si
Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso

Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso

  • Lokacija
    Kras
  • Kdaj

Podajte se na brezmejno raziskovanja Matičnega Krasa.

Odkrijte skrivnosti kraškega podzemlja, sprehodite se po kraški gmajni, spoznajte dediščino kraškega človeka in še veliko več. Doživite čezmejni geopark Kras-Carso!

Med 20. majem in 5. junijem se bodo odvili številni brezplačni čezmejni dogodki v slovenskem in/ali italijanskem jeziku, ki povezujejo celotno območje matičnega Krasa.

Geopark, ki bo obogatil tudi čezmejno turistično ponudbo, je v nastajanju in se razprostira na čezmejnem območju planote Matičnega Krasa.

www.ita-slo.eu/sl/kras-carso-ii

Dogodke v okviru Čezmejnega tedna Geoparka Kras-Carso organizirata in sofinancirata Geološka služba Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine in ORA Kras-Brkini v okviru projekta Kras-Carso II, financiranega v okviru Programa čezmejnega sodelovanja INTERREG VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.
Dogodek Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso je organiziran v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2021-2027 (Evropski sklad za regionalni razvoj). 

Program

Sobota, 20. maj 2023

9.00 - Praznik v Vilenici

Pridružite se nam in skupaj z nami proslavite 390. obletnico prvega turističnega obiska jame Vilenice in 60. obletnico ponovnega odprtja jame, odkar zanjo skrbijo članice in člani Jamarskega društva Sežana. Odkrijte skrivnosti kraškega podzemlja, sprehodite se po kraški gmajni, spoznajte dediščino kraškega človeka in še veliko več. Doživite jamo Vilenico ob njenem prazniku. Podroben program najdete tukaj.

Lokacija: jama Vilenica z okolico
Trajanje: 9.00 do 17.00
Prijave: Sporočamo vam, da prijave na dogodek niso več mogoče!

9.00 - Čezmejno kolesarjenje Trst-Bazovica-jama Vilenica

Kolesarjenje skozi osupljive vrtače in spektakularne kraške pojave, do jame Vilenice (Lokev, Slovenija). Med potjo vam bo vodič geoparka predstavil posebnosti območja.

Prijave in dodatne informacije: za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb prijava obvezna na el. naslovu: curiosidinatura@gmail.com oz. mobi: +39 320.2717508 tudi whatsApp ali Viber do zapolnitve mest. Udeležba je brezplačna.
Organizator: Curiosi di natura
V primeru slabega vremena se program lahko spremeni, brezplačni ogledi jame pa bodo potekali ne glede na vremenske razmere.

Nedelja, 21. maj

10.30 - Voden ogled Briške jame

Biser Krasa, ki navdušuje s svojo velikostjo in apnenčastimi konkrecijami. Je največja enoprostorska turistična votlina na svetu. Med njenimi tvorbami je tudi Ruggerov steber, ki je visok celih 12 metrov. V neposredni bližini jame domujejo pomembne ustanove, kot sta Znanstveni speleološki muzej in Eksperimentalni geofizikalni observatorij. Voden ogled v italijanskem in slovenskem jeziku, ki ga organizira zadruga Curiosi di natura v sodelovanju z upravitelji jame.

Priporočena je pohodna obutev in obleka primerna temperaturam v jami.
Lokacija: ob 10.10 pred jamo v Briščikih, Zgonik (TS)
Trajanje: 10.30 do 12.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: curiosidinatura@gmail.com do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Sreda, 24. maj 2023

17.00 - Voden ogled kamnoloma Lipica s predavanjem o geološki zgodovini in fosilih Lipiškega apnenca

Geologinja Jasmina Rijavec, zaposlena v podjetju Marmor, Sežana d.d., ki upravlja s kamnolomom Lipica, nam bo predstavila način pridobivanja kamna in vlogo kamnolomov na Krasu. Matevž Novak, geolog, zaposlen na Geološkem zavodu Slovenije, pa nam bo na terenu predstavil geološko zgodovino in fosile Lipiškega apnenca.

Priporočena je pohodna obutev, obleka primerna temperaturam v jami in čelada.
Lokacija: Zbirno mesto je v kamnolomu Lipica, pred upravno stavbo. H kamnolomu zavijemo s ceste Sežana – Lokev.
Trajanje: od 17.00 do 18.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Četrtek, 25. maj 2023

10.00 - Spoznavanje divaškega krasa

Izkušen jamski vodnik nas bo pospremil na raziskovanje biserov divaškega krasa. Skupaj bomo spoznali skrivnosti podzemlja Divaške jame in se sprehodili po Krasoslovni naravoslovni učni poti Divaški kras, kjer se bomo prepustili naravnemu in geomorfološkemu bogastvu območja.

Priporočena je pohodna obutev in obleka primerna temperaturam v jami.
Lokacija: Divaška jama
Trajanje: 3–4 ure.
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest 1 dan pred datumom dogodka.

14.30 - Doberdobsko in Prelosno jezero: med geologijo, naravo in zgodovino

V sklopu Tedna Čezmejnega geoparka Matičnega Krasa bomo raziskovali geološko znamenitost naddržavnega pomena: Doberdobsko in Prelosno jezero, redek primer kraško – močvirskih presihajočih jezer v Evropi.
Skupaj se bomo sprehajali med najstarejšimi apnenčastimi kamninami Matičnega Krasa, kjer območje Doberdobskega in Prelosnega jezera predstavlja najzahodnejši del. Sprehajali se bomo po stezah ter odkrivali značilnosti podzemeljskega vodonosnika, ki povezuje jezeri z bližnjimi izviri v Sabličih ter z nešteto drugimi manjšimi izviri, razpršenimi po celem območju.
Krožni sprehod nas bo peljal k odkritju značilnosti edinstvenega okolja in nam omogočil spoznavanje vodnih virov, ki napajajo jezeri v deževnih in sušnih obdobjih. Ekskurzija se bo končala z ogledom požiralnikov in izvirov, ki so značilni za Doberdobsko jezero.

Priporočena so udobna športna oblačila, pohodniški čevlji. Priporočamo da prinesete s seboj zadostno količino vode.
Lokacija: parkirišče ob jezeru v bližini Vivarija
Dolžina: krožna ekskurzija dolžine 8 km bo potekala po stezah v bližini jezera
Težavnost: ekskurzija primerna za vse
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: escursionidoberdo@pavees.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

17.00 - Terenska ekskurzija "Voda, udornice in jame: prepleteni elementi krasa v Parku Škocjanske jame"

Pod vodstvom dr. Francija Gabrovška z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU se bomo sprehodili po površju nad Škocjanskimi jamami in spoznavali kompleksno vlogo reke Reke pri oblikovanju jamskega sistema ter okoliških udornic.

Priporočena je pohodna obutev in obleka primerna temperaturam v jami.
Lokacija: Park Škocjanske jame
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan datumom dogodka.

Petek, 26. maj 2023

19.00 - Sklop predavanj o Krasu in geoparkih

Uvodno predavanje: Geopark Kras, Martina Stupar

Predavanje Martine Stupar, geologinje zaposlene na Zavodu RS za varstvo narave o geoparkih, o geopestrosti Krasa ter o pomenu in namenu vključitve Geoparka Kras Carso v Globalno mrežo geoparkov v okviru Unesca.

Predavanje: Temna plat kraškega podzemlja, Franc Malečkar

Predavanje Franca Malečkarja iz zavoda Prokras - nekdanji vodja Komisije za varstvo jam pri Jamarski zvezi Slovenije bo predstavil značilnosti in pomen krasa kot vodnega vira za preko polovico prebivalcev Slovenije in tretjine Zemljanov. Krhkost in možnosti onesnaženja ter rešitve problemov bo ilustriral s posnetki številnih primerov.

Lokacija: Viteška dvorana, Grad Štanjel
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Sobota, 27. maj 2023

15.30 - "Eowynini Vrtovi" ali Botanika in J.R.R. Tolkien

Podajmo se na začarano potovanje, od živih mej Šajerske do gozda Druadan. Odkrili bomo drevesa, grmovnice in gozdne pokrajine Srednjega sveta.

S Tolkienovo očaranostjo bomo odkrili, da je, kot je rekel Aragorn, zelena zemlja velika legenda, tudi če je poteptana v sončni svetlobi. Hodili bomo po poteh Carsiane in se znašli v Eowyninih vrtovih, prešli bomo iz primarnega sveta v sekundarni, živeli bomo hkrati v resničnosti in čarovniji, v razumnosti in občutku, v umetnosti in znanosti... in odkril, kako je lahko veverica prečkala ves Eriador, ne da bi se sploh dotaknila tal.

Priporočena so udobna oblačila in treking čevlji.
Lokacija: botanični vrt Carsiana
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: lahka, primerna za odrasle
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@giardinobotanicocarsiana.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka. Ob prijavi navedite ime in telefonsko številko. Rezervacija je veljavna po prejemu potrditve osebja Carsiane.

Nedelja, 28. maj 2023

9.00 - Geosprehod po Slivnem

Sprehod, ki ga je pripravilo društvo Estplore, bo vodil v okolico male kraške vasi Slivno/Slivia. Ta leži med izrednimi geološkimi zanimivostmi, skozi katere spoznavamo Kras in njegove posebnosti, ki so zgodovinske, speleološke, znanstvene narave in gospodarske vidike koriščenja kamna.
Na zbranih etapah v okolici Slivnega si bomo ogledali škrapljišča, vhod v Lisičjo luknjo, to je jama, poimenovana tudi po Frideriku Lindnerju, in opuščeni kamnolom slivenske breče, ki je bila nekoč zelo cenjen material za okrasna zaključna dela. Človek je že v pradavnini uporabljal kraški kamen kot gradbeni material, kot je vidno na primer pri gradišču Gradec, kateremu je posebno pozornost posvetil že Marchesetti, obenem pa je ta isti kamen zaznamoval kraško arhitekturo vse do naših dni.
Dogodek je financiran s prispevkom sredstev za geopestrost Geološke službe ADFJK.

Priporočena je pohodniška obleka in nedrseči zaprti čevlji.
Lokacija: Slivno, pri cerkvi
Zahtevnost: krožna pot z minimalno višinsko razliko; turistično/izletniška stopnja težavnosti.
Več informacij: +39 340 7634805 (Sara) / +39 348 7942822 (Saimon)
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@estplore.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

9.30 - Lov za geo-zakladom po Gozdi učni poti Josefa Ressla in lov na geopestrost gozda Igovca

Lov za geo-zakladom po Gozdi učni poti Josefa Ressla in lov na geopestrost gozda Igovca s čezmejnim druženjem. Predvsem otroci (seveda skupaj s starši) ste vabljeni na lov za geo-zakladom po Gozdi učni poti Josefa Ressla in lov na geopestrost gozda Igovca.
Starši poskrbite za malico iz nahrbtnika, za otroške trebuščke pa bomo poskrbeli mi.

Priporočena je pohodna obutev in zadostna količina vode.
Lokacija: zbirno mesto za skupino, ki geo-lov začne na slovenskem delu Krasa je pred hotelom Klub v Lipici (Lipica 5, 6210 Sežana), za skupino, ki geo-lov začne na italijanskem delu Krasa pa v Bazovici na parkirišču pred začetkom Resljeve poti.
Trajanje: od 9.30 do 12.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info (za start iz Lipice) in na curiosidinatura@gmail.com (za start iz Bazovice) do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Torek, 30. maj 2023

9.30 - Sožitje z naravnimi danostmi stičnega krasa v okolici jame Dimnice (Matarsko podolje)

Najprej se bomo odpravili na razgledišče Na njivah ob cesti proti Mršam, kjer si bomo ogledali stik neprepustnih kamnin s propustnimi in rabo tal, od tam pa nadaljevali pot do začetka interpretacijske poti v vasi Slivje, kjer si bomo ogledali poslikave Toneta Kralja. Pot nas bo vodila v slepo dolino Mrzlice in jamo Dimnice, za konec pa se bomo spustili še v Velike Loče. Na turistični kmetiji Babuder se bomo okrepčali z značilnim kraško-brkinskim kosilom. Sledi razprava o problematiki kmetijske dejavnosti ter evalvacija programa za šolske in turistične skupine. Zaključek s povratkom v Slivje.

Lokacija: zbirno mesto v Pekarni, Reška cesta 13, Hrpelje
Trajanje: od 9.30 do 14.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

17.00 - Predavanje in terenska ekskurzija »Kontaktni kras in brezstrope jame«

Po krajšem predavanju (30 min) se bomo pod vodstvom  dr. Nadje Zupan Hajne z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU iz Postojne podali na terensko ekskurzijo. Na primeru Škocjanskih jam bomo spoznavali ponorni kontaktni kras. Posebna oblika na površju nad Škocjanskimi jamami je tudi brezstropa jama, po kateri se bomo sprehodili v sklopu terenske ekskurzije.

Priporočena je pohodna obutev in obleka primerna temperaturam v jami.
Lokacija: Park Škocjanske jame
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Sreda, 31. maj 2023

17.00 - Voden pohod po kraški gmajni in ogled Krompirjeve jame

Kraška gmajna skriva in njeno podzemlje skriva ogromno zanimivosti, spoznajte jih na vodenem krožnem pohodu v spremstvu jamarskih vodnikov. Na poti boste prisluhnili geološkim značilnostim, ki kraško pokrajino delajo tako unikatno, si ogledali prvine kraške kulturne krajine in se spustili v podzemlje Krompirjeve jame, ki je služila kot vojaško zaklonišče v času 1. svetovne vojne.

Obvezna je športna obutev in oblačila.
Lokacija: zbirno mesto pri Stari šoli Temnica, Temnica 10, 5296 Kostanjevica na Krasu
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Četrtek, 1. junij 2023

15.00 - Potujoča Geo-razstava o Matičnem Krasu in geoparku

Dvojezični (italijanski in slovenski) voden ogled razstave
Na 6 panojih, z besedili v italijanščini in slovenščini, bodo prikazane najpomembnejše geološke značilnosti Krasa in čezmejnega geoparka. V znanstvenem jeziku, sicer primeren za šolsko populacijo, se opisuje geološko zgodovino, najpomembnejše kraške pojave ter geološke znamenitosti, ki jih lahko brez težav obiščejo tudi manj izkušeni pohodniki.
Del razstave je namenjen pravilnemu obnašanju v geoparku, da bi preprečili škodo in da se ohrani naravna, geološka in kulturna dediščina.
Na razstavi dobimo le nekaj osnovnih informacij, ki vabijo k raziskovanju in boljšemu poznavanju tega zanimivega območja, bogatega z zgodovino in kulturo.

Razstava ostaja odprta za javnost v času razstave vina, do 4. junija 2023.
Lokacija:
Osnovna šola Zgonik

Petek, 2. junij 2023

17.00 - Panoramski sprehod nad dolino Glinščice

Krožni pohod po kraškem robu nad dolino Glinščice s spoznavanjem geoloških posebnosti  tega očarljivega naravnega rezervata.
Sprehodili se bomo skozi veliko kraško vrtačo Črbenjak, ki je globoko približno sedemdeset metrov, nadaljevali pot do panoramske točke »Zimske vrtnice« in nato zakljulčili pot na čudovitem panoramskem razgledišču na Jezeru, kjer si bomo ogledali geodiverziteto doline v toplem objemu sončnega zahoda.

Priporočamo pohodniške čevlje in steklenico vode.
Lokacija: ob 16.50 pri cerkvi na Jezeru.
Zahtevnost: pot je pretežno ravna, dolga 4 km in primerna za vse.
Trajanje: od 17.00 do 19.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: curiosidinatura@gmail.com do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

Sobota, 3. junija 2023

9.30 - Jame, Carsiana in njena okolica

Za kraško ozemlje je značilna gosta mreža jam in votlin. Nekatere lahko raziskujejo le strokovnjaki speleologi, druge imajo položne dostope in, če se omejimo le na njihov vhod, lahko obisk varno opravijo tudi nestrokovnjaki. Ob tednu geoparka Kras-Carso smo organizirali ekskurzijo v Carsiano in njeno okolico, da bi raziskali votline, začenši od jame Jablenza 2°, ki si jo lahko ogledamo na dnu doline Botaničnega vrta Carsiane. Nadaljevali bomo nato z ekskurzijo na območju občine Zgonik, kjer vrsta jam, vrtač in brezen nudi dobro predstavo o tem, koliko votlin je prisotnih na kraškem ozemlju.
Voden ogled bosta vodila naravoslovni vodič Botaničnega vrta Carsiana in speleolog Jadranskega jamarskega društva (Società Adriatica di Speleologia).

Priporočena so udobna oblačila in treking čevlji.
Lokacija: Botanični vrt Carsiana
Zahtevnost: Krožna pot, brez višinske razlike; turistična težavnost.
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@giardinobotanicocarsiana.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka. Ob prijavi navedite ime in telefonsko številko. Rezervacija je veljavna po prejemu potrditve osebja Carsiane.

17.00 - Geološki sprehod po naravnem rezervatu Devinske stene

V tednu čezmejnega geoparka Kras – Carso se boste v družbi geologa podali na odkrivanje ved o Zemlji, od geološke preteklosti do današnjih dni, pri tem pa boste spoznali geološko zgodovino nastanka Naravnega rezervata Devinskih sten.

Vodenje je možno v italijanskem in slovenskem jeziku.
Trajanje: od 17.00 do 19.00
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@ampmiramare.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka. Sporočilo naj bo v italijanskem ali angleškem jeziku. Rezervacija je veljavna po prejemu potrditve osebja rezervata AMP.

18.00 Odprtje razstave Zgodbe kamnov/nabrežinski marmorji

Fotografska multimedijska razstava, ki jo je pripravilo društvo Le vie delle foto v sodelovanju s Fabiolo Faidiga.
Geološke točke, kamnolomi, kamni in izdelki iz nabrežinskega kamna stopijo v žarišče izvirnega in razstavnega projekta znanstvenega in zgodovinskega značaja, ki ga spremljajo fotografija, interaktivni video in potopitvena tehnologija, ki so jo pripravili pri Fluido Digital Experience.
V sklopu pobude bo predstavljen projekt, ki je prehodil pot po krajih kamna preko Benetk, Bologne, Ravenne, Milana in Trsta, kjer so pomembni spomeniki in poslopja iz nabrežinskega kamna. Na ogled bodo tudi fotografije rimskega kamnoloma, izvedene v sklopu delavnice društva Le vie delle foto.
Dogodek je financiran s prispevkom sredstev za geopestrost Geološke službe ADFJK.
Razstavo, ki je je del projekta KAVE / Ekosistem nabrežinskega kamna – Uvod v Muzej nabrežinskega kamna in kamnolomov, prirejajo Občina Devin Nabrežina – Duino Aurisina, v sodelovanju z Le vie delle foto, Lions Club – Devin Nabrežina, Gruppo Ermada Flavio Vidonis, Duino&Book, Slovenskim kulturnim društvom Igo Gruden, Portopiccolo Art Gallery, Casa C.A.V.E.
V pripravi je sodelovanje z visoko šolo SISSA – Scuola intenazionale superiore di studi avanzati iz Trsta.

Lokacija: Portopiccolo Art Gallery - Sesljan (TS)
Trajanje: od 3. do 30. junij 2023

Nedelja, 4. junij 2023

9.00 - KAMEN – Sprehod po Muzeju nabrežinskega kamna in kamnolomov

Ogled, ki ga je pripravilo društvo Estplore, poteka delno po trasi Poti kamna št. 1, prve učne poti muzeja KAMEN, ki je v celoti posvečen nabrežinskemu kamnu in z njim povezano dediščino. Spoznali bomo geološke značilnosti njegovega nastanka, gospodarske in družbene vidike pridobivanja, razvoj ozemlja in njegovo dolgo potovanje v svet, kjer je postal pravi ambasador Krasa in njegovih posebnosti. Vodeni ogled bo potekal po Rimskem kamnolomu, ki bo odprt prav za to priložnost. To je še delujoč odprti kop, v katerem si je mogoče od blizu ogledati istoimensko geološko nahajališče ter tehnike žaganja in pridobivanje kamna. Spoznali bomo tudi, kakšni so obeti glede uporabe in ovrednotenja tega dragocenega belega zlata v prihodnosti.
Dogodek je financiran s prispevkom sredstev za geopestrost Geološke službe ADFJK.

Za vstop v kamnolom je potrebna zaprta obutev z nedrsečim podplatom.
Lokacija: pred županstvom v Nabrežini
Zahtevnost: Krožna pot z minimalno višinsko razliko; nezahtevna.
Trajanje: od 9.00 do 12.00
Več informacij: +39 340 7634805 (Sara) / +39 348 7942822 (Saimon)
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@estplore.it do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

9.30 - Med starodavnimi apnenčastimi kamni, rdečo prstjo in vrhunskimi vini

Sočasno z razstavo vin v Zgoniku bo organiziran pohod v odkrivanju lokalnih geoloških značilnosti. Krožna pot po zgoniških hribih bo vodila skozi gozdove, razgledne točke s pogledom na morje in med najstarejšimi kraškimi apnenčastimi kamni. Predviden je tudi obisk Saleža in Koludrovce kjer pridelujejo vrhunska vina.

Priporočamo pohodniške čevlje in steklenico vode.
Lokacija: ob 9.15 pred Občino v Zgoniku
Zahtevnost: Pot je pretežno ravna z nekaj manjšimi vzponi, dolga 6 km in primerna za vse
Trajanje: od 9.30 do 12.30
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: curiosidinatura@gmail.com do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka.

15.30 - Odkrijmo Dimnice – najbolj kompletno jamo Krasa

V družbi jamskega vodnika se bomo spustili po polžastih stopnicah na dno brezna v Plesno dvorano, po poti pa bomo spoznali rastlinske pasove in stik površja s podzemljem. Nadaljevali bomo v soju baterijskih svetilk po turistični poti do Kiklopov, eni najvišjih kapniških stebrov pri nas, ter se vzpeli v gornje nadstropje rovov od Vilinske do Ponvične dvorane, kjer bomo opazovali kapniške in erozijske oblike.

Priporočena je pohodna obutev in obleka primerna temperaturam v jami.
Lokacija: jama Dimnice
Prijave: Za udeležbo na dogodku je zaradi omejenega števila oseb obvezna prijava. Prijave se zbirajo na el. naslovu: info@visitkras.info do zapolnitve mest oz. 1 dan pred datumom dogodka. PRIJAVE NISO VEČ MOGOČE.

Ponedeljek, 5. junij 2023

16.00 - Znanstveno predavanje v okviru tedna čezmejnega Geoparka Carso-Kras

Zgodovina padcev asteroidov na Zemljo: kraterji, nevarnosti, učinki - Christian Koeberl (Univerza na Dunaju, Avstrija)

Prepoznavanje udarnih kraterjev na Zemlji je težavno zaradi aktivnih geoloških in atmosferskih procesov, ki lahko zabrišejo njihove sledi. Za prepoznavanje udarnih kraterjev so bile potrebne podrobne mineraloške, petrografske in geokemične študije, na podlagi katerih je bilo doslej prepoznanih približno 200 kraterjev. Najstarejši so stari 3,4 milijarde let; najstarejša ohranjena udarna struktura je stara 2,02 milijarde let. Kljub omejenim informacijam vemo, da so ti resno vplivali na geološki in biološki razvoj na Zemlji. Razpravljali bomo tudi o učinkih, ki jih povzroči trk, in o trenutnih strategijah za preusmeritev potencialno nevarnih asteroidov za naš planet.

Zadnji val krede - Alessandro Montanari (Geološki observatorij Coldigioco, Italija)

Kamnine z nenavadnimi značilnostmi, katerih starost lahko uvrstimo med mezozojsko in kenozojsko dobo so bile najdene na dalmatinskih otokih Hvar in Brač. Tovrstne kamnine naj bi nastale po udarcu cunamija. To kaže na možno povezavo z udarcem oz. učinki asteroida Chicxulub na območju današnjega Yucatana (Mehika), ki sovpada z eno najpomembnejših sprememb v zgodovini življenja na Zemlji, ko je izumrlo veliko živih vrst, med njimi tudi dinozavri. Udarec asteroida Chicxulub naj bi povzročil cunami z globalnimi posledicami, ki je takrat prizadel tudi območja, oddaljena približno 10.000 km. 

Predavanji bosta izvedeni v angleškem jeziku.
Lokacija: Univerza v Trstu, v predavalnici "A" stavbe "O" v univerzitetnem kampusu pri Svetem Ivanu

Informacije

Kontakt

TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Sprejemni center Gradina
Via Vallone, 32
34070 Doberdò del Lago GO, Italia / Doberdob, Italija
Area Marina Protetta di Miramare
Via Beirut 2/4
34151 Trieste, Italija
Botanični vrt Carsiana
Sgonico / Zgonik 55
34010 Sgonico (TS), Italia / Zgonik (Trst), Italija
Park Škocjanske jame
Matavun 12
6215 Divača
Sprejemni center Dolina Glinščice
Località S. Dorligo della Valle / Dolina 507
34018 San Dorligo della Valle TS, Italia / Dolina, Italija

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se