si

Živi muzej Krasa

odvisno od izbora trase
2 do 4 ure
Zahtevnost

Živi muzej Krasa je neprecenljiva zakladnica kraških pojavov.

Malokje drugje boste na enem mestu našli toliko tipičnih kraških pojavov: vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame. Živi muzej, ki na preko 700 hektarih predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, je edinstveno naravno, ekološko pomembno območje. Njegov večji del sodi v območje Natura 2000. Leta 2017 je bil Živi muzej Krasa izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji.

Območje muzeja v naravi se razteza med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana - Bazovica. Zaradi lege tik ob meji z Italijo je bilo to območje skoraj pol stoletja zaprto za prost dostop. V okviru muzeja so urejene tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. Obisk Živega muzeja Krasa je izjemno doživetje, saj je umeščen v območje t.i. klasičnega krasa z največjo intenziteto kraških pojavov, z velikim številom vpisov v register zavarovanih naravnih vrednot in zavarovanih naravnih območij. Na robu območja se nahajata tudi najstarejša turistična jama v Evropi, jama Vilenica, ter najbolj slikovita neturistična jama v Sloveniji, Gustinčičeva jama. Globoko pod površjem teče čezmejna reka Reka / Timav. Živi muzej Krasa prečkata pohodniška pot Alpe Adria Trail ter Gozdna učna pot Josef Ressel, ki se prične v Naravoslovnem didaktičnem centru Bazovica in zaključi v Kobilarni Lipica.

Odpiralni čas

Za vodene oglede lahko kontaktirate TIC Sežana.

Lokacija
Dolžina poti
odvisno od izbora trase
Trajanje
2 do 4 ure
Zahtevnost
nezahtevna
Znamenitosti ob poti
  • štirna
  • pastirske hiške
  • škrapljišče
  • naravna forma viva
  • kamniti gobi
  • smodnišnica
  • Golokratna jama
  • Napoleonov hrast …
Informacije
TIC Sežana

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se