si
Mirenski Grad

Mirenski Grad

Romarska cerkev predstavlja dragoceno sakralno dediščino.

Na vzpetini nad Mirnom, ki se po nekdanjem gradu imenuje Mirenski Grad, stoji znamenita romarska cerkev Žalostne Matere Božje. Cerkev, ki je bila nekdaj znana pod imenom Naša Gospa pod Krasom, pisni viri prvič omenjajo že ob koncu 14. stoletja. Do 18. stoletja je bila večkrat temeljito obnovljena, sedanja cerkvena stavba pa je bila prvotno zgrajena v drugi polovici 19. stoletja. Med 1. svetovno vojno je bila porušena, zato so jo med leti 1924 in 1927 sezidali povsem na novo. Tudi med 2. svetovno vojno je bila zelo poškodovana. Med zadnjo obnovo, ki se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja, so cerkev obogatile brezčasne mojstrovine Toneta Kralja: glavni oltar s kipom Žalostne Matere Božje in številne stenske poslikave. Po njegovih načrtih je kasneje domači vsestranski umetnik Oskar Kogoj iz barvnega stekla izdelal podobo Žalostne Matere božje, ki krasi pročelje cerkve. Zadnja umetniška stvaritev je spovednica pod korom, ki jo je leta 2005 zasnoval sloviti arhitekt Boris Podrecca.

Mirenski Grad, ki slovi po lepi naravi in ponuja čudovit razgled, je tudi znano duhovno središče. Tu delujejo samostan lazaristov, usmiljenke in humanitarna društva, ki vodijo odmevne družbene projekte.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se