si

Cerkve s poslikavami Toneta Kralja

Poslikave s sakralnimi motivi in domoljubnim sporočilom so dragocena kraška dediščina.

Tone Kralj (1900 – 1975), slovenski slikar, grafik in kipar, slovi po samosvojem slikarskem stilu monumentalnega realizma. V slovenski kulturi je znan kot velik primorski domoljub, ki je svoj odpor do fašizma spretno vpletal v motiviko svojih slik. Številni zavedni primorski duhovniki so ga sami vabili, da jim s temi motivi poslika cerkve. Del njegovega opusa krasi tudi nekatere cerkve na Krasu.

Cerkev Sv. Martina, Slivje

Velika župnijska cerkev v Slivju je posvečena svetemu Martinu. Zgrajena je bila leta 1697, večinoma v romanskem slogu. Cerkev ima podolgovato ladjo s stranskima nišama. Njena posebnost so poslikave stropa in dela sten osrednjega dela cerkve s freskami Toneta Kralja. Umetnik je cerkev poslikal v letih 1943–44. Negativne like iz biblijskih zgodb je drzno upodobil kot fašistične ter v okroglih reliefih križevega pota prikazal grozoto vojne in trpljenje slovenskega naroda.

Cerkev Sv. Mihaela, Lokev

Cerkev Sv. Mihaela, nadangela, stoji od davnega leta 1118. Postavili naj bi jo vitezi templarji. V letu 1613 je bila na novo zgrajena na ostankih prejšnje cerkve, poleg nje pa je bil leta 1658 postavljen zvonik, ki ima funkcijo lope. Iz zapisov lahko razberemo, da je bila leta 1876 popolnoma prenovljena. Cerkev krasijo tudi freske slikarja Toneta Kralja, ki jih je ustvaril v času druge svetovne vojne.

Cerkev Sv. Nikolaja, Avber

Cerkev sv. Nikolaja v vasi Avber pritegne pozornost s čebulastim bakrenim zvonikom zelene barve, ki je edinstven primer take arhitekture na Krasu. Čeprav naj bi obstajali zapisi o obstoju tega sakralnega objekta iz leta 1450, je bila cerkev najverjetneje zgrajena med leti 1633 in 1634. Kiparsko okrasje odseva baročno obdobje, vzhodno pročelje pa nakazuje nekatere gotske elemente. Glavni oltar in marmorna prižnica sta bila pripeljana iz romarske cerkve na Sveti gori pri Gorici, ki je bila v 18. stoletju ukinjena. V letih od 1927 do 1940 je bila notranjost cerkve preurejena. V tem času je cerkev poslikal Tone Kralj, ki je tu ustvaril eno najlepših stvaritev iz svojega opusa. S svojo likovno govorico je Primorce v času fašizma spodbujal, naj vztrajajo v upanju na pravično rešitev. Ob podpori župnika je Tone Kralj na eni od slik, med grešnimi dušami, ki se utapljajo v viharju, pogumno upodobil samega Duceja. Mussolinijev portret je zlahka prepoznaven, le spretno je skrit za oltar.

Cerkev Sv. Andreja, Gorjansko

Na mestu, kjer danes v Gorjanskem stoji župnijska cerkev sv. Andreja, je nekoč stala manjša gotska cerkev, nato so leta 1896 postavili novo. Nekdanji gotski prezbiterij je današnja zakristija. Cerkev ima prosto stoječi zvonik oglejskega tipa. V letih med 1955 in 1963 so v cerkvi prenovili notranjost in poslikavo zaupali Tonetu Kralju. Najbolj poznano njegovo delo v tej cerkvi je križev pot s sliko mučeništva sv. Andreja in Kristusa z zlatim lovorovim vencem v roki.

Informacije
Center za obiskovalce Mitski park Rodik
TIC Sežana
Center za obiskovalce Grad Štanjel
TD Dimnice Slivje

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se