si

Vodenje po pravljično doživljajski poti Škratji Kras

3.390 m
2,5 ure
Zahtevnost

Kraški škratje zopet pripravljajo nepozabno škratjo dogodivščino.

Škratji Kras vabi na družinsko dogodivščino vsak dan. Za vse, ki se želite na iskanje pečatov Krasa podati v spremstvu interpretativne vodnice, pa so na voljo razpisana vodenja.

Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti. 

Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu, Krasno beležko in barvice, ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa, pa obiskovalci dobite po ceni 5 eur v bližnjem Baru Zoro ter v Centru za obiskovalce Grad Štanjel. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, konča pa se v Centru za obiskovalce Grad Štanjel, kjer otroci za rešeno misijo prejmejo tudi krasno nagrado. Pot je dolga 3.390 m, višinske razlike je 93 metrov, zanjo bodo družine potrebovale najmanj 2,5 ure, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti na doživljajskih točkah in uživanje v lepotah Krasa hitro podaljša v celodnevni izlet na Krasu.

Odpiralni čas

Start pohoda ob 11. uri na parkirišču pri pošti v Štanjelu.

Datum
2. september, 14. oktober, 4. november
Dolžina poti
3.390 m
Trajanje
2,5 ure
Skupni vzponi
93 m
Podlaga
makadam, asfalt
Zahtevnost
nezahtevna
Znamenitosti ob poti
  • suhi zidovi,
  • kal,
  • zveneča klop,
  • kraška pokrajina
Jezik doživetja
slovenščina
Informacije
Center za obiskovalce Grad Štanjel

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se