si

Živi muzej Krasa

Živi muzej Krasa, skriti čudež narave z zakladnico kraških pojavov.

Območje živega muzeja Krasa, s tipičnimi kraškimi pojavi: vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame, meri preko 700 hektarov in je opredeljeno kot ekološko pomembno območje, njegov večji del pa sodi v območje Natura 2000. Leta 2017 je bil Živi muzej Krasa izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji.

Skoraj pol stoletja je bilo to območje zaprto za prost dostop. Predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, razteza se med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana - Bazovica. V okviru muzeja so urejene tematske in čezmejne rekreacijske poti, ter označene interesne točke. Izbrano območje Živega muzeja Krasa predstavlja območje t.i. klasičnega krasa z največjo intenziteto kraških pojavov, z velikim številom vpisov v register zavarovanih naravnih vrednot in zavarovanih naravnih območij. Na robu območja se nahaja tudi najstarejša turistična jama v Evropi, jama Vilenica, ter najbolj slikovita ne turistična jama v Sloveniji, Gustinčičeva jama, globoko pod površjem pa teče čezmejna reka Reka / Timav. Živi muzej Krasa prečka tudi pohodniška pot Alpe adria trail, ter Gozdna učna pot Josef Ressel, ki prične v Naravoslovnem didaktičnem centru Bazovica, zaključi pa se v Kobilarni Lipica. 

Informacije

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se