si
Odprtje Muzeja grad Štanjel z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu
14. 4. 2022

Odprtje Muzeja grad Štanjel z izkustveno razstavo Narava in človek na Krasu

Muzej Grad Štanjel na preko 400 m2 ponuja edinstveno in atraktivno razstavo o naravi in človeku na Krasu. S tem se zaključuje pomemben del obnove gradu Štanjel, Štanjel pa dobiva vsebine in programe, ki bodo v ta biser Krasa obiskovalce vabile vse leto.

Koncept novega muzeja, ki sta ga zasnovala Nina Peče Grilc in dr. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, partner projekta pa je bil Park Škocjanske jame, se razlikuje od znanih prezentacij naravne in kulturne dediščine Krasa. Razstava je ob tem zastavljena nivojsko in obiskovalca stopenjsko popelje od manj zahtevnih do bolj zahtevnih vsebin. Zato bo odličen učni poligon tako za šole, kot tudi za obiske družin. 

Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju Grad Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha, in to kar s 120 km/h! Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa in njegove narave in kulture, saj vsaka izmed tem razstave vključuje interaktivni moment, s pomočjo katerega bo obiskovalec lahko doživel posamezno prvino Krasa. Tako boste Kras lahko tudi zavonjali in prisluhnili njegovim zvokom, preverili težo kamna, spoznali vodni krog na Krasu. Še več, sami boste na unikatnih zvočilih iz kamna, ki s delo akademske kiparke Alenke Vidrgar, lahko pričarali zvok ruja in melodije burje.

Eden od posebnih dragocenosti razstave je 12 fotografij Vena Pilona, kozmopolita in umetnika, ki je po študiju v Firencah v Štanjelu ustvaril nepozabne fotografije, izjemen dokument življenja tega kraja. Srečno naključje je, da so se te fotografije po natanko 100 letih vrnile v Štanjel in so našle svoj trajni prostor v Muzeju Grad Štanjel. 

Muzej Grad Štanjel obiskovalcem pričara Kras na doživet način, zdrami vse njegove čute in budi željo po raziskovanju narave, arhitekture, dediščine in umetnosti tega sveta kamna, burje in ruja. 

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se