si

Markovska pastirska pot

4,2 km

Vljudno vabljeni v Markovščino na sprehod po pastirski poti 

Brkini skrivajo številne lepe kotičke, med katerimi je tudi Markovska pastirska pot. Na njej lahko občudujemo veliko zanimivosti, ki jih je ustvarila narava. Če se želite naužiti lepot in si privoščiti kratek oddih v naravi, je Markovska pastirska pot kot nalašč za to. 

Zanimive točke na pastirski poti 

Pot se začne pri krožišču, kjer je napajalno korito. Narejeno je bilo v obdobju druge svetovne vojne za napajanje furmanskih konjev in volov. Ob koritu sta danes dve apnici, nekoč pa jih je bilo dvanajst. Vsaka je imela svojega lastnika, v njih pa so shranjevali gašeno apno. Pot se nadaljuje do Kramarjeve pečine, nato do vojaškega bunkerja, vse do najvišje točke – hriba Bezljak. To ime naj bi dobil, ker so se na njem nekoč pasle krave, ki so rade bezljale, ker je bilo premalo trave. Na hribu so tudi ostanki bunkerjev in škavnica. V škavnici je celo leto voda in ne ve se natanko, od kod izvira. Na vrhu hriba plapola slovenska zastava. 

Pot se nadaljuje do Mihčeve pečine, vse do Bečuna. Bečun je kamnit vodni objekt, ki se je od 17. stoletja naprej uporabljal na širšem območju Čičarije. Bil je nepogrešljiv vir pitne vode, ki je ni zmanjkalo niti v največji suši. Vaščanke so pred davnimi leti tu prale perilo. Voda se je uporabljala tudi za umivanje, pripravo hrane ter napajanje drobnice in živine. V bližini je tudi kal, kjer se pogosto napajajo gozdne živali. 

Pot vodi naprej do lovske preže, naslednja zanimivost pa so Staje. Ime so dobile po dveh ogromnih hrastih, pod katera so domačini ob opoldanski vročini gnali živino. Nekoč je tu potekala glavna cesta za Skadanščino in Slavnik. Proti koncu poti je še zadnja točka – Cajna. Ime ima po Jurjevi dolini, ki je imela obliko pletene košare (cajne).

Lokacija

Markovščina
Dolžina poti
4,2 km
Informacije
Center za obiskovalce Mitski park Rodik

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se