si

Historični vrt Ville Fabiani

2 uri

Spoznajte enega najimenitnejših podeželskih dvorcev na Krasu.

V Kobdilju, v neposredni bližini Štanjela, se slikovito večstoletno posestvo Villa Fabiani, rojstna hiša in dom arhitekta Maksa Fabianija (1865 - 1962), danes uvršča med najpomembnejše kulturne spomenike Slovenije in najimenitnejše podeželske dvorce na Krasu.

Ob kompleksu številnih stavb glavni utrip tega veleposestva že stoletja narekujejo prostrani vinogradi, ki rodijo predvsem avtohtono in za posestvo legendarno vino Pikolit. Njegov sloves je nekdaj segel vse do cesarskega Dunaja. Posestvo je obenem poznano po izjemni vrtno-arhitekturni zasnovi, ki jo s svojo prezenco žlahtni več sto različnih vrtnic in potonik, v osrednjem delu pa tudi večstoletna murva, kot najstarejše sadno drevo na Slovenskem, državni naravni spomenik in osrednji lik v romantični zgodbi Murva Fabijanijevih.

Doživetje »Historični vrt Ville Fabiani« vas povede v presenetljivi svet vile, kjer posebno mesto zasedajo njeni vrtovi iz 18. stoletja. Spoj vinogradov, vrtov in rožnika je posebnost v slovenskem prostoru. Po vodeni predstavitvi rožnika je čas za samostojni sprehod po posestvu, ko pozornost prevzamejo lepota kulturne krajine in kulturne dediščine ter spekter vrtnic z svojimi zgodbami, ki se skrivajo za imeni teh lepotic. V objemu romantičnega posestva nastopi čas za sprostitev, pomiritev in užitje posebnih energij ter degustacijo avtohtonega likerskega vina Pikolit. Po vnaprejšnjem dogovoru se obisk lahko podaljša še za malico ali kosilo v vrtu.

Program:

  • sprejem ter voden sprehod med vinogradi in vrtnicami s predstavitvijo posestva,
  • predstavitev karte vrtov s kazalom in opisom vrtnic,
  • degustacija avtohtonega vina Pikolit,
  • po dogovoru se lahko program dopolni.

Cena:

  • pri rezervaciji 2 oseb: 130,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 4 oseb: 80,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 6 do 8 oseb: 60,00 € na osebo,
  • pri rezervaciji 10 do 15 oseb: 45,00 € na osebo.
Za vsebino doživetja so odgovorni partnerji operacije Vrtovi Krasa  • Komunala Sežana d.d., Občina Komen, Zavod Fabiani, ORA Krasa in Brkinov d.o.o. in Krasna, Andrejka Cerkvenik s.p..
Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Odpiralni čas

Od aprila do oktobra po predhodni najavi.

Trajanje
2 uri
Jezik doživetja
slovenščina, angleščina
Cena
od 45 do 130 eur na osebo
Informacije
Villa Fabiani

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se