si

Živi muzej Krasa in Glinščica

12 km (slo. del), 21 km (ita. del)
3 h (slo. del), 3 h (ita. del)
Zahtevnost

Občina Sežana v sodelovanju z Bike Slovenia in Avtonomna dežela FJK v sodelovanju z Estplore vabijo na kolesarsko turo po poteh bodočega čezmejnega geoparka na Krasu.

ZBIRNO MESTO: V Sežani, na parkirišču pri pokopališču - LOKACIJA NA ZEMLJEVIDU, ob 8:30 (odhod 9:00).

OPIS POTI: Po seznanitvi z nastankom Matičnega Krasa v Interpretacijskem centru kraške vegetacije, si bomo s kolesom (delno pa tudi peš) ogledali vse glavne znamenitosti območja Živega muzeja Krasa. Kot zanimivost, leta 2017 je bil Živi muzej Krasa izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Po približno dveh urah in pol zaključimo pri mejnem prehodu (MP) Lipica, kjer bo krajši postanek za malico iz nahrbtnika. Po postanku boste lahko nadaljevali s kolesarjenjem po italijanskem delu Krasa z vodniki Estplore iz Italije. Po krožni trasi MP Lipica – Bazovica/Basovizza – gozd Bazzoni – Jezero/San Lorenzo – Hervati – Casello Modugno – kolesarska pot Cottur – Draga – MP Lipica si boste ogledali lepote naravnega rezervata doline Glinščice.

(Pozor! Za vstop v Italijo potrebujete PCT in enostavno registracijo na naslednji spletni povezavi: https://app.euplf.eu/#/. V kolikor ne želite nadaljevati s kolesarjenjem po italijanski strani Krasa se lahko odločite za samostojni obisk zibelke lipicancev - Kobilarne Lipica (3 km) ali vrnitev na izhodišče v Sežano (4 km), kjer si lahko ogledate botanični vrt in rastlinjak ob vili Mirasasso.)

OPREMA: Tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo (lahko tudi električno) s profiliranimi gumami in sprednjim vzmetenjem, kolesarska čelada (obvezna!), rezervna zračnica, primerna oblačila, zadostna količina pijače in hrane.

PRIJAVE IN INFORMACIJE: Kolesarsko turo bodo po slovenskem delu Krasa izvedli licencirani in izkušeni kolesarski vodniki Bike Slovenia. Število udeležencev je omejeno, zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest.

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, vsi prijavljeni bodo obveščeni. Med kolesarjenjem se držimo pravil NIJZ glede razdalje in higiene kašlja.

Čezmejni dogodek se odvija v sklopu festivala »Settimana del Pianeta Terra« in je sofinanciran v okviru projekta GeoKarst, ki ga finančno podpira Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov!

BIKE SLOVENIA in partnerji projekta GeoKarst

Datum
sobota, 9.10.2021
Dolžina poti
12 km (slo. del), 21 km (ita. del)
Trajanje
3 h (slo. del), 3 h (ita. del)
Skupni vzponi
100 m.n.v. (slo. del) + 350 m.n.v (ita. del)
Podlaga
makadam, asfalt
Zahtevnost
nezahtevna
Znamenitosti ob poti
  • Interpretacijski center kraške vegetacije
  • Živi muzej Krasa
  • Dolina Glinščice
  • gozd Bazzoni
Jezik doživetja
slovenščina, italijanščina
Cena
Brezplačno

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se