si
Interpretacijski center kraške vegetacije v Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso

Interpretacijski center kraške vegetacije v Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso

TripAdvisor ocena popotnikov

V Botaničnem vrtu Sežana ob vili Mirasasso, ki se od leta 1848 ponaša z bogato zbirko tujerodnih rastlin, svoja vrata odslej odstira tudi Interpretacijski center kraške vegetacije, ki ga je KSP d.d. Sežana, kot upravljavec vrta, uredilo v okviru projektov KRASn`KRŠ in VČERAJ ZA JUTRI.

Opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi interpretacijskimi vsebinami Interpretacijski center kraške vegetacije na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tukajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem …, kot odraz samega Krasa.

V didaktičnem prostoru centra z grafično oblikovanimi podobami, fotografijami, pisano besedo in digitalnimi animacijami na temo spreminjanja kraške pokrajine ter nastanka udornic in vrtač nam tako ustvarjena podoba omogoča odkrivanje najznačilnejših elementov kraške pokrajine in njene vegetacije. Za raziskovanje je tu tudi zbirka kraških kamnin, ob kateri z dotikom občutimo njihove strukturne razlike, za odkrivanje opojnih kraških vonjav pa so tu tudi dišave izbranih kraških zelišč.

V osrednjem delu centra je na ogled prikaz edinstvenih posnetkov izvirnika Statuta avstrijskega cesarskega reda železne krone in unikatnega izvirnika Imenovanja Muzia Tommasinija v viteza avstrijskega cesarskega reda železne krone za zasluge v botaniki iz leta 1855, ki sta s pomočjo fotografije na steklu na ogled izključno v tem centru. Originalna dokumenta sta last interpretatorja kulturne dediščine Srečka Rožeta in se kot taka hranita v Vojaškem muzeju Tabor Lokev.

Interepretacijski center kraške vegetacije se ponaša tudi z interaktivnim prostorom,  v katerem je na ogled tudi grafično oblikovana animacija o 12-tisočletnem spreminjanju kraške pokrajine. V tem delu centra se nahaja tudi prispodoba rujevega grma, ki ga sestavljajo klekljani rujevi listki, katere so izdelale klekljarice in klekljarji iz Slovenije, Hrvaške in Italije na pobudo in organizacijo Kulturnega društva Kalunca, pred samim izhodom iz centra pa je tu tudi trgovinica s spominki Kraški travnik s posebnimi izdelki kraških mojstrov in ustvarjalcev.

Odpiralni čas

  • marec in oktober: od 08.00 do 18.00
  • april do september: od 08.00 do 19.00
  • november do februar: od 08.00 do 16.00

1. januar, 25. december, 1. februar:   zaprto

Informacije o dostopnosti za osebe s posebnimi potrebami so dostopne tukaj.

  • Za skupine
  • Dostopni turizem
  • Poslovni turizem
  • Organizacija dogodkov in porok
Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se