si
Čevljarski muzej

Čevljarski muzej

Spoznajte bogato čevljarsko zgodovina v malem kraju ob meji.

Miren na Goriškem je znan po dolgi čevljarski in usnjarski tradiciji. Usnjarstvo so v 70-ih letih prejšnjega stoletja opustili, čevljarstvo pa v Mirnu živi še danes. Od nekdaj so v kraju delovale manjše čevljarske delavnice in kasneje čevljarska industrija, zato je čevljarstvo zaznamovalo razvoj kraja.

V čevljarskem društvu Miren si prizadevajo, da bi se bogata zgodovina čevljarstva ohranila in prenesla na mlajše rodove. Domačin, dolgoletni obrtnik in čevljarski mojster Pavel Petejan, je zato v Mirnu ustanovil usnjarsko-čevljarski muzej.

Najstarejši predmeti, ki jih hrani muzej, segajo v 19. stoletje. Muzejska zbirka prikazuje izdelavo čevljev skozi čas in tudi vso opremo, ki je bila za to potrebna. Posebej zanimiva je stara čevljarska delavnica, kakršna je bila pred uvedbo strojev. Poleg bogate zbirke fotografij je obiskovalcem na voljo tudi multimedijska predstavitev "Čevelj po starem", ki  prikazuje ročno izdelavo čevlja.

Odpiralni čas

Po predhodni najavi

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se