si

Skupaj tudi v Zeleni shemi slovenskega turizma

12. Marec 2021

Zeleno shemo večina naših občanov že pozna, saj smo kraško-brkinske občine že pred tremi leti pristopile v ta nacionalni program in certifikacijsko shemo, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Sistem destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Slovenija je svetovno znana po svojih prizadevanjih za trajnostni turizem.

V letošnjem letu smo z ustanovitvijo sekcije za turizem pri ORA Krasa in Brkinov ter preoblikovanjem v družbo kraško-brkinske občine pristopile k skupnemu znaku kot ena destinacija.

V tretjem letu vključitve v Zeleno shemo kot posamezne občine se sedaj z združitvijo v eno destinacijo in v skladu s postopkom prijavljamo za ponovno presojo. Skupaj združujemo podatke po skoraj sto standardih, ki vrednotijo področja, kot so splošni podatki o sami destinaciji, vodenje destinacije, narava in pokrajina (ohranjanje narave, živalstvo in rastlinstvo, slikovitost krajine), okolje in podnebje (raba zemlje in onesnaženje, upravljanje z vodami, trajnostna mobilnost, odpadki in njihova predelava, energija in podnebne spremembe ter prilagajanje na le-te), kultura in tradicija (dediščina, ljudje in tradicija), družbena klima (človekove pravice, sodelovanje s skupnostjo, lokalna ekonomija, družbeni vplivi ter zdravje in varnost) in na koncu še poslovanje turističnih podjetij (vključevanje podjetij, informacije in promocija ter gostoljubje). Vse štiri kraško brkinske občine imamo skupne javne zavode, ki urejajo upravljanje z vodami in področje odpadkov, kar nam olajšuje skupni pristop. Za učinkovito delovanje na turističnem področju pa bo letos potrebno zagristi še v izdelavo skupne strategije razvoja turizma na Krasu in v Brkinih.

Na podlagi ocen na platformi in terenskega obiska nam bo kot eni destinaciji izdan obnovljen znak Slovenia Green. Dosežemo lahko zlat, srebrn ali bronast znak. Postopek se zaključi v zadnjih mesecih tega leta.

Zelena ekipa kraško-brkinskih občin

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se