si
Zeliščarstvo ima potencial postati prepoznavni del turistične ponudbe Krasa in Brkinov
16. 5. 2023

Zeliščarstvo ima potencial postati prepoznavni del turistične ponudbe Krasa in Brkinov

Rastlinska pestrost kraške gmajne in biodiverziteta Krasa in Brkinov ponujata številne dodatne priložnosti za prepoznavnost zeliščarstva kot pomembnega dela turistične ponudbe na območju, so se strinjali govorniki in udeleženci regijskega posveta »Zelišča v turistični ponudbi Krasa in Brkinov«. Posveta, ki je potekal v nizu dogodkov Dnevi dobrot kraške gmajne med 14. in 16. majem na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, so se udeležili številni lokalni ponudniki, predstavniki lokalnih skupnosti in turistični deležniki z območja Krasa in Brkinov.

Na ponedeljkovem posvetu sta uvodno besedo imela predstavnika ORA Krasa in Brkinov d.o.o., Aleš Vodičar in Maja Colja, ki sta navzoče pozdravila in na kratko predstavila vsebino projekta sodelovanja ter izpostavila glavne aktivnosti in cilje projekta. Na govorniškem odru so se za njima zvrstili Jadranka Jerina iz Zavoda Krasna hiša, Nika in Stojan Korošec iz Sivčka, Gregor Renčelj iz Renčelj d.o.o. in Andrejka Cerkvenik iz Domačije Belajevi. Vsak od govorcev je predstavil svojo zgodbo, svojo poslovno idejo in začetke delovanja ter izzive, s katerimi se srečuje na področju zeliščarstva. Moderatorka posveta Tanja Godnič je v razpravo o sodelovanju javnega sektorja in ponudnikov, pripravi smernic za razvoj destinacije v zeliščno prepoznavnost, vključevanju šol v promocijo zelišč (šolski vrtovi, uporaba zelišč v šolski kuhinji), spodbujanju nabiralništva, skrbi za okolje, birokratskih ovirah glede zeliščarstva, pritegnila tudi ostale udeležence posveta.

Tridnevni dogodek Dnevi dobrot kraške gmajne je potekal v okviru LAS projekta sodelovanja Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa. Nedeljo so popestrile štiri zeliščne delavnice pod mentorstvom Zavoda Dobra pot, ki so obiskovalcem približale različna zelišča, tehnike nabiranja in sušenja ter njihovo vsestransko uporabo: od uporabe v domači kuhinji s pripravo številnih dobrot (juhe, namazov, palačink, frtalje ipd.) do pestre ponudbe zeliščnih dobrot lokalnih ponudnikov.  

Dnevi dobrot Kraške gmajne so se zaključili v torek z zeliščnimi delavnicami, namenjenimi učencem OŠ Dutovlje in varovancem Doma na Krasu.

V projektu sodelovanja Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa sodelujejo štiri slovenske in ena tuja Lokalna akcijska skupina (LAS): LAS Dolenjska in Bela krajina (vodilni partner), LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, LAS Suhe krajine,  Temenice in Krke, LAS Krasa in Brkinov ter LAG Čačak – Gornji Milanovac. Znotraj  LAS Krasa in Brkinov, ki ga zastopa vodilni partner ORA Krasa in Brkinov d.o.o., v projektu sodelujejo še lokalni partnerji: Art nepremičnine d.o.o. (Hotel St. Daniel), Krasna, Andrejka Cerkvenik s.p. (Domačija Belajevi), Društvo kmetic sežanske regije ter Stojan Korošec – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji (Sivček). Projekt sodelovanja je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se