si

Lintverjeva pot

6,5 km
2,5 uri
Zahtevnost

V “pravcah” leži ljudsko iskanje odgovorov na vprašanja, ki si jih naši predniki niso znali razumsko pojasniti ali pa so bila premočna za dojemanje in so ponujala druge razlage. V Mitskem parku Rodik nekatere med njimi na posameznih točkah spoznamo in jih z domišljijo zaslutimo.

Vaše mitsko popotovanje se vodeno prične v Centru za obiskovalce. Interaktivna razstava Mitske in druge resničnosti vam ponuja oblikovanje vaše predstave o svetu skozi različne poglede; mitski, verski, znanstveni, psevdoznanstveni in umetniški pogled. Skupaj si odgovarjamo na vprašanja: Kdo smo? Kje smo? Kam gremo?

Starost obiskovalca in izkazan interes je vodilo za usposobljenega vodnika v centru.

Od tu vas radovednost pelje na eno izmed dveh označenih poti, Lintverjevo ali Babino pot.

Osnovna Lintverjeva pot je dolga 6,5 km in zanjo pohodnik potrebuje približno 2 uri in pol. Leta 2021 je zasedla 2. mesto v natečaju za naj tematsko pot pri Turistični zvezi Slovenije.

Vodi vas po brkinskem gozdnem terenu mimo petih točk. Prva je Na Jezeru, kjer živi glavni protagonist te poti, Lintver. Po nekoliko strmejšemu začetku poti pridete na Ajdovščino (804 m n.v.), kjer je  domovanje velikanov Ajdov in najlepše ohranjeno arheološko najdišče v Sloveniji. Pot se nato spusti do točk Njivice, Kobilja glava in Robida in jo krožno zaključite v vasi.

Z dvema dodatnima točkama Križen drev in Pod Lisičino si je pot moč podaljšati za 3 km.

Drobci mitskega izročila se navezujejo na točno določen kraj na poti in so v prostoru predstavljeni z umetniškimi kamnitimi označevalci in skulpturami. Zgodba se vam odstre skozi avdio-vizualni vodnik oziroma vas čaka v nabiralniku ob vsaki točki. Ob predhodni najavi se na pot lahko odpravite tudi z usposobljenim vodnikom.

Vabljeni, da (d)oživite mitsko krajino.

Odpiralni čas

Januar–april in oktober–december: pon–pet: 9.00–15.00; sob–ned in prazniki: 9.00–16.00
Maj–junij in september: pon–pet: 8.00–16.00; sob–ned in prazniki: 8.00–17.00
Julij–avgust: pon–ned in prazniki: 8.00–18.00
25. december in 1. januar: zaprto

Lokacija

Rodik 6
Dolžina poti
6,5 km
Trajanje
2,5 uri
Zahtevnost
delno zahtevna
Znamenitosti ob poti
  • najlepše ohranjeno arheološko gradišče Ajdovščina,
Informacije
Center za obiskovalce Mitski park Rodik
outdooractive

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se