si
Divaška jama

Divaška jama

Divaška jama je pravo razkošje nenavadne lepote in miru.

V bližini Divače, tik ob cesti Divača – Lokev, k odkrivanju kraških skrivnosti vabi Divaška jama, ki je za turistične oglede urejena že od konca 19. stoletja. Jama je del obsežnega sistema udornih dolin, brezen in kraških jam, ki ga je na tem območju oblikovala Reka. Natanko tista reka Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. 

Jama slovi po zelo zanimivih tvorbah, ki jih je v milijonih let ustvarila siga. Ta čudovit kraški pojav nalaganja raztopljenega apnenca ustvarja kapnike in druge oblike, ki presegajo človeško domišljijo. V jami so našle svoj prostor številne vrste jamskih živalic in druge oblike organizmov. V zgodovino Divaške jame so zapisani tudi obiski znanih osebnosti. Jamo sta med drugimi obiskala avstroogrski prestolonaslednik princ Rudolf, po katerem se je kot Rudolfova vilenica nekaj časa tudi imenovala, in sloviti psihoanalitik Sigmund Freud. 

V jami je urejena in osvetljena približno 500 metrov dolga pot, ki je primerna za obiskovalce vseh starosti. Temperatura v jami znaša 8 °C, ogled traja približno eno uro in pol. 

Dostop do jame

Sledimo tablam ob cesti Divača–Lokev.
Priporočamo vam nekoliko drugačen izlet. V Divačo se lahko pripeljete z vlakom, s tamkajšnje železniške postaje pa se do Divaške jame sprehodite po Krasoslovno naravoslovni učni poti Risnik skozi kraški gozd in mimo velikih udornih dolin.

Odpiralni čas

Od 1. maja do 3. oktobra: vsako soboto in nedeljo ob 10. uri.
V juliju in avgustu: vsak dan ob 10. in 12. uri.
Za organizirane skupne je ob predhodni najavi ogled možen kadarkoli.

Več informacij tudi na facebook strani.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se