si
Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso

Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso

  • Lokacija
    Kras
  • Kdaj

Podajte se na brezmejno raziskovanja matičnega Krasa.

Odkrijte skrivnosti kraškega podzemlja, sprehodite se po kraški gmajni, spoznajte dediščino kraškega človeka in še veliko več. Doživite čezmejni geopark Kras-Carso!

Med 25. majem in 9. junijem se bodo odvili številni brezplačni čezmejni dogodki v slovenskem in/ali italijanskem jeziku, ki povezujejo celotno območje matičnega Krasa.

Geopark, ki bo obogatil tudi čezmejno turistično ponudbo, je v nastajanju in se razprostira na čezmejnem območju planote matičnega Krasa.

www.ita-slo.eu/sl/kras-carso-ii


Dogodek Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso je organiziran v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

Program

Sobota, 25. maj 2024 ob 9.30 – Geocaching po Slivju in v jami Dimnice (Slivje)

Geolov malo drugače, z zemljevidom v roki in iskanjem novih točk, ki vas pripeljejo do zaklada! Dogodek je namenjen aktivnim družinam, vabljeni na nepozabno avanturo v naravi.

Oprema: pohodna obutev, jakna (za v jamo), oprema, primerna vremenu, svetilka, repelent, voda in fotoaparat.
Trasa: Geolov poteka po stezah in kolovozih, 100 m po asfaltu brez pločnika; edini večji napor je vzpon iz slepe doline Mrzlice. V jami pot poteka po velikih rovih s protizdrsnimi preprogami in ograjami; edini večji napor vzpon po spiralno speljanih stopnicah iz vhodnega brezna. Kljub temu, da je jama Dimnice primerna za speleoterapijo , lahko vzponi in temperaturne spremembe astmatikom povzročijo hiperventilacijo. Primerno za družine z otroki do 14 let.
Zbirno mesto: pred cerkvijo Svetega Martina v Slivju, zaključek na ploščadi pred jamo Dimnice.
Trajanje: od 9.30 do 13.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov franci.maleckar@gmail.com do 22. maja 2024 oz. do zapolnitve mest. Dogodek bo izveden v vseh vremenskih razmerah.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizatorja: PROKRAS Premančan ter ORA Krasa in Brkinov

Sobota, 25. maj 2024 ob 9.00 – S kolesom v osrčje dežele terana (Križ) - PRIJAVE SO ZAKLJUČENE

Od vaškega doma v Križu bomo čez Šmarje in mimo Dan pri Sežani odkolesarili proti Sežani. Po poti Živega muzeja Krasa se bomo odpravili proti vasi Orlek ter pot nadaljevali na italijanski strani po brezpotjih, ki nas peljejo v t. i. dolino Druidov. Pri vasi Repen bomo zapeljali  na pot Gemina, ki nas vodi nazaj na slovensko stran meje proti vasem Voglje in Kreplje, vse do izhodiščne točke v Križu.

Dolžina poti: 28 km.
Skupna višinska razlika: 370 m.
Oprema: Gorska kolesa naj imajo vsaj prednje vzmetenje s širokim profilom gum, udeleženci morajo biti vešči vožnje po terenu. Trekking in gravel kolesa in kolesa z ožjimi (npr. 700x42) ali gladkimi pnevmatikami NISO primerna. Priporočena je čelada, voda in malica iz nahrbtnika.
Zbirno mesto: Vaški dom Križ (Križ 2, 6210 Sežana)
Trajanje: od 9.00 do 11.30
Prijave: Število mest je omejeno. Prijave so zaključene (vsa mesta so zapolnjena).
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: ORA Krasa in Brkinov

Sobota, 25. maj 2024 ob 11.00 – Voden pohod po Kosovelovi poti z ogledom Kosovelove domačije (Sežana) - PRIJAVE SO ZAKLJUČENE

Pot Srečka Kosovela je 9-kilometrska planinska nezahtevna pot, ki vodi od rojstne hiše Srečka Kosovela v Sežani do Kosovelove domačije v Tomaju, kjer je pesnik pri starosti 22 let po hudi bolezni umrl. Nezahtevna planinska pot nas bo vodila ob vznožju hriba Tabor do Šmarij in se nato vila med vinogradi in borovi gozdički ter gmajnami do Tomaja, kjer je Srečko preživel svoje otroštvo. Pohod bomo zaključili z ogledom Kosovelove domačije in spominske zbirke družine Kosovel.

Dolžina poti: 9 km.
Oprema: pohodniški čevlji, voda in prigrizek.
Odhod iz Tomaja v Sežano: samostojno po Kosovelovi poti ali z brezplačnim avtobusom v sklopu prireditve V osrčju dežele terana.
Zbirno mesto: pred rojstno hišo Srečka Kosovela – Ljudska univerza Sežana, Bazoviška cesta 9, 6210 Sežana.
Trajanje: od 11.00 do 13.30.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov sezana@visitkras.info ali na tel. št. +386 5 731 01 28 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

Organizator: Ljudska univerza Sežana in ORA Krasa in Brkinov

Nedelja, 26. maj 2024 ob 14.00 – Geo-raziskovanja v okolici Carsiane (Zgonik)

Za Kras je značilna gosta mreža jam in votlin, ki jih lahko obiščejo le jamarji s specializirano opremo, nekatere pa so na voljo tudi manj izkušenim ljubiteljem kraškega podzemlja. V Tednu čezmejnega geoparka Kras-Carso nas bosta Barbara Grillo in Luca Bincoletto, geologa in raziskovalca, ki se ukvarjata z raziskovanjem kraških jam, pospremila na zanimiv izlet v vrt Carsiana in njegovo okolico. Pot bomo začeli v jami Carsiana Jablenza 2°, nadaljevali z izletom po območju občine Zgonik ter spoznali vrsto jam in brezen.

Zahtevnost: lahka, primerna za družine (otroci, stari vsaj 5 let).
Priporočena oprema: udobna oblačila in pohodni čevlji, svetilka.
Zbirno mesto: vstopna točka v Botanični vrt Carsiana, Zgonik.
Trajanje: od 14.00 do 17.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov info@giardinobotanicocarsiana.it ali na tel. št. +39 389 587 0090 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v italijanskem in slovenskem jeziku.

Organizator: Botanični vrt Carsiana

Nedelja, 26. maj 2024 ob 17.00 – Ogled jame Vilenica (Lokev) - PRIJAVE SO ZAKLJUČENE

Voden ogled prve turistične jame na svetu - jame Vilenica za največ 42 oseb (21 v slovenščini in 21 v italijanščini). V jami je približno 500 stopnic, na vsako bomo stopili vsaj dvakrat.

Oprema: Priporočamo obutev, ki ne drsi in dolge rokave. Temperatura v prvem delu jame je približno 8 stopinj Celzija. Več informacija na http://www.vilenica.com/
Zbirno mesto: Lokev 4 V, 6219 Lokev.
Trajanje: od 17.00 do 18.15.
Prijave: Število mest je omejeno. Prijave so zaključene (vsa mesta so zapolnjena).
Vodenje bo potekalo v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Jamarsko društvo Sežana

Ponedeljek, 27. maj 2024 ob 17.00 – Voden ogled kamnoloma Lipica (Lipica) - PRIJAVE SO ZAKLJUČENE

Geologinja Jasmina Rijavec iz družbe Marmor, Sežana d.d., ki upravlja s kamnolomom Lipica, nam bo predstavila način pridobivanja naravnega kamna in vlogo kamnolomov na Krasu ter geološko zgodovino in fosile Lipiškega apnenca.

Oprema: priporočamo pohodno obutev in toplejša oblačila za obisk jame ter in čelado.
Zbirno mesto: v kamnolomu Lipica pred upravno stavbo; h kamnolomu zavijemo s ceste Sežana – Lokev. 
Trajanje: od 17.00 do 18.00.
Prijave: Število mest je omejeno. Prijave so zaključene (vsa mesta so zapolnjena).

Organizator: Marmor Sežana d.d.

Torek, 28. maj 2024 – Dogodki zaprtega tipa

Geološke delavnice za šole (OŠ Dutovlje)
Organizatorji: ORA Krasa in Brkinov, Park Škocjanske jame, Zavod RS za varstvo narave

Delavnica mreža šol (OŠ Doberdob)
Prikaz naravnih dobrin s pomočjo 6 panojev: kamnine, rastline, narava.
Organizator: Dežela Furlanija Julijska krajina - Geološka služba

Usposabljanje o strukturnem razvoju geoloških listov 110 Trst in 131 Caresana – študija primera Doline Glinščice
Izobraževalni dogodek zaprtega tipa v okviru izvedbenega sporazuma o sodelovanju med Geološko službo Centralne direkcije za varstvo okolja, energijo in trajnostni razvoj ter Univerzo v Trstu, Oddelkom za matematiko in geoznanosti, za izdelavo listov 110 Trst in 131 Caresana Uradne geološke karte Italije ter za stratigrafsko in strukturno študijo matičnega Krasa z dne 7. 11. 2022.
Zbirno mesto
: Oddelek za matematiko, informatiko in geoznanosti
Trajanje: od 8.30 do 17.30.
Dodatne informacije: Prijave so zaključene, dodatne informacije na e-naslovu geositi@regione.fvg.it.
Dogodek bo potekal v italijanskem jeziku.
Organizatorji: Univerza v Trstu, Oddelek za matematiko, informatiko in geoznanosti, Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine

Sreda, 29. maj 2024 ob 10.00 – Pohod po posestvu Lipice (Kobilarna Lipica)

Vabljeni na jutranji sprehod po posestvu Kobilarne Lipica. Odkrivali bomo kotičke, ki jih obiskovalci sami bolj redko obiščejo, a so prosto dostopni. Pot nas bo vodila po kraškem površju mimo starodavnih drevoredov, kala, kjer konji pijejo vodo, ledenice, kjer so shranjevali led. Opazovali bomo kraško floro in z malo sreče videli kakšno srno ali zajca.

Trasa: Pot je dolga približno 6 km brez daljših vzponov ali spustov. Primerna je tudi za družine z otroki, ki že hodijo, a ni primerna za vozičke.
Oprema: Priporočena je lahka pohodna obutev, s seboj imejte zadostno količino (brezalkoholne) pijače. V primeru slabega vremena je dogodek odpovedan.
Zbirno mesto: glavni vhod v Kobilarno Lipica.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov events@lipica.org ali na tel. št. +386 41 750 748 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Kobilarna Lipica

Sreda, 29. maj 2024 ob 15.00 – Dinozavri na Krasu, voden ogled tržaškega prirodoslovnega muzeja (Trst)

Kraške dinozavre sta novembra 1984 odkrila Alceo Tarlao in Giorgio Rimoli, ki sta v laminiranem apnencu v kraju Ribiško naselje (v občini Devin-Nabrežina pri Trstu) našla prve fosilne kosti.
Antonio in Bruno sta najbolj znana kraška dinozavra: Antonio je izjemno popoln, Bruno pa je edini dinozaver na svetu, ki se je ohranil na skalni gubi. Njuno znanstveno ime je Tethyshadros insularis, nov rod dinozavrov, edinstven na svetu, ki ga najdemo le na Krasu.

Zbirno mesto: Prirodoslovni muzej Trst (Museo Civico di Storia Naturale di Trieste), via dei Tominz, 4 – Trieste (dostopno z avtobusi št. 11, 18 ali 22).
Trajanje: od 15.00 do 16.30.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov geositi@regione.fvg.it ali na tel. št. +393346385188 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizatorji: Tržaški prirodoslovni muzej – Občina Trst in Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine

Petek, 31. maj 2024 – Dogodki zaprtega tipa

7. Geološke delavnice za šole (OŠ Divača)
Organizatorji: ORA Krasa in Brkinov, Park Škocjanske jame, Zavod RS za varstvo narave

ob 10.00 – Predstavitev upravljavskega načrta in dosieja čezmejnega geoparka
Organizatorji
: Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine in Eco & Eco

ob 14.00 – Predstavitev vodiča za vodnike geoparka in voden ogled čezmejne geološke poti Bazovica-Lipica
Trajanje
: od 14.00 do 18.00.
Organizatorji: Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine, Eco & Eco, Univerza v Trstu, Geološki zavod Slovenije, Zavod RS za varstvo narave

Petek, 31. maj 2024 ob 16.30 – Kraške jame v prvi svetovni vojni (Temnica)

Zbrali se bomo pred staro šolo v Temnici, in krenili po poteh miru do Krompirjeve jame, si spotoma ogledali pastirsko hiško in ostanke vojaške železnice iz 1.svetovne vojne. Pod vodstvom jamarskega vodnika si bomo ogledali Krompirjevo jamo in spoznali njeno vlogo v času 1. svetovne vojne. Po ogledu se bomo odpravili do naselja Novelo in naprej do naslednjega cilja – Klobasje jame, kjer bo sledil ogled in podrobnejša predstavitev. V bližini si bomo ogledali še tretjo jamo – Lojzovo jamo z impozantnim vhodnim breznom in dvema umetnima vhodoma. Po zadnjem ogledu se bomo vrnili preko kraške gmajne do izhodišča v Temnici in ob tem opazovali neverjetno moč narave po velikem požaru 2022. Za konec se bomo odpravili do vasi Lipa na osmico na Turistični kmetiji Leban, kjer bo možen tudi nakup domačih dobrot.

Trasa: Vse poti po jamah so lepo urejene in nenevarne. Krompirjeva in Klobasja jama sta razsvetljeni. Priporočamo lahko pohodno obutev in primerna obleka ter žepno svetilko.
Zbirno mesto: Temnica 10, Kostanjevica na Krasu.
Trajanje: od 16.30 do 19.30.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov franc.bizjak@mahle.com ali na tel. št. +386 51 363 701 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Organizator: Jamarski Klub Temnica

Sobota, 1. junij 2024 ob 9.00 – Dobimo se na vrtovih- Ferrarijev vrt, Pepin kraški vrt in Botanični vrt Sežana - PRIJAVE SO ZAKLJUČENE

Dobrodošli na avtentičnem popotovanju, ki vas v vsakem vrtu na povsem izviren način popelje skozi prostor in čas v odkrivanje neprecenljivih zgodovinskih, kulturnih in naravnih bogastev ter izjemne sporočilne vrednosti tako posameznega vrta kot tudi celotnega kraškega prostora. Prepustite se celodnevnemu doživetju in prisluhnite zgodbam vrtov.

Doživetje vključuje vodeno raziskovanje Ferrarijevega vrta s predstavitvijo arhivskih podob in zgodb na posameznih točkah vrta, sprehod po Pepinih vrtovih in kraški gmajni s predstavitvijo posebnosti kraške krajine, lokalne kulture in tradicije ter vodeno spoznavanje Botaničnega vrta Sežana v spremstvu Myrtò Scaramangà in njene oprode, poezije in pripovedi. Med vrtovi je organiziran brezplačni prevoz. 

Ob 14.00 vam ponudimo možnost kosila v Gostilni Ukmar, Dutovlje* - menu: goveja juha ali gobova juha, njoki v teranovi omaki, solata, pijača po izbiri .
*Možnost kosila ob doplačilu 20 EUR/osebo (kosilo ni vključeno v brezplačno vodenje).

Priporočena oprema: pohodniški čevlji, voda iz nahrbtnika.
Zbirno mesto: Štanjel, na trgu pred grajskim dvoriščem.
Trajanje: od 9.00 do 18.30.
Prijave: Število mest je omejeno. Prijave so zaključene (vsa mesta so zapolnjena).
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizatorja: ORA Krasa in Brkinov ter Botanični vrt Sežana

Sobota, 1. junij 2024 ob 12.00 – Voden ogled Divaške jame z glasbenim kvizom (Divaška jama)

Divaško jamo, ki je ena od 22 turističnih jam Slovenije, odkril Gregor Žiberna leta 1884. Tri leta po odkritju je bila urejena za oglede, obiskal jo je celo habsburški kronski princ Rudolf. Za jamo od leta 1965 skrbi Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača. Jamo krasi izjemno kapniško bogastvo, pot v jami je lepo urejena, osvetljena in primerna za vse starostne skupine obiskovalcev. Vodeni ogled jame bo tokrat pospremil glasbeni kviz v jami, ko se bodo udeleženci pomerili v poznavanju popularne glasbe, za konec pa prisluhnili tudi glasbeni točki.

Zbirno mesto: parkirišče pri Divaški jami ob regionalni cesti Divača-Lokev-Lipica.
Trajanje: od 12.00 do 13.30.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov info@divaska-jama.info ali tel. št.: +386 31 522 785 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Organizator: Jamarsko društvo Gregor Žiberna Divača

Nedelja, 2. junij 2024 – Geokoraki po Rilkejevi pešpoti

V tednu čezmejnega geoparka Kras-Carso se boste v družbi geologa podali na odkrivanje vznemirljive geološke zgodbe o nastanku Devinskih sten, popotovali skozi vede o Zemlji, vse od prazgodovine do današnjih dni.
Zbirno mesto: Sistiana Infopoint.
Trajanje: od 10.00 do 12.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov info@ampmiramare.it do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Organizatorji: Občina Devin-Nabrežina in AMP Miramare

Nedelja, 2. junij 2024 – Rojeni za branje, pobuda za branje otrok na temo geologije – kamni (Zgonik)

Zbirno mesto: vstopna točka v Botanični vrt Carsiana.
Trajanje:
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov info@giardinobotanicocarsiana.it ali na tel. št. +39 389 587 0090 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v italijanskem in slovenskem jeziku.

Organizator: Botanični vrt Carsiana

Ponedeljek, 3. junij 2024 – Dogodek zaprtega tipa

Delavnica mreža šol (OŠ Abram-Pevma)
Na srečanju s šolarji bomo spoznavali naravne posebnosti kraškega območja z geološko analizo. Obravnavali bomo teme klasičnega Krasa in bodočega geoparka Kras-Carso, glavne geološke točke, prisotne na čezmejnem območju, omenili bomo vrste kamnin na Krasu, sledila bo analiza kraških pojavov, kot so doline, jame in fosili; obravnavali bomo podzemno reko Reko, ki teče skozi celotno kraško podzemlje od Škocjanskih jam do kraja Štivan-San Giovanni di Duino, na koncu pa spoznali pravila, ki jih je treba upoštevati v geoparku. 

Organizator: Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine

Torek, 4. junij 2024 – Dogodek zaprtega tipa

Delavnica mreža šol (OŠ Repentabor)
Prikaz naravnih dobrin s pomočjo 6 panojev z raznimi tematikami.

Organizator: Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine

Sreda, 5. junij 2024 ob 17.00 – Izlet s kolesi: Kjer Reka začne ponikati (Park Škocjanske jame)

Na kolesarskem izletu bomo odkrivali značilnosti reke Reke v njenem spodnjem toku, ko prehaja iz nepropustnega fliša, na propustna kraška tla. Ogledali si bomo mesto, kjer del njenih voda ponikne v strugi in skušali spoznati tudi druge tipične značilnosti kontaktnega krasa, ki jih na izbranem območju ne primanjkuje. Pri tem nam bodo pomagali strokovnjaki iz Parka Škocjanske jame.

Trasa: Pot je dolga približno 20 km, višinska razlika je 140 m. Vodila nas bo od sprejemnega centra parka v Matavunu, do Gornjih Vrem in nazaj čez Gradišče, preko Gornjih Ležeč in znova na izhodišče. Za udeležence dogodka je na voljo omejeno število električnih koles (obvezna predhodna rezervacija), priporočena oprema: čelada (organizator ne zagotovi), ostali se lahko pridružijo z lastnimi kolesi, primernimi za terensko vožnjo. Izlet je primeren za posameznike in tudi za družine z otroci nad 10 let.
Zbirno mesto: Sprejemni center Parka Škocjanske jame.
Trajanje: od 17.00 do 20.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov petra.iskra@psj.si ali na tel. št. +386 41 949 053 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred datumom izvedbe.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Park Škocjanske jame

Sreda, 5. junij 2024 ob 17.30 – Predstavitev knjige Prazgodovinske jame Furlanije - Julijske krajine (Trst)

Z Deželnim zakonom št. 15/2016 »Določbe za varstvo in promocijo geološke raznolikosti, geološke in speleološke dediščine ter kraškega prostora« je bil ustanovljen Deželni kataster jam (CSR), ki deluje kot središče za zbiranje podatkov, preučevanje in razširjanje znanja. Geološka služba, Univerza v Trstu, znanstveni in arheološki muzeji v Trstu in Vidmu, jamarska društva in zveze ter strokovnjaki različnih področij so sodelovali pri nadgradnji Deželnega katastra jam s podatki o deželnih jamah arheološkega in paleontološkega pomena.
Na podlagi tega sodelovanja je nastala tudi monografija »Grotte preistoriche del Friuli Venezia Giulia« (Prazgodovinske jame Furlanije - Julijske krajine), v kateri so povzeti rezultati raziskave. Monografija bralcu ponuja tudi izbor jam, v katerih so odkrili človeške izdelke in živalske ostanke, in muzejev, v katerih so na ogled, ter enostavnih sprehajalnih poti, ki vodijo do njih.

Zbirno mesto: Velika dvorana Trgovinske zbornice Julijske krajine, Borzni trg 14, Trst

Organizatorji: Dežela Furlanija Julijska krajina - Geološka služba in Univerza v Trstu

Četrtek, 6. junij 2024 – Dogodek zaprtega tipa

Obalno plavanje: kjer se morje sreča s kopnim 

Plavalno raziskovanje skalnatih obal predstavlja najnovejšo mejo pri raziskovanju morja. Raziskovanje s temi metodami je omogočilo preučevanje več kot 600 kilometrov obale v Sredozemlju in hkrati omogočilo zbiranje podatkov in opazovanj, ki so temeljnega pomena za preučevanje nihanja morske gladine.

Zbirno mesto: Morsko zavarovano območje Miramare
Dodatne informacije: Dogodek je zaprtega tipa, dodatne informacije na e-naslovu sfurlani@units.it ali tel. št.: +39 040 5582020, +39 349 4975858.
Dogodek bo potekal v italijanskem jeziku.

Organizatorji: APM Miramare in Univerza v Trstu

Petek, 7. junij 2024 ob 15.00 – Delavnica obnove suhega zidu v Živem muzeju Krasa (Sežana)

V Partnerstvu kraške suhozidne gradnje, ki deluje na Krasu na obeh straneh meje, se zavzemajo za ohranjanje veščine suhozidne gradnje in suhih zidov, ki tipično zaznamujejo pokrajino. Delavnica bo potekala pod mentorstvom praktikov in izvedencev suhozidne gradnje.

Oprema: priporočamo delovno obleko in trpežno obutev (pohodni čevlji), delovne rokavice, vedro za drobir in orodje (kramp, lopata, kladivo za kamen).
Zbirno mesto: parkirišče ob vstopu v Živi muzej Krasa (Sežana, v bližni ZGRS Sežana).
Trajanje: od 15.00 do 19.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov karin.lavin.art@gmail.com ali na tel. št. +386 41 823 927 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Delavnica v primeru  dežja odpade. Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Organizatorja: Zavod Anima Mundi in Partnerstvo kraške suhozidne gradnje

Sobota, 8. junij 2024 ob 9.00 – Geolov za otroke (Orlek)

Podajmo se na lov za geozakladom! Čudovita izkušnja za celotno družino nas bo vodila po gozdni učni poti, spoznali bomo veliko značilnosti Krasa ter kulturno dediščino Kraševcev. Vsak otrok bo prejel čisto svoj zemljevid, ki ga bo vodil po skrivnostni poti. Skupaj bomo reševali veliko ugank in izzivov, ki nas bodo pripeljali na cilj. Po uspešno zaključenem lovu bo poskrbljeno za skupno druženje na kraški gmajni. Iz naravnih materialov bomo izdelovali kraške motive, se igrali, otrokom pa bo na voljo tudi poslikava obraza. Raziskovanje Krasa je lahko zelo zabavno, sploh če pri tem sodeluje veliko otrok in njihovih družin. Pričarajte svoji družini nepozabno, poučno, a hkrati zelo zabavno dopoldne v naravi. Primerno za družine z otroki med 9 in 14 let.

Zbirno mesto: parkirišče pred Barom Lužca, Orlek 4B, 6210 Sežana
Trajanje: od 9.00 do 12.00 oz. 13.00.
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslova info@poskokec.si ali geositi@regione.fvg.it ter na tel. številke +386 41 262 753 ali +39 33 46385188 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka. 
Dogodek bo potekal v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Organizator: ORA Krasa in Brkinov, Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine  in Športno društvo Moveo (poSKOKec)

Nedelja, 9. junij 2024 ob 9.00 – Tovarna ledu (dolina Glinščice)

Naravoslovni sprehod po Naravnem rezervatu doline Glinščice, kjer se bomo pogovarjali o enem izmed najvažnejših poklicev, na žalost sedaj izgubljenim, za kraško ekonomijo.
Odkrili bomo mnogo zanimivosti o ledenicah, starodavnih »tovarnah«, kjer so v preteklosti pridelovali led, spoznali bomo tehnike te proizvodnje ter načine ohranjanja in prevoza tega zelo dragocenega izdelka v obdobju med leti 1800 in 1900.
Zbirno mesto: vhod v Naravni rezervat doline Glinščice.
Trajanje: cca. 3 h
Prijave: Število mest je omejeno, obvezna je prijava na e-naslov info@riservavalrosandra-glinscica.it ali na +39 3291286325, +39 40 832 9238, +39 40 832 9253 do zapolnitve mest oz. do tri dni pred izvedbo dogodka.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Organizator: Sprejemni center Naravnega rezervata doline Glinščice

Informacije

Kontakt

ORA Krasa in Brkinov

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se