si
Dobimo se na vrtovih

Dobimo se na vrtovih

Prvi konec tedna v juniju odpira svoja vrata tudi Pepin kraški vrt, eden izmed dvajset vrtov in parkov v Sloveniji. 

Arboretum Volčji Potok v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji, katera je prišla iz Francije, kjer že dvajseto leto pripravljajo Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. 

Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. Letos sodeluje 2200 vrtov in parkov v Franciji ter 500 v drugih evropskih državah.

Program

Petek, 2. junij – nedelja, 4. junij 2023

Pepin kraški vrt in Pepina zgodba

Dva mojstrsko urejena vrtova ponazarjata značilno kraško krajino. Snovalci vrtov so ustvarili dve čudoviti pripovedi o naravni in kulturni dediščini Krasa, ki predstavlja edinstven primer kulturne krajine. V vrtovih se – tako kot sicer na Krasu – naravne prvine prepletajo z značilno lokalno kulturo in umetnostjo.

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov. Vrt je zasnovan s tradicionalnimi materiali umetnostne obrti in rastlinami, ki so značilne za kraško krajino.

Vrt Pepina zgodba je na RHS Chelsea  Flower Show 2012 v kategoriji Artisan Gardens v Londonu prejel pozlačeno medaljo. Snovalec Borut Benedejčič je segel v preteklost in oblikoval preprosto kamnito pastirsko zavetišče sredi kraške gmajne. Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je sedaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Na Bunčetovi domačiji si lahko brezplačno ogledate tudi sobo pisatelja Borisa Pahorja. Izvorno je bila soba v nekdanji gostilni pri Marički, ki pa so jo porušili. Preseljena soba je po svoji vsebini, velikosti in opremi povsem avtentična.

Odpiralni čas
Vodeni ogledi bodo možni vsako polno uro, med 10. uro in 16. uro.
Vstopnina: 
3 € / osebo

Sobota, 3. junij 2023

9.00 ~ S Pepo po Krasu  - ODPOVEDANO

Avtentično doživetje Krasa, kjer boste med prvimi udeleženci, spoznali nov turistični produkt S Pepo po Krasu

Kraševka Pepa vas bo iz Pepinih vrtov v Dutovljah, preko Teranove krožne poti, popeljala v polpreteklo zgodovino kraškega podeželja in vam približala zgodbo klenih vaških žena. Med potjo vam bo zaupala nošnjo »plenirja« in vam razkrila skrivnosti kraške gmajne, katere delček boste lahko odnesli s seboj. Med slikovitimi kraškimi vinogradi bo razgrnila »plahto« ter vas povabila na kraško marendo.

Doživetje je osnovano z izjemnim čutom do lokalnega prebivalstva in odgovornostjo do okolja. Doživetje je del skupnega produkta v sklopu projekta Vrtovi Krasa.

Priporočena je športna obutev, s seboj imejte dovolj brezalkoholne pijače.
Vrsta ponudbe: doživetje kraško-brkinskih čudes s kulinaričnim utrinkom
Vključuje: dobrodošlica z domačim likerjem, voden ogled Pepinih vrtov in dela Teranove krožne poti, pastirska marenda v vinogradu, spominek s Krasa – ročno delo.
Trajanje: 120-150 minut
Cena: 24 € / osebo 
Prijave: Obvezna je predhodna prijava na el. naslov: sezana@visitkras.info, in sicer do zapolnitve mest oz. do 3 dni pred izvedbo doživetja. Doživetje se bo izvedlo le v kolikor bo prijavljenih minimalno 6 oseb. V primeru slabega vremena dogodek odpade, o tem boste pravočasno obveščeni.

Nedelja, 4. junij 2023

9.00  ~  Vodenje po Teranovi krožni poti - ODPOVEDANO

Vrtova Pepin kraški vrt in Pepina zgodba predstavljata raznolikost kraške krajine v urejeni obliki, njihova zgodba pa izvira iz narave – iz pristne kraške gmajne. Prav ta edinstvena krajina pa vpliva tudi na pridelavo priznanega kraškega vina terana. V družbi lokalnega vodnika se sprehodite po Teranovi krožni poti in spoznajte pokrajino vinogradov, suhih kamnitih zidov in biodiverzitete kraške gmajne.

Udeležba na dogodku je brezplačna.
Zaradi omejenega števila mest je na delavnice in pohod obvezna predhodna prijava na marjeta@visitkras.info.

Dogodek sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. 

Informacije

Kontakt

TIC Dutovlje
Dutovlje 65
6221 Dutovlje
TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se