si

OBČINA SEŽANA nadaljuje svoje aktivnosti v okviru Zelene sheme slovenskega turizma

April 2019

Zaradi pospešenega izvajanja zelenega turizma je STO razvil Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, kateri se je leta 2017 pridružila tudi naša občina. V času od vstopa v projekt je občina oz. Zelena ekipa izvedla vrsto v projektu predvidenih aktivnosti - podpisana je bila Zelena politika občine, organizirali smo posvet za zasebne ponudnike, izvedli anketiranje, pripravili ANALIZO stanja v destinaciji in seznam vse kulturne (nepremične) ter naravne dediščine (varovana območja in biotska raznovrstnost), ki je na območju destinacije aktualna za razvoj trajnostnega turizma ter pripravili smo popis vse aktualne ponudbe v destinaciji. Za pridobitev znaka smo morali izpolniti 100 numeričnih in 100 opisnih kazalnikov. Potrebno je bilo veliko dela za izpolnitev pogojev s petih različnih področij: narava, okolje, kulturna dediščina, skupnost in varnost ter turizem in poslovanje. Občina Sežana je v lanskem letu prejela plaketo ter znak Slovenia Green bronze.

V letošnjem letu smo člani zelene ekipe s pomočjo ugotovitev – analize stanja v destinaciji in smernic pripravili še Akcijski načrt ukrepov na področju razvoja trajnostnega turizma za prihodnje srednjeročno obdobje, ki je bil na Občinskem svetu tudi potrjen ter s katerim bomo trajnostno poslovanje v destinaciji nadaljnje izboljševali. Uvajanje trajnostnega poslovanja je namreč proces nenehnih izboljšav. V njem smo opredelili poslanstvo destinacije, vizijo in cilje, smernice ter nosilne produkte. Prav tako bo potrebno poiskati možnosti in načine, da se prebivalstvo spodbudi k sodelovanju - tako z izobraževalnimi programi, usposabljanjem, pomočjo pri uresničevanju zasebnih pobud, s spodbudami za dvig kakovosti.

S pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination se bo OBČINA SEŽANA na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna destinacija. Slovenia Green namreč temelji na globalnih kriterijih, je globalno priznana znamka, ki omogoča mednarodno primerjavo.

Zeleni koordinator Občine Sežana

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se