si
Muzejske zbirke Parka Škocjanskih jam

Muzejske zbirke Parka Škocjanskih jam

Spoznajte zgodbe o preteklosti in posebnostih regionalnega parka.

Etnološka postavitev v J'kopinovem  skednju predstavlja pridobivanje žita in njegovo uporabo iz časa ornega poljedestlva. Pritlični objekt je krit z rženo slamo in je posebnost, ki je iz teh krajev povsem izginila. V muzeju je postavljena stalna zbirka z naslovom Od zrna do kruha.

V obnovljenem Jurjevem hlevu je predstavljena zgodba o odkrivanju in raziskovanju Škocjanskega jamskega spleta od začetka 19. stoletja naprej. Posebej zanimivi so deli stare opreme, ki so jo uporabljali prvi jamarski raziskovalci. V pritličju sta na ogled tudi maketi Škocjana in Škocjanskih jam.

Delezovi domačiji so na ogled tri zanimive zbirke. Geološka zbirka predstavlja zbrane kamnine matičnega Krasa. V arheološki zbirki izstopa nekaj duplikatov najdb iz Mušje jame pri Škocjanu, ki izvirajo iz obdobja med 12. in 8. st. pr. n št. Naselji v Škocjanu in Gradišču, predvsem pa številna grobišča in druge bogate arheološke najdbe, dokazujejo, da je imel ta prostor v 1. tisočletju pred štetjem izjemen pomen. Ob ogledu biološke zbirke obiskovalec spozna, kako biološko pester je Kras.

Odpiralni čas

Zbirke so odprte od junija do septembra od 11:30 - 19:30.
Ogled muzejskih zbirk v Škocjanu: 10 min peš iz informacijskega centra
Trajanje ogleda: okoli 30 min.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se