si
Cerkev sv. Antona, Šepulje

Cerkev sv. Antona, Šepulje

Prijazna kraška cerkvica očara tudi z lego na robu gozda.

Cerkvica je bila prvič posvečena leta 1470. Prvotno je bila zgrajena v romanskem slogu, kasneje pa je dobila gotski prezbiterij. Posvečena je bila Antonu Opatu, s priporočilom naj varuje živino kmetov. Notranjost cerkvice je bogata z umetninami, med katerimi izstopajo lesen rezbarjen oltar s kipom zavetnika sv. Antona ter freske iz 16. stoletja.  V cerkvi naj bi Turki, ki so ropali po Krasu, imeli zavetišče za konje, kar prikazuje freska na vzhodni strani cerkve. V času turških upadov pa je bila požgana.

Gotska cerkev sv. Antona stoji na samem, sredi čudovite kraške narave. Ustno izročilo pravi, da je tam nekoč stal samostan. V to cerkev so dekleta iz bližnje in daljne okolice hodila molit in prosit za može, saj je sv. Anton patron zakonskega stanu. Lepa cerkvica v prelepem okolju in z ravno pravšnjim zavetnikom je znana tudi kot priljubljena poročna lokacija.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se