si

21. februar - Mednarodni dan turističnih vodnikov

Februar 2021

Prihaja 21. februar, Mednarodni dan turističnih vodnikov

Svetovna zveza društev turističnih vodnikov WFTGA je bila ustanovljena 21. februarja 1985. Od leta 1990 se ta dan obeležuje kot Mednarodni dan turističnih vodnikov. Ob tej priliki se mnogi turistični vodniki po celem svetu predstavijo javnosti s promocijskimi brezplačnimi vodenji. V Sloveniji se to dogaja od leta 2016, v letu 2019 smo se akciji pridružili tudi turistični vodniki za Kras in Brkine. Imeli smo 11 tematsko in prostorsko raznolikih vodenj, lani smo še pred zaprtjem javnega življenja izpeljali 12 vodenj. Številni obiskovalci od blizu in daleč so tako ob druženju z nami, usposobljenimi vodniki domačini, dobili potrditev, da imajo naši kraji potencial in dovolj zanimivosti za celoletni turizem.
 

Letošnji praznik turističnih vodnikov bo drugačen

Letošnja tema Mednarodnega dneva turističnih vodnikov je »Turistični vodniki: s kreativnimi zgodbami bogatimo turizem na podeželju«. Na našem koncu Slovenije, na matičnem Krasu in v Brkinih, bomo aktivni zlasti od 21. februarja dalje, ko bomo ob pomoči naše Facebook strani izpeljali virtualna vodenja. Ta bodo v obliki avtorskih, vnaprej posnetih videov naših članov. 12 filmčkov se bo postopoma zvrstilo za javnost s prikazom po eden na dan. Ob celi pahljači tematik in avtorskih pristopov vam bomo dokazali, da kljub letošnjim novostim v tehniki in načinu dela še kako obvladamo naše vodniško delo, povezano z razkazovanjem in pojasnjevanjem lokalnih zanimivosti, značilnosti in posebnosti, povezanih z ljudmi in naravo našega prostora. Ob zgodbah, ki smo jih letos z velikim navdušenjem pripravili za gledalce, bo po ogledu na njih poteza, da nam v odzivih na spletu pritrdijo, da smo res najboljši turistični ambasadorji Krasa in Brkinov.

Naše letošnje virtualne zgodbe bodo:

 •  V iskanju zakladov Divaške jame;
 • Po poteh pra-prednikov med Krasom in Vipavsko dolino;
 • Kali in ledenice;
 • Opatje Selo – Zbirka 1. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije;
 • Kolesarski vodniki in vodiči za po Krasu;
 • Rodik skozi čas;
 • Štanjel - Grajžarjeva domačija in Jože Abram;
 • Gorjansko naokrog v smeri urinega kazalca;
 • Podobe Toneta Kralja na Mirenskem gradu;
 • Mitski park Rodik;
 • Na potep z ljubezenskim romanom Murva Fabianijevih ter
 • Dutovlje in Teranova krožna pot.

Kdo smo in kaj počnemo

Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov od leta 2009 stanovsko povezuje in predstavlja lokalne turistične vodnike na območju turistične destinacije Kras in Brkini. Ta vključuje občine Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Miren - Kostanjevica in Sežana. Naše poslanstvo je poleg omogočanja strokovne rasti svojim članom tudi promocija turističnega vodenja, domače turistične ponudbe in turizma nasploh. Pri tem se društvo povezuje in aktivno sodeluje z organizacijami in ostalimi turističnimi akterji na območju občin, regije, države in širše. Ob usmeritvi v trajnostno prihodnost turistične destinacije se člani partnersko vključujemo tudi v različne razvojne aktivnosti.

Dodatne informacije:
Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov

zanj predsednik Bogdan Macarol
gsm: 041 736 367
e-pošta: macarol.bogdan@siol.net
Facebook stran: Turistični vodniki Kras in Brniki

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se