si
Prazgodovinska skledica

Prazgodovinska skledica

Spretne roke stanovalcev Doma na Krasu so pod mentorstvom keramičarke Alenke Gololičič, z gnetenjem in božanjem gline ter puščanjem odtisov v njej, poustvarile čudovite rekonstrukcije prazgodovinskih skled, kot so jih ljudstva iz istrskih, kraških, brkinskih, kvarnerskih gradišč poznala v obdobju srednje bronaste in starejše železne dobe. Predvsem zato, da bi ljudje ponovno začutili in doumeli radodarnost narave, pomen zemlje in vode, pomen skupnega ustvarjanja ter spomnili na dragocenost lončarskega znanja naših prednikov. Da bi se jih spomnili in se jim poklonili. Da bi to bogato in prezrto dediščino oživeli, zaščitili in ohranili za bodoče rodove. Zato, da bi jo cenili in bili nanjo ponosni. Ker je del vsakega človeka, del nas.

Dom na Krasu vsaki skledici priloži tudi posebno in »osebno« sporočilo: »Prazgodovinskim skledicam – spominkom smo življenje vdahnili stanovalci Doma na Krasu, ki smo z gnetenjem in oblikovanjem gline vanje vtkali svojo neizbrisno sled. Tako kot so to počeli naši predniki, ki so na našem ozemlju živeli tudi v času bronaste in železne dobe. Na skledice smo nanesli kraško zemljo – ščepec domače grude iz tukajšnjih gradišč/kaštelirjev, kar je največ, kar lahko odnesete iz naših krajev s seboj po svetu. Naj vas vedno znova spomni na radodarnost narave, pomen zemlje in vode ter dragocenost lončarskega znanja skozi zgodovino. Hvala, ker ste prepoznali naše napore, da to bogato, a spregledano dediščino opazimo, varujemo, ponovno oživimo, cenimo in ohranimo za bodoče rodove. Je del vsakega izmed nas, del človeštva. 

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se