si

Po flišu in apnencu

25,4 km
Zahtevnost

V čudoviti svet ob meji

Kozina (trasa stare železnice) – Mihele – Draga – Boršt / San Antonio in Bosco – Boljunec /Bagnoli della Rosandra - Dolina - Socerb - Ocizla – Kozina (trasa stare železnice)

Izhodišče poti je v bližini naselja Kozina, kjer se začenja trasa stare železniške proge med Kozino in Trstom. Trasa je urejena v edinstveno kolesarsko pot, ki vas popelje ob meji med apnencem in flišem, med Slovenijo in Italijo. V Italiji je pot speljana med slikovitimi kraškimi vasmi, ki jih naseljujejo Slovenci. Ko vas pot pripelje spet v Slovenijo, lahko etapo nadaljujete skozi Krajinski park Beka, ki navdušuje s presenetljivimi vedutami in vabi k ogledu naravnih znamenitosti. Posebej zanimiva je soteska Glinščice s skorajda navpičnimi stenami in vidnimi plastmi fliša. V Kozino se lahko vrnete tudi skozi vasico Ocizla, ki je znana po številnih kraških jamah in ponorih. Voda ob stiku fliša z apnencem namreč ponikne, zato je na celotnem območju med Beko in Ocizlo podzemni svet sila razgiban.

Lokacija

Kozina
Dolžina poti
25,4 km
Skupni vzponi
556 m
Primerna za
gorsko kolo
Podlaga
asfalt, makadam
Zahtevnost
nezahtevna
Znamenitosti ob poti
  • trasa stare železniške proge Kozina – Trst
  • Krajinski park Beka
Informacije
Občina Hrpelje-Kozina, Ester Mihalič

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se