si
Dnevi dobrot kraške gmajne

Dnevi dobrot kraške gmajne

  • Lokacija
    Bunčetova domačija, Dutovlje
  • Kdaj

Dnevi dobrot kraške gmajne vabijo na Bunčetovo domačijo v Dutovlje! 

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in v svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi. Ljudje, ki z gmajno živimo že stoletja, želimo njene dobrote predstaviti tudi vam. 

Udeležba na dogodkih je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest je na delavnice in pohod obvezna predhodna prijava na marjeta@visitkras.info.

Dogodek sofnancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Za vsebino je odgovorna ORA Krasa in Brkinov d.o.o. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 
Program

Nedelja, 14. maj 2023

Zeliščne delavnice z Zavodom Dobra pot

9.00–10.30: Spoznavanje zelišč na travniku – Sprehod po kraški gmajni s spoznavanjem zelišč za domačo lekarno in samoniklih rastlin za uporabo v kuhinji.
11.00–12.30: Praktična delavnica uporabe zelišč v domači kuhinji – Priprava zeliščnega menija od predjedi do sladice v kuhinji Bunčetove domačije.
14.00–15.00: Predavanje o rabi zelišč – Priprava in varna uporaba zelišč v čajnih mešanicah, pri izdelavi pripravkov in kozmetičnih izdelkih. Izdelava trpotčevega sirupa.
15.00–16.00: Delavnica »Zgodbe s travnika« – Pletenje venčka iz travniških rastlin in spoznavanje zanimivih zgodb iz zakladnice pripovedi o rastlinskem svetu.


9.30: Vodenje po Teranovi krožni poti
         * V primeru slabega vremena, bo pohod prestavljen na kasnejši termin.


9.00–16.00: Stojnice lokalnih dobrot – zelišča in druge lokalne dobrote

Ponedeljek, 15. maj 2023

Zelišča v turistični ponudbi Krasa in Brkinov
10:00: Regijski posvet za lokalne ponudnike, lokalne skupnosti in turistične deležnike z območja Krasa in Brkinov o turističnem potencialu  hišnih/vaških zeliščnih vrtov na Krasu in v Brkinih.

Torek, 16. maj 2023

Sprehod po kraški gmajni in delavnica izdelave šopkov – Dogodka sta zaprtega tipa, namenjena stanovalcem Doma na Krasu in učencem Osnovne šole Dutovlje.

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se