kraški pokrajini in se sprostite na svežem zraku, med naravnimi lepotami Krasa. Tudi aktivnosti v naravi so na svežem zraku prijetnejše. Le takrat, ko burja zapiha močneje, ji boste morali priznati premoč in z aktivnostmi na prostem počakati, da potihne. Ravno takrat, ko burja poneha, je na Krasu najlepše.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se