si

Kras Brkini bikes

Kras in Brkine lahko raziskujete tudi z najetimi navadnimi in električnimi kolesi. Avtomatiziran način izposoje koles omogoča, da si registriran uporabnik izposodi kolo na eni postaji in ga vrne na katerikoli od postaj. Na devetih lokacijah destinacije Kras in Brkini je na voljo 12 navadnih in 33 električnih koles. 

Lokacije postaj

Komen – na »placu«, OMV, Komen 119 a, Komen
Štanjel – avtobusna postaja, Štanjel 41, Štanjel
Sežana – pri Osnovni šoli Srečka Kosovela, Kosovelova ulica 6, Sežana
Sežana – pri občini, Trg 28. avgusta, Sežana
Pliskovica – parkirišče na začetku vasi, Pliskovica (trenutno ne obratuje)
Divača – parkirišče ob električni polnilnici, dostop z ulice Trg 15. aprila 1 b, Divača
Divača – parkirišče pri ZD Divača, ulica 1. maja, Divača
Kozina – pri parku Žaga, Istrska ulica 19, Kozina
Rodik – vaški dom, Rodik 6, Rodik

Zemljevid postaj

Nakup paketa

Registracijo in nakup paketa je mogoče urediti na 2 načina:

 • Osebno na sedežih občin – TIC točke, kjer izpolnite obrazec za registracijo z resničnimi podatki, verodostojnost katerih se preveri z veljavnim osebnim dokumentom.
 • Na mobilni aplikaciji Mobiln.si; kjer uporabnik izpolni obrazec za registracijo z resničnimi podatki, za katere uporabnik jamči z e-plačilom. 

V primeru ustvarjanja uporabniškega računa pod drugo alinejo, ter s tem povezanega spletnega plačila, so vsa plačila procesirana od strani spletnega plačilnega sistema PayPal Holdings, Inc.. 

Cenik izposoje

Storitev Cena
Dnevni paket izposoje navadno in električno kolo 5,00 €
Letni paket izposoje navadno in električno kolo 25,00 €
Izdaja kartice 2,50 €
Cene so v € in vključujejo DDV.

Veljavni paketi omogočajo uporabniku izposojo navadnih in električnih koles. 

 • Dnevni paket omogoča uporabniku izposojo koles (glede na izbrani tip kolesa) v trajanju 840 minut, na dan nakupa paketa. Veljavnost paketa je 24 ur od prve izposoje oz. aktivacije računa.
 • Letni paket omogoča uporabniku izposojo koles (glede na izbrani tip kolesa) v trajanju 840 minut/teden. Minute se odštevajo glede na čas začetka izposoje kolesa pa vse do časa vračila kolesa. Stanje se vsak začetek tedna ponastavi na 840 minut in se ne sešteva s stanjem prejšnjega tedna. Veljavnost paketa je 365 dni od nakupa paketa.
Cenik velja od 1. 7. 2022. 

Navodila za uporabnike

 • Na postajališču Kras Brkini bikes izberete kolo, ki si ga želite izposoditi.
 • Pred izposojo preverite, ali je kolo brezhibno.
 • Pristopite k računalniškemu terminalu (kiosku) z LCD zaslonom in pritisnite na zaslon za začetek. Izberite jezik in sledite navodilom na zaslonu. Uporaba sistema je možna le s kartico za uporabnike sistema »Kras Brkini Bikes« ali z uporabniškim imenom in geslom oz. mobilno aplikacijo Mobiln.si.
 • Za prijavo v sistem na zalon prislonite vašo kartico »Kras Brkini Bikes«
 • Vtipkajte vašo PIN kodo (štiri mestna številka, ki ste jo dobili skupaj s kartico) in potrdite. V primeru, da nimate omenjene kartice, vpišite uporabniško ime in geslo.
 • Za izposojo koles ali ostale storitve sledite navodilom na zaslonu.
 • Če se odločite za izposojo kolesa, počakate da sistem preveri vse ključavnice in sporoči, katera kolesa so na voljo. Ponudil vam bo številke od 1 do 10, ki predstavljajo številke ključavnic. Število ključavnic na postaji in s tem ponujeno število na zaslonu lahko varira.
 • Ko izberete eno od koles, počakate da sistem obdela vašo izbiro, in jo potrdite.
 • Po potrditvi imate na voljo 20 sekund časa da pristopite do ključavnice, v kateri se nahaja izbrano kolo in pritisnete srebrni gumb, ki bo utripal v zeleni barvi, da odklenete ključavnico.
 • Po pritisku na gumb, kolo primite za sedež z eno roko ter krmilo z drugo roko; z enim gibom rahlo prvo potisnete kolo naprej in potem povlečete kolo nazaj ter ga s tem odstranite iz ključavnice.
 • V primeru da vam iz kakršnegakoli razloga ne uspe odstraniti kolesa iz ključavnice, močno potisnite kolo nazaj v ključavnico, da se prepričate da je zaklenjeno, in ponovite postopek izposoje od začetka.
 • Po uspešni izposoji in opravljeni vožnji enostavno, samo močneje, potisnete kolo nazaj v ključavnico in ga s tem zaklenete. Pred odhodom obvezno zmeraj preverite, če je kolo dejansko zaklenjeno. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi.
 • V primeru, da gumb na ključavnici gori v rdeči barvi je to opozorilo, da kolesa niste pravilno vstavili, zato morate postopek vrnitve še enkrat ponoviti.
 • Dokler ne vrnete kolesa, se vam odštevajo krediti (minute), ki jih imate na voljo v vašem paketu.
 • V primeru da so ob vašem prihodu vse ključavnice zasedene ali pa na postaji ni prostih koles, vas prosimo da počakate do prihoda vzdrževalne službe ali pa se odpravite do sosednje postaje.
 • V primeru tehničnih težav ali okvare sistema pokličite na številko klicnega centra +386 (0)1 530 53 03. 

Pri izposoji vam je lahko v pomoč tudi video Kolesarske verige na podeželju.

Splošni pogoji uporabe KrasBrkini bikes

Sistem za izposojo koles se izvaja v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa za razvoj podeželja RS 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prvotno delovanje sistema je bilo sofinancirano v okviru Programa sodelovanja Slovenija-Italija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. / Pubblicazione finanziata nell’ambito del Programma di Cooperazione Interreg V-A Italia-Slovenia 2014-2020, finanziato dal Fondo Europeo di Sviluppo Regionale.

Informacije
Center za obiskovalce Grad Štanjel
Center za obiskovalce Mitski park Rodik
TIC Sežana
Muzej slovenskih filmskih igralcev

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se