si
Vremščica

Vremščica

Svojevrsten hrib vabi na brezmejne pašnike in na vrhu ponudi čudovite razglede.

Vremščica, gorsko sleme s 1027 m visokim vrhom, je eden od treh vrhov na planoti Kras, ki se dviga nad 1000 metrov, a je povsem drugačen. Vrh je dostopen iz več smeri, najbolj priljubljena je Magajnova pot, ki se začne v Vremski dolini. Vremščica pohodnike najprej navduši s prostranimi, razmeroma položnimi, travnatimi in poleti cvetočimi pobočji, kjer najdejo svojo pašo številne ovce. Na vrhu očara z razgledi na vse strani, na Jadransko morje, Dolomite in Julijske Alpe ter na Brkine in Čičarijo. Pohodniki si lahko privoščijo počitek pri obnovljeni cerkvici sv. Urbana, nato pa se po pašnikih, ki so pravi zaklad kraške biotske raznovrstnosti, vrnejo na izhodišče.

Na Vremščici deluje Center za sonaravno rekultiviranje, izobraževalni in raziskovalni center Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je poznan po ekološki proizvodnji ovčjega mleka in sira. Sloviti ovčji sir z Vremščice lahko pri njih tudi kupite.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se