si

Po Vrtu ob vili Mirasasso z Myrtò Scaramangà

2,5 uri

Doživite vrt v slogu 19. stoletja.

Leta 1848 je na robu Sežane, v senci hriba Tabor, grška trgovska rodbina Scaramangà iz Trsta zgradila letno rezidenco Vilo Mirasasso, ob kateri je z ljubeznijo do narave, kulture in umetnosti uredila še vrt po vzoru tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Skozi stoletno lastništvo so se zvrstili trije rodovi Scaramangàjev, med katerimi je drugega predstavljala Vierou-Myrtò, v rodbini edina ženska gospodarica njihove sežanske posesti.

Myrtò je z veliko mero čutnosti, navezanosti in predanosti skrbela tako za vilo kot vrt, saj ga je velevala nadalje bogatiti z rastlinami, prinesenimi s popotovanj po svetu, kamor so plule Scaramangàjeve ladje, kot tudi s številnimi grajenimi elementi, med katerimi prav gotovo še vedno kraljuje rastlinjak, leta 1890 zgrajen kot manjša kopija Schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju.

Doživetje »Po Vrtu ob vili Mirasasso z Myrtò Scaramangà« je edinstveno izkustvo, ki predstavitev vrta prepušča ravno Myrtò v slogu oprave in postave iz 19. stoletja. Na ta način vas zgodba, v kateri natopa tudi oproda družine (portir, gospodinja in vrtnarka), doživeto popelje skozi vrt, v davno minuli čas Scaramangàjev, njihov način življenja in predvsem sobivanja s tukajšnjim prostorom, ki še vedno odseva eno samo ljubezen, naklonjenost in predvsem dostojanstvo.

Program:

  • doživljajsko vodeno spoznavanje vrta v spremstvu Myrtò Scaramangà in njene oprode,
  • poezija in pripovedi,
  • kulinarična čajanka pod pergolo cvetočih vrtnic ali v rastlinjaku sredi eksotičnega rastja, 
  • spominek.

Cena:

  • pri rezervaciji 2 oseb: 130,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 4 oseb: 80,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 6 do 8 oseb: 60,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 10 do 15 oseb: 45,00 € na osebo.
Za vsebino doživetja so odgovorni partnerji operacije Vrtovi Krasa  • Komunala Sežana d.d., Občina Komen, Zavod Fabiani, ORA Krasa in Brkinov d.o.o. in Krasna, Andrejka Cerkvenik s.p..
Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Odpiralni čas

Od aprila do oktobra po predhodni najavi.

Trajanje
2,5 uri
Jezik doživetja
slovenščina, italijanščina
Število oseb
2-15 oseb
Cena
od 45 do 130 eur na osebo
Informacije
Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se